Vikingatiden Historia åk 4

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
Ett förslag på arbetsgång
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Att mäta och väga. Precis som med värme är vi människor bra på att e om något är större eller mindre än något annat. Men vi är inte så bra på att avgöra.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
D ET FINLÄNDSKA STÅNDSSAMHÄLLET. D E FATTIGA Obesuttna = personer som inte ägde sin egen jord Torpare = obesuttna som hyrde en gård och jord med hjälp.
Evolution! Hur livet utvecklas. Först kom BIG BANG En stor expansion som skapade alla stjärnor och planeter vi känner till Ca 14 miljarder år sedan.
Mode & Musik Modet: Eftersom att kvinnorna kom ut i arbetslivet ordentligt, var de också tvungna Att bära praktiska kläder. Skillnaden från första.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
GREJ OF THE DAY Forntidens andra ålder på tidslinjen.
Detta är miljömåltider
Hur styrs Sverige?.
Lärobok ”Utkik, religion”
Kungarna och krigen del 1
ROMARRIKET.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Medlemskampanj Lycka till & ha en riktigt God Jul! Frivillig kampanj-
Jorden Och Livets utveckling
Hur levde man under medeltiden
Vikingatiden.
Uttal Vokaler dikter.
Vikingatiden Historia åk 4
Barn och kvinnors förutsättningar och vardag under Vasa-tiden.
Kort om vikingatiden :)
Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden
Vikingar eKr..
De fyra elementen.
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Grej of the day Grön och kramgo.
Historia.
Finland.
Religion.
Vilhelm Moberg
Uttal Vokaler dikter.
Upplysningen 1700.
NAPOLEONTIDEN.
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Överförmyndarnämnden
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Industriella revolutionen
C A B D Vems påstående stämmer?
“Vi har nationaldag den 8 april”
Ledtråd: ett vasst vårtecken!
Kyrkan och klostren Medeltiden.
Judendomen.
Diabetesenkäten och Diabetesprofilen på webben
Rehabiliteringscentrum
Digerdöden ”Den stora döden”
LOKOMOTIVET!!!.
Nu ökar vi takten för att nå miljömålen
Medeltiden The Dark Ages
Barnkonventionen.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Ett fel på kvinnor.
En gemenskap som väcker förundran
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
Ledtråd: Ljusbärare.
Sachsenhausen.
Ersättningskollen.
Mänskliga rättigheter -
Industriella revolutionen
Ingen äldrevård för mig !!
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Religion Livsåskådning.
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 3
Vikingar.
Presentationens avskrift:

Vikingatiden Historia åk 4 Livet på landet Vikingatiden Historia åk 4

Vikingatiden Vikingatiden kallas den sista tiden under järnåldern. Den var ungefär mellan år 800 och 1050 e. Kr. I andraländer kallades vikingarna för nordmän. Det fanns vikingar i både Sverige, Norge och Danmark. Man tror att vikingarna kallades så för att de gömde sig i vikar längs kusterna för att anfalla fartyg som passerade förbi.

Vikingabyn På Vikingatiden var alla människor bönder. Man bodde tillsammans i byar. I varje gård bor en familj, till familjen hör också far- och morföräldrar och andra släktingar. Det var viktigt att familjen höll ihop. Hövdingen var rikast och mäktigast i byn. Han ägde den största gården och det största skeppet. Ibland ägde han mer än en gård. Ofta bestämde hövdingen och hans ätt över flera byar. Då kallades han jarl. När jarlen dog valdes en ny ur hans ätt.

Alla arbetade Det fanns inga affärer i byn utan allt tillverkades på gården. Det behövdes inga pengar, utan man bytte saker med varandra. Männen jagade och fiskade. Pojkar fick hjälpa till i byns smedja att smida vapen och verktyg. Kvinnor tog hand om hemmet. Flickor lärde sig tidigt att laga mat, bara bröd och sy, De fick också hjälpa till att ta hand om småsyskon och gamla. Alla barn lärde sig sitt arbete genom att titta och lyssna.

Livet på vikingatiden När barnen var 13-14år var de vuxna. De flesta levde bara tills de var 30år. Det var livsfarligt att bli sjuk eftersom det inte fanns läkare eller mediciner. Männen kunde dö under vikingatågen eller genom att försvara sin by. Många kvinnor dog när de födde barn.

Bestämmer på gården När husbonden och de andra männen var iväg på resor var det husmor som bestämde på gården. Husmor hade nycklarna som gick till alla gårdens hus och förråd och en halsring av guld. Halsringen och nycklarna visade att hon bestämde. Det fanns ingen kyl och frys så matten saltades, torkades, röktes eller gravades. När man gravade maten grävdes den ner i kall gjord. På vintern fördelades maten noga så att den skulle räcka länge till djur och människor.

Trälar Trälar var kvinnor eller män som var tagna som krigsbyten eller att man blev träl för att betala av en skuld. Trälar skötte det tyngsta arbetet på gården. De kunde piskas och behandlas illa. Ofta slogs de ihjäl när de var gamla och inte orkade arbeta mer. Trälarnas barn tillhörde husbonden och de kunde säljas eller göras vad man ville med. De fick ofta fula namn för att förstå att de saknade värde som Fulner, Kraka och Klegge.

Stödord När 800 och 1050 e. Kr. gömde sig i vikar Hövding Husmor Trälar Barn