Detta är miljömåltider

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
Advertisements

Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Hur blir du en medveten konsument?. Medveten konsument Konsumtionssamhällets uppbyggnad så att du förstår vilka mekanismer som ligger bakom. Koll på din.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
Det här gör vi Vi har dialoger med kommunala politiker och tjänstemän Vi drar igång projekt som engagerar stora som små Vi knyter samman producenter och.
Bomullsodling och dess konsekvenser Mekaniserad bomullsodling Förgiftat vatten.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Webbutbildning i miljö. Bakgrund Flera miljöförbättringar de senaste åren Sparat energi i lokaler och hög andel ekologiska livsmedel Utmaningar- Vi kan.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Kaffe - tillgänglighet
Konjunkturen i Stockholms län kv September 2017
Religion - vad är det?.
Konjunkturen i Stockholms län kv Juni 2017
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?

Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Måltidsservice levererar mat till: - skolor och förskolor
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Mat på hållbar väg Gitte Jutvik Guterstam Världsnaturfonden, WWF 1.
Biologiperiod dag 1.
Konjunkturen i Stockholms län kv December 2017
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Har konsumenterna något val? Emelie Hansson, Naturskyddsföreningen
- Geografi - Att studera helheten.
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Hur många kilo kött äter vi per person?
Din lön och din utveckling
9...
Miljömålen består av tre slags mål
Hur startade Fairtrade?
Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet
Industriella revolutionen
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Rehabiliteringscentrum
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Din säkerhet på sjukhus
Barnkonventionen.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Måltidsservice levererar mat till: - skolor och förskolor
Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?
Konsumenterna och miljön 2018
GLOBAL KUNSKAP Boken ”Factfulness” av hans rosling, ola rosling och anna rosling rönnlund.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Möjligheter till finansiering?
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Arvid nordquists uppförandekod
Hållbar utveckling måste vara
Industriella revolutionen
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Samverkan och samordning
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Presentationens avskrift:

Detta är miljömåltider i Göteborgs Stad Det här bildspelet visas på arbetsplatsträffar för medarbetare inom Göteborgs Stad. Syftet är att öka kännedomen och förståelsen för stadens arbete med miljömåltider.

Detta är miljömåltider miljömärkta råvaror mat efter säsong mer frukt och grönt fisk som inte är utrotningshotad etiska aspekter när vi handlar mindre mat som slängs Miljömåltider definieras så här i staden. Staden följer upp målet genom att mäta andelen ekologiska livsmedel som köps in. Mer frukt och grönt innebär framförallt mer grönsaker, bönor, ärtor och linser i maten. En etisk märkning betyder att hänsyn har visats till människorna som har producerat produkten. Det handlar om en rättvis lönesättning, förbud mot barnarbete, en säker arbetsplats och rätten att organisera sig fackligt. Det finns olika etiska märkningar, där de vanligaste som sitter på livsmedel är Fairtrade, Rainforest Alliance och Utz Certified. Vill du veta mer om hur Göteborg arbetar med rättvis handel eller lära dig mer om etisk märkning gå in på fairtradecity.goteborg.se

Fler miljömåltider i staden Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider i stadens verksamheter Maten står för en tredjedel av vår totala klimatpåverkan Målet är att öka andelen miljömåltider Målet för 2014 är att miljömåltiderna totalt i staden ska uppgå till 50 procent. De lokala nämnderna kan sätta egna mål.

Maten påverkar miljön rent vatten biologisk mångfald användning av kemikalier … hur djur behandlas … och arbetsförhållanden runt om i världen Bekämpningsmedel påverkar vattnet, tex när det gäller övergödning och giftrester. Den biologiska mångfalden gynnas Spridning av kemikalier i miljön är riskfyllt – vi vet inte alltid vilka effekterna blir. Ekologiskt uppfödda djur har ett bättre liv. Odling med bekämpningsmedel innebär risker för de som arbetar med produktion.

En inspirerande förebild Genom att arbeta med miljömåltider visar Göteborgs Stad vilka värden som är viktiga för oss själva lokalt, men också för andra i världen. I Göteborg äter vi inte bara för miljön utan även med hjärtat. Vi vill vara en förebild och därför har staden prioriterat arbetet med miljömåltider i stadens budget. Vi har som konsumenter stor påverkan genom våra val av livsmedel. Alla verksamheter i staden kan påverka även om de flesta måltider serveras inom vård, skola och omsorg. Det vi gör inom staden kan inspirera göteborgarens matval i vardagen.

Vet du att… Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent de senaste 20 åren. Köttkonsumtionen påverkar miljön i stor utsträckning. Det går bland annat åt mer energi för att producera kött än vegetabilier.

Vet du att… Vi svenskar slänger ungefär 30 procent av all mat vi köper Vi som tillhör den rika delen av jordens befolkning utgör bara 20 procent av världens befolkning. Ändå använder vi 80 procent av jordens resurser.

Prata två och två… Hur mycket mat slänger du varje vecka, hemma och på jobbet? Vad kan du göra för att minska matsvinnet?

Vet du att… Med vegetarisk mat kan du halvera din klimatpåverkan från maten Kan du tänka dig att äta mindre kött för miljöns skull?

2013… var 73 procent av allt te och 57 procent av allt kaffe ekologiskt och etiskt märkt i Göteborgs Stad. var 27 procent av all mat i stadens verksamheter ekologisk.

Hur blir det 2014? Hur kan du bidra för att hjälpa till att öka andelen miljömåltider? Diskutera gärna i mindre grupper en stund och prata sedan gemensamt

En liten film om miljömåltider i Göteborgs Stad Du behöver internetuppkoppling och ljudet på

för att du är med och jobbar för en hållbar stad! Tack för att du är med och jobbar för en hållbar stad! Läs gärna mer på www.goteborg.se/miljomaltider Foton i presentationen: Colourbox