Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Syfte Syftet med programmet är att förbereda personen för deltagande i arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Under programtiden.
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetslivsintroduktion
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Samordnad individuell plan
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Nätverkskonferens för samordningsförbunden, Karlstad 17 april 2012 Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans gemensamma uppdrag att stödja den enskildes.
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
Rehabiliteringskedjan – bedömning av arbetsförmågan
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Aktivitetsersättning
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Försäkringskassans roll i samverkan
Bakgrund – ett gemensamt regeringsuppdrag
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Lokal Arbetsförmedling
Arbetsmarknadspolitiska insatser
Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.
TUNA-projektet.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Arbetslivsinriktad rehabilitering på Arbetsförmedlingen
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Information ST-läkare 23 April
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Kundens väg till arbete.
En enklare sjukförsäkringsprocess
AT-läkarutbildning augusti 2015 PHL Samordning - hur arbetar vi? Försäkringskassan Småland Nordväst Åsa Smedberg Personlig handläggare samordning.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Socialdepartementet 1.Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro 2.Förutsättningarna för samordningsförbunden Statssekreterare.
BRIA Bättre Rustad Inför Arbetslivsintroduktionen 1 KARTLÄGGNING FÖRE UNDER UPPFÖLJNING EFTER BRIA.
Rehabkoordinator i Göteborg och Södra Bohuslän Sofia Wedham, processledare
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
DIVISION Närsjukvård Samordnad individuell plan - SIP SIP är lagstadgad sedan Hälso- och sjukvårdslagen -Socialtjänstlagen.
RIGA – Rätt Insats Gemensamt Ansvar
Information från Försäkringskassan
Välkomna – dagens program
Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss.
Operativ personal från:
Samordningsförbundet
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
Information från Försäkringskassan
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Gemensam kartläggning -Gemensam kartläggning är en metod där personlig handläggare från Försäkringskassan och handläggare från Arbetsförmedlingen förutsättningslöst möter en kund vars behov utifrån ett medicinskt och arbetslivsinriktat perspektiv behöver identifieras. -Särskilt avsatta medel från regeringen för det förstärkta samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. -Syftet med gemensam kartläggning är att säkerställa att individen vid rätt tidpunkt ska få rätt insatser från rätt aktör.

Målgrupper för Gemensam kartläggning -Målgruppen för gemensam kartläggning är individer som har eller löper risk för en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning och är i behov av rehabilitering för att få eller återfå sin arbetsförmåga. -Gemensam kartläggning genomförs oberoende av individens försörjning.

Målet med Gemensam kartläggning -Målet med gemensam kartläggning är uppnått när individens medicinska och arbetslivsinriktade förutsättningar för arbete har klargjorts. -Det är först efter den gemensamma kartläggningen och planeringen som eventuella insatser tar vid. -Även om individen inte har förutsättningar för och behov av gemensamt stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för närvarande ska en plan upprättas av den som kallat till gemensam kartläggning med ett tydliggörande av vad som blir nästa steg

Inför en Gemensam kartläggning -Ha ett personligt möte med den enskilde och formulera syftet tillsammans före kallelse till gemensam kartläggning. -Se till att personen har lämnat samtycke för gemensam kartläggning och samarbete i aktiva insatser och registrering av uppgifter i SUS. -Vid kallelse till gemensam kartläggning använd blankett ”Begäran om gemensam kartläggning” - Samla in tillgängliga och aktuella underlag och dokument om personen

Gemensam kartläggning - initierad av Försäkringskassan -Det finns risk för att den försäkrades rätt till ersättning upphör. -Arbetslös med rehabiliteringsbehov. -Ung med aktivitetsersättning. -Försäkringskassans utredning med arbetsgivaren visar att det finns risk för att den försäkrade inte kan återgå hos sin ordinarie arbetsgivare utan anpassning el. insats. -Det finns möjlighet att den försäkrade är i behov av arbetsförberedande insatser parallellt med medicinska insatser.

Vad sker under Gemensam kartläggning? -Vid gemensam kartläggning används båda myndigheternas kompetens. Arbetsförmedlaren och den personliga handläggaren träffar tillsammans individen vid ett eller flera möten utifrån behov och den aktuella situationen. -Arbetssättet ökar förutsättningarna för att upptäcka behov av parallella insatser. Det ska alltid övervägas om andra aktörer, till exempel arbetsgivare, vårdgivare eller kommunen bör medverka. De insatser och stöd som dessa aktörer kan bidra med under den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ska då identifieras och skrivas in i den gemensamma planeringen.