Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss."— Presentationens avskrift:

1 Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss.

2 En enklare vardag Sex löften från Försäkringskassan till personer med funktionsnedsättning: En kontaktperson hos Försäkringskassan Stöd till föräldrar som har barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning Förenklade och samordnade uppföljningar Kortare väntetider på beslut En egen plan för framtiden för elever på gymnasiet Enklare digital kontakt med Försäkringskassan

3 Aktivitetsersättning
Aktivitetsersättning är en ersättning för dig som är mellan år som har en nedsatt arbetsförmåga eller behov av längre tid för att avsluta grund- och gymnasiestudier på grund av en funktionsnedsättning. Aktivitetsersättningen kan beviljas från och med juli det år man fyller 19 år fram till månaden innan man fyller 30.

4 Aktivitetsersättning
Aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga En ersättning för unga mellan år som har en helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga under minst ett år på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning Arbetsförmågan ska vara nedsatt med minst en fjärdedel i alla arbeten på hela arbetsmarknaden, detta gällen även anpassade anställningar med stöd. Kan sökas max 3 år.

5 Aktivitetsersättning
Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång En ersättning för unga mellan år som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom behöver längre tid för att avsluta grundskolan eller gymnasiet. Ingen prövning av arbetsförmågan Försäkringskassan begär in underlag från skolan samt ett medicinskt underlag (gäller ej särskola) En ansökan kan prövas för minst 1 månad och högst 3 år. I det medicinska underlaget ska det framgå att personen inte klarat av skolan på grund av en funktionsnedsättning/sjukdom.

6 Om ansökan, beslut etc. Försäkringskassan gör en individuell prövning i varje ärende. Om den försäkrade inte är nöjd med beslutet kan han eller hon begära omprövning. Därefter finns möjligheten att överklaga omprövningsbeslutet. Mer information och blanketter för ansökan finns på Pia

7 Under tiden med aktivitetsersättning
Arbetslivsinriktade insatser, medicinsk behandling eller aktiviteter Uppföljningar En personlig handläggare på Försäkringskassan Under tiden med aktivitetsersättning kan rehabiliteringsinsatser och aktiviteter planeras och genomföras för att personen ska få möjlighet att utvecklas, delta aktivt i samhällslivet och i den mån det är möjligt delta/närma sig arbetslivet. Det är viktigt att poängtera att Försäkringskassan har ansvar att samordna rehabiliteringsinsatser men är inte en rehabiliteringsaktör. Det innebär att Försäkringskassan inte har möjlighet att erbjuda den försäkrade några faktiska rehabiliteringsåtgärder. Det är hälso- och sjukvården som ska svara för de medicinska insatserna, socialtjänsten för de sociala insatserna och Arbetsförmedlingen för de arbetsmarknadsinriktade insatserna. Personen får alltid en personlig handläggare vid ansökan om aktivitetsersättning.

8 Aktivitetsersättning - aktiviteter
Under tid med aktivitetsersättning kan personen även få ersättning för aktiviteter. Aktiviteten ska antas ha en positiv inverkan på den försäkrades sjukdomstillstånd eller fysiska eller psykiska prestationsförmåga. Aktiviteterna har till syfte att öka förutsättningarna för att förbättra arbetsförmågan eller bibehålla livskvalité Pia

9 Aktivitetsersättning – så mycket får man
Garantiersättning kronor per månad (2015) innan skatt Ökar vart annat år upp till kronor Inkomstrelaterad ersättning för den som arbetat

10 Bostadstillägg När man ansöker om aktivitetsersättning kan man även ansöka om bostadstillägg även för den som ännu inte flyttat hemifrån Högst kronor, men det beror på bostadskostnaden och om man bor själv eller tillsammans med någon. Pia

11 Så här får du kontakt med Försäkringskassan
Kundcenter för privatpersoner Telefon Kundcenter för partner Telefon: Besök våra servicekontor, Internet: Mer information på 17 språk. Möjlighet att boka tid för ett telefonsamtal på finska, meänkieli, arabiska, somaliska, samiska, turkiska, polska, franska, spanska eller thailändska. Blanketter och tjänster när du vill ansöka om ersättning.

12

13 Handikappersättning Syftet med handikappersättningen är att i princip täcka de extra kostnader en person kan ha på grund av funktionsnedsättning. En person kan också få handikappersättning på grund av ett hjälpbehov. Kristina Ansökan och ett läkarutlåtande. Försäkringskassans utredningsskyldighet. Vi har skyldighet att utreda och tala om vad vi behöver för underlag för att kunna fatta beslut. Kundens skyldighet är att medverka vid utredning samt komma in med de underlag som Försäkringskassan behöver. Även anmälningsskyldighet. Stöd i lagen finns i SFB gällande utredningsskyldighet, kundens delaktighet och anmälningsskyldighet. Försäkringskassan utreder och fattar beslut. Särskilt utsedd beslutsfattare som tar beslutet. Handläggaren är den som föredrar ärendet för beslutsfattaren. Kunden får alltid ett skriftligt beslut och om vi går emot det man har yrkat på så får man en motivering till varför vi har beslutat till nackdel för kund. Detta är viktigt om man begär en omprövning. Omprövning – överklagan.

14 Handikappersättning Personen kan beviljas handikappersättning för det hjälpbehov och merkostnader som uppstår till följd av en funktionsnedsättning från och med juli det år personen fyller 19 år och fram till fyllda 65 år. Den som fyllt 65 år får behålla sin handikappersättning om han eller hon fortfarande behöver stöd. Kommer ansökan in efter 65 årsdagen kan personen få handikappersättning för behov som fanns innan 65-årsdagen. Minst 1 år Från och med juli det år man fyller 19 år. 65 år får behålla. När man fyller 65 år gör Försäkringskassan alltid en efterkontroll. Tidsbegränsade och icke-tidsbegränsade beslut Efterkontroller

15 Handikappersättning – nedsatt funktionsförmåga
Funktionsförmågan ska vara nedsatt i sådan omfattning att personen i sin vardag behöver hjälp av annan behöver fortlöpande hjälp av annan för att kunna arbeta eller studera eller har betydande merkostnader. Den som är blind eller gravt hörselskadad och ansöker om handikappersättning får alltid ersättning Hjälpbehov – vi kan inte räkna med det hjälpbehov man får via annat samhällsstöd. Dock kan vi ta kostnader som merkostnader om dessa är direkt knutna till funktionsnedsättningen. Garantinivån – om man är blind, saknar ledsyn eller är gravt hörselskadad.

16 Handikappersättning Exempel på extra kostnader:
kostnader för hjälpmedel och läkemedel Kostnader upp till högkostnadsskydd för hälso- och sjukvård Kostnader för specialkost Kostnader för resor Förbrukningsartiklar Slitage med mera Det ska finnas ett direkt samband mellan kostnaden och funktionsnedsättningen. Det får inte vara en kostnad som de flesta människor har. Vilka kostnader kan man yrka ersättning för?

17 Handikappersättning I bedömningen vägs personens hjälpbehov och extra kostnader till följd av nedsättningen samman. Om personen inte har något hjälpbehov måste extra kostnaderna komma upp till kr om året för att personen ska ha rätt till handikappersättning (år 2015) Handikappersättning baseras på prisbasbeloppet som justeras av regeringen varje år är prisbasbeloppet kronor. Om personen inte har några merkostnader måste hjälpbehovet uppgå till minst två timmar per dag.

18 Handikappersättning – belopp
Handikappersättningen är indelad i tre olika nivåer: (beloppen gäller per månad år 2015) 69 procent (2 559 kr) 53 procent (1 965 kr) 36 procent (1 335 kr) Nivåerna baseras på prisbasbeloppet


Ladda ner ppt "Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss."

Liknande presentationer


Google-annonser