Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

Träningslära med kost.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Ät rätt För att träna lätt.
Kost, näringslära och sömn
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Styrka & styrketräning
Grönt spår Välkommen till utbildningen. Kapitel 1 Skolidrottsförbundet och idrottens organisation Vad är en skolidrottsförening? Hur fungerar en förening?
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Energigivande näringsämnen
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kolhydrater.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Kolhydrater.
Diabetes.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
KOLHYDRATRÄKNING - I PRAKTIKEN
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och inte hur mycket som helst

Kolhydrater Kolhydrater är det dominerande energigivande näringsämnet och dess främsta funktion är att förse kroppens alla celler med energi Kolhydrater är det näringsämne som kroppen lättast kan omvandla till energi när du tränar Kolhydrater är också hjärnans favoritbränsle

Kolhydrater Men kolhydratförråden är begränsade, och när de börjar ta slut, efter ungefär en timmes hård träning, sjunker prestationen och koncentrationen. Fyll därför på med kolhydrater vid varje måltid!

Snabba kolhydrater har ett högt glykemiskt index (GI) och höjer blodsockret snabbt Långsamma kolhydrater har ett lågt glykemiskt index (GI) och höjer blodsockret långsamt Tid Blodsockerkurva

Snabba kolhydrater Går snabbt ut till musklerna Snabb mättnadskänsla Kort mättnadstid Stort insulinpåslag - fettinlagring - trötthet - okoncentration - sötsug - dåliga matval

När ska man äta snabba kolhydrater? Direkt efter avslutat träningspass då glykogenlagrena i kroppen är tomma och behöver snabbt fyllas med energi

Snabba kolhydrater Socker; godis, kakor, bullar, saft, dricka Druvsocker Sportdryck Juice Potatismos Vitt bröd Mjölprodukter med största delen vitt mjöl Mogen banan Fruktyoghurt Cornflakes

Långsamma kolhydrater Når toppeffekt efter längre tid Senare mättnadskänsla Lång mättnadstid Håller blodsockerhalten stabil Lagom dos insulin Ingen onödig fettinlagring Ingen”koma”

Långsamma kolhydrater Kli, basmüsli, fiberhavregryn Fullkornsbröd (kostfiber > 6 g) Grovt knäckebröd Bulgur Fullkornspasta Fullkornsris Bönor, linser, ärter De flesta grönsaker och rotfrukter

Protein Protein används som energi främst vid brist på kolhydrater Används för att bygga upp dina muskler En person som tränar behöver 1,0-2,0 g protein/kg/dygn