Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Men det här är väl ingenting nytt?
Advertisements

Patient- och anhörig perspektiv på heldygnsvården, avdelning 1
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Patientlagen och informationsplikten
Patientlagen och informationsplikten 2014:
Patientlagen 1 januari 2015 Den 1 januari 2015 införs en ny patientlag i Sverige. Hälso- och sjukvårdslagen försvinner och ersätts av Patientlagen och.
Patientlagen och informationsplikten
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Psykolog utan gränser, september 2013
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Patientlagen 2014: Den 1 januari 2015 träder den nya patientlagen i kraft. Syftet är att stärka och tydliggöra patientens ställning. Lagen ställer.
Diagnos och delaktighet
Patientlagen och information till patienter och närstående
Mervärden och aha-upplevelser
Dolda funktionsnedsättningar
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
1 Barn har rätt att höras Åsa Landberg
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 27 maj 2015
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 13 oktober 2015
Patientmaktsutredningen Landstinget i Värmland mars 2014 Patientlag.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Barns rätt till delaktighet FNs barnkonvention: varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Plan- och bygglagen:
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Personlig försäljning Kap. 2
Barns delaktighet Helene Elvstrand, fil dr i pedagogik, Linköpings universitet.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar.
LIV & HÄLSA UNG Örebro län.
Skolan som arena för psykisk hälsa
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 19 oktober 2016
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Integritet läroplansanalys.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Riksförbundet Attention
Barns Röst Vi arbetar för och med: Barn med NPF år. Vi riktar oss också till: Vårdgivare och föräldrar Vi samarbetar med: KIND och Habilitering &
Våga prata om psykisk ohälsa!
Digital plattform Delaktig kommunikation
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Patientlagen (2014:821).
Bättre brukarinflytande 2017
Patientlagen och informationsplikten 2014:
ATTENTION! Nelli Kalnak, leg logoped, PhD
NPF är en förkortning för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
KRUT ATT GE PLATS.
Den enskilde vårdtagarens upplevelse av distansmöten
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Barns Röst

För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i samarbete med KIND (Center of Neurodevelopmental disorders at Karolinska Institutet) och Habilitering & Hälsa Stockholms Läns Landsting När: Tre år Finansiering: Allmänna Arvsfonden

Mål: Ökad delaktighet! Barn och unga känner sig ofta inte lyssnade på Barn och unga vet ofta själva vad de behöver Hurdå? Lyssna på barnen och utgå från deras synpunkter Göra vårdgivarna medvetna om barnens önskemål och behov Göra barnen och deras vårdnadshavare medvetna om sina rättigheter

Lagar & rättigheter Barnkonventionen: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör dem (art. 12) Patientlagen: Information ska anpassas till mottagarens ålder, mognad, erfarenhet, språkliga bakgrund och andra individuella förutsättningar n(2 Kap. §6) Den som ger informationen ska så långt som möjligt försäkra sig om att mottagaren förstått innehållet i och betydelsen av den lämnade informationen (2 Kap. §7) När patienten är ett barn ska barnets inställning till den aktuella vården eller behandlingen så långt som möjligt klarläggas. Barnets inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad. (4 kap. §3)

Delaktighet inom Barns röst Utforma det vi gör utifrån barnens synpunkter och idéer Samverka med barn – fokusgrupper, chatgrupper, sociala medier Samtalsgrupper/studiecirklar för barn Forum där barnen kan dela erfarenheter & ställa frågor

Enkätrapport 9 februari – 9 mars frågor om upplevelser av vården 341 svar från barn mellan 7-17 år 32,8 % tjejer, 65,4 % killar och 1,7 % övrigt 224 ADHD, 52 ADD, 178 ASD, 24 Tourette, 25 språkstörning 49,3 % en diagnos, 38,1 % två diagnoser och 12,6% tre eller fler diagnoser

Enkätrapport

Enkätrapport: Delaktig = hjälpt

Enkätrapport Fråga 9. Är det något du tycker att man borde ha gjort annorlunda? Vad? ”De borde prata med mig också” ”Jag önskar att de hade lyssnat in mina önskemål lite mer på BUP” ”Pratat på ett sätt som jag lättare förstår” ”Låtit mig byta terapeut när jag bad om det.” ”Lyssnat på mig. Gett mig rätt medicin från början.” ”Kunna komma till samma doktor istället för nya hela tiden.” ”Vill ha samtalstid inte bara medicinprat.”

Enkätrapport: Slutsatser Barn behöver vara delaktiga i sin egen vård Barn behöver få information inför möten - syftet med mötet, vilka som kommer att var där, hur länge och hur ofta, vad barnet kan påverka Barn behöver få tydlig information och tillfällen att ställa frågor Barn behöver stärkas i vårdsituationen genom att få bättre information om sina rättigheter Barn behöver få möjlighet till tidig utredning och möjlighet att påverka vilka insatser som sätts in

Synas & höras! Information för yrkesverksamma om metod och bemötande Ungdomstidning som bilaga i Attention nr Webbplats med information och inspiration för barn och unga med NPF. ung.attention-riks.seung.attention-riks.se Film om vilken hjälp man kan få inom vården, hur en utredning går till och vilka som jobbar på BUP, inklusive barns upplevelser Animerade filmer om NPF

Diskussion Hur har du och dina barn/barn i din närhet upplevt kontakten med vården? Har ni förslag på vad Barns röst skulle kunna nå ut till så många barn och behandlare som möjligt? Är det något ni önskar att Barns röst ska göra för eller tillsammans med er i lokalföreningarna?

Tack för att ni lyssnat! Vill ni få besök av Barns röst eller bidra på något sätt? Hör gärna av er till