DIWALI Diwali är en religiös högtid för att man hyllar gudinnan Lakshmi som står i centrum under Diwali, gudinnan Lakshmi är hustru till Vishnu och är.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsåskådning och religion
Advertisements

Barnet får sitt namn När ett barn är några dagar gammalt får sitt namn. För att hitta ett bra namn tar föräldrarna hjälp av horoskop. I indien spelar.
Shiva - Kraftens gud. Den dansande Shiva håller tidsåldrarnas förlopp igång. Han förstör men skapar också på nytt. Han kallas även för Pashupati ’’vilddjurens.
Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.
Högtider och riter.
Högtider inom Hinduismen
Hinduismen Vägen till Moksha.
Judendomen.
Hinduism.
”What goes around comes around”… Inom hinduismen tror man på ”reinkarnation” (återfödelse).
Hinduism.
Världsreligionerna Klass 6:s egna frågor
Hinduismen 4000 år gammal 800 milj. anhängare
Av Victor Karlsson 20 november 2014
Hinduism.
Högtider Högtider.
Hinduism  Åk 6 1.
HINDUISMEN En kontinent Ett sätt att leva En filosofi En religion.
Hinduismen Hinduismen är en stor religion, speciellt i Indien, det finns ungefär 900milljoner utövare i hela världen.   Dom människorna kallas Hinduer,
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Hinduismen Evig ordning.
Andel som deltagit i få sociala aktiviteter, åren 2010 och 2006 Norrbotten Källa: Hälsa på lika villkor.
Riktningar.
Chanukka Ljusets fest.
läran om ljusets utbredning och brytning
”What goes around comes around”…
E KONOMISKT TÄNKANDE – EN GRUNDSTEN FÖR ENTREPRENÖRSKAP Maria Kilpe Bodbörsen AB
Hur är vi?? Hur gör vi?? Varför gör vi?? 1. Församlingen Var samlas man? Vad gör man där? Varför gör man som man gör där? Vilka gör vad?
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Hinduism sanatana dharma.
Högtider Islam firar sina högtider 11 dagar innan jul. Under högtiderna så äter man mycket god mat. Det mesta man äter är sötsaker och torkad frukt.
Av Jesper, Fabian och Simon
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Religion, Kristendomen
Av: Erik, Ellen och Julia B
Judendomen k.
Hinduismen är den äldsta av världsreligionerna
JUL-KRISTENDOMEN JULEN FIRAR MAN FÖR JESUS FÖDELSE.
HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle –
Religioner från Indien Hinduism, buddism och sikhism Uppstod runt floden Indus för ca fem tusen år sedan. Hindusimen – Har alltid funnits Buddismen - uppstod.
Religion åk 6 REPETITION. Judendom är judarnas religion. Man kan vara jude utan att tro på gud eller att leva enligt judendomens regler.  Symboler: Davidsstjärnan.
PESACH Pesach betyder att gå förbi och syftar på när dödsängeln passerade de hus som vars dörrposter var målade med blod från ett slaktat lamm.
Hinduism.
Holi (Hinduism) FÄRGFESTIVALEN  Holi (Färgfestivalen) är en hinduistisk vårfest.  Det håller på i två dagar i mars månad.  Holi är en religiös högtid.
HINDUISMEN. HISTORIA OM HINUISMEN Förut i tiden så kallades hinduismen Santana dharma betyder den den eviga lagen. Och denna religion skapades 4000 år.
HINDUISM. VEM ÄR HINDU? Svar: Man föds till hindu och man kan aldrig konvertera till att bli hindu, även om man kan anamma religionen och tron.
Hinduism Om, symbolen inom Hinduismen.
Hinduismen och buddhismen
RAMADAN, ISLAM Av Almin VAD ÄR RAMADAN? Ramadan är den nionde månaden i den muslimska månkalendern. När det är ramadan så brukar de troende att fasta,
 Kristendom, Islam, Hinduism, Buddhism, Judendom.
VIKINGATIDEN.
Hinduismen Hinduismen – En av världens äldsta religioner, ungefär 3500 år gammal. Indien – Landet där religion startade. Indien är idag det land där det.
INDIEN. INDIEN Induskulturen Ganges – den heliga floden.
Kristendom.
Fredagsmys Vecka 17.
Hinduismen.
- HINDUISM -.
Kulturkrockar och kulturella skillnader
SANATANA DHARMA - HINDUISM -.
Religion Ht år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Religion Ht år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Religion Ht år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
sanátana dharma – den eviga läran
Valborg.
Muslimska symboler Fatimas hand Radband Halvmånen
HINDUISMEN Indiens religion.
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Halloween.
4. IDEOLOGI Idéer och tankar om hur samhället
Presentationens avskrift:

DIWALI

Diwali är en religiös högtid för att man hyllar gudinnan Lakshmi som står i centrum under Diwali, gudinnan Lakshmi är hustru till Vishnu och är lyckans och välståndets gudinna. Gudinnan Lakshmi avbildas stående eller sittande på en lotusblomma. Gudinnan besöker för att ta med sig framgång och fred. Religiös Detta är Vishnu.Detta är gudinnan Lakshmi.

Hur det firas? Människor firar genom att tända små oljelampor, diyas, i huset, på verandan, i trädgården, på tak och väggar till hennes ära, men idag så använder man oftare stearinljus och glödlampor. Det köps massor av sötsaker och nya kläder till Diwali, så affärsmännen har goda tider.

När firar man? Hinduerna använder en kalender som heter pachang-kalendern och enligt pachang-kalendern så firas högtiden i månaden kratiki. Det är en månkalender vars tolv månader har i genomsnitt 29,53 dygn.

Jämförelse Diwali liknar en högtid som heter Majbrasa. Likheten med Diwali och Majbrasan är att på båda så tänder man någon slags eld, som till exempel i Diwali så tänder man oljelampor och på majbrasan så tänder man en brasa. Skillnaden är att man inte använder raketer och nya kläder till majbrassan.