Fortbildning och erfarenhetsutbyte för kommungruppsledamöter Ida Nyberg Storvik, 20 oktober 2015.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
”Persontransporthjälpmedel”
Advertisements

Att bilda älgskötselområde…
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Sammanställning länsstyrelserna
Skyddsjakt på älg som skadar skog
Snöskoter – vad gäller egentligen?
Betyg gymnasiet Denna bild skall användas som 1:a bild/välkomstbild vid varje seminarie-start. I rubriken anges namnet på seminariet I underrubriken anges.
Metodstöd.
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
En översyn av riksintressen pågår
Tillväxtplan för de gröna näringarna
Överenskommelse om samarbete mellan parterna i ”skoter-Sverige” Syfte: Att effektivisera och samordna arbetet för en hållbar snöskotertrafik.
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Viltolyckor…… Regelverk efter inträffad viltolycka
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Natur- och kulturlandskap
Kulturmiljöfrågor i PBL
Miljöjurist Dr Margaretha Svenning. Tillståndsplikt för verksamheter enligt miljöbalken (environmental act) Tillstånd (permissions) prövas av länsstyrelsen.
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Nationella Snöskoterrådet jobbar för en långsiktigt hållbar snöskotertrafik! Lägesrapport Nationellt snöskoterforum i Piteå1 februari 2013 Nationella Snöskoterrådet.
Lag och rätt – del 1 Lagar.
Miljödepartementet Regeringens arbete för att nå miljökvalitetsmålen Anders Flanking Statssekreterare, Miljödepartementet.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Nationella Snöskoterrådet jobbar för en långsiktigt hållbar snöskotertrafik! Lägesrapport Nationellt snöskoterforum i Falun november 2011 Nationella.
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Snöskoterforum Falun 18 nov 2011
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
Miljömålen och förorenade områden
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Nationella Snöskoterrådet jobbar för en hållbar snöskotertrafik! Lägesrapport mars 2010 Nationella Snöskoterrådet på skotertur i VÄSEKS område i februari.
Historia och innebörd.  …en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen och att tillfälligt uppehålla sig där.  Men… … med rätten.
Orienteringen sker på naturens och samhällets villkor Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Miljödepartementet Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013 Petronella Troselius Miljömålsenheten, Miljödepartementet.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Sven Svensson Regeringsuppdrag Utreda omfattningen av användningen av terrängfordon i fjällen både på barmark och snötäckt mark Uppdraget skall.
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Presentation om hösten
ÄLGFÖRVALTNING Dalarna
Elledningar, koncessioner och Bärläger Ida Nyberg & Björn Galant, Storvik 20 oktober 2015.
Arrangerat av Klimatsamverkan Skåne, ett samverkansorgan i klimatfrågor mellan Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen Skåne. Fossilfrihet.
År Jord Skog Totalt
Målkonflikter om skogens sociala värden? Politiska målsättningar Skogen och skogsmarken ska utnyttjas effektivt och ansvarsfullt så att de ger en uthålligt.
Utbildningsutredningen Glesbygdsklubben
Transportstyrelsens föreskrifter Per Öhgren. Transportstyrelsens föreskrifter Hittas här (TSFS):
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1 Ny vägledning för markåtkomstbidrag till kommuner.
Best Practice i sociala medier
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Vad är tillräcklig tillsyn?
Hastighetsbegränsningar
5. Vem gör beslut till verklighet?
Regionkommun i Västerbotten
Miljömålsrådet och länsstyrelserna
Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2017 Skypemöte 6 sept
Utan vägren eller cykel- eller gångbana
Ny virkesmätningslag (VML)
arbete för friluftsliv
Miljöbalken SFS 1998:808.
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Branschmöte spårväg tunnelbana
Presentationens avskrift:

Fortbildning och erfarenhetsutbyte för kommungruppsledamöter Ida Nyberg Storvik, 20 oktober 2015

Skoter- och terrängkörning Lagregler –Terrängkörningslagen och –förordningen (förbudslag) –Skydda naturen, inte markägaren –Motordrivna fordon förbjudna i terräng på barmark Inte tillåtet att ens köra på egen mark Vissa undantag

Skoter- och terrängkörning Undantag –Jord- och skogsbruk –Projekteringsarbeten –Räddningstjänst och sjukfall –Hämtning av fälld björn, älg m.m. –Renskötsel –Arbeten i parker och friluftsområden –Särskilt anordnande tävlings- eller övningsområden –Länsstyrelsen kan besluta om fler undantag i enskilda fall.

Skoter- och terrängkörning Forts. undantag –Motordrivet fordon på snöklädd mark Snöskoterkörning omfattas inte av allemansrätten Förbjudet att köra på snöklädd skogsmark med plant- eller ungskog och på snöklädd jordbruksmark –om det inte är uppenbart att det kan ske utan skada Träden ska nå minst 2 m ovanför snöytan Skoterkörning kan regleras av kommuner och länsstyrelser genom lokala föreskrifter

Skoter- och terrängkörning LRF vill: –Fortsatt tillåtet skoterkörning, men bättre ordning –Översyn av lagen Från 70-talet NV och miljödepartementet är ansvariga myndigheter NV har förordat en översyn i en utredning 2014 –Utredningen ligger på regeringens bord (Miljödepartementet) Påverka för att utredningen ska komma till stånd

Skoter- och terrängkörning Målbild Funäsdalen –Turism –Sven Erik Hammar –Kommunalt regleringsområde med förbjuden skotertrafik, undantag skoterleder –Avtal med 350 markägare –Gjort i ordning leder –Dags- och säsongskort –Sysselsätter 2 pers/år –Alla nöjda

Skoter- och terrängkörning Nationella Snöskoterrådet LRF:s representant Samarbetsplattform Bidra till en hållbar snöskotertrafik NV, Länsstyrelsen, Transportstyrelsen, Trafikverket, skoterföreningar, Rikspolisstyrelsen Enkät på gång i dec-feb –Syftet är ta reda på hur folk kör egentligen, kunskap som ska ligga till grund för kommunikationsaktiviteter –Viktigt att svara