FN – Agenda 2030. Antogs i september 2000 och pågick tills deadline 2015 Huvudsyftet var att bekämpa fattigdom Satsningen var framgångsrikt i många länder,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fattiga och rika i världen Samhälle i dag, SOL 4000
Advertisements

Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Vad säger utvärderingar av tidigare programperioder
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Samhällskunskap FN, MR, Millenniemål.
Kommission för ett socialt hållbart Malmö. Uppdraget •Beslut i kommunstyrelsen •Politisk oberoende kommission •Utarbeta vetenskapligt underbyggda förslag.
- Öresundsregionen – en självklarhet - Mångfald ger möjligheter
Operation dagsverke 2014.
Operation dagsverke 2013 Jag är här för att vår skola har valt att engagera sig i Operation dagsverke och jag kommer att pratat om det här: UNICEF Om UNICEF.
ILOs rekommendation 202 Social Protection Floors
Självförvaltningsfärdigheter
■ Kvinnokommissionen ■ Kvinnokommittén ■ UN Women –sammanslagning av fyra jämställdhetsorganisationer inom FN, from 1 jan 2011 FN:S HÖGKVARTER I NEW YORK.
Aktuella frågor på EU-nivå
Hunger. Något att bita i? är Kyrkans Utlandshjälp nya tvååriga temakampanj ( ). Temat för kampanjen är matsäkerhet. Hunger. Något att bita i?
Hälsa i ett globalt perspektiv.
Hälsa i ett globalt perspektiv. Varje land har sin egen hälsopolitik och varje land måste vara aktiva internationellt och ha en egen hälsopolitik som hanterar.
för fred, utveckling och mänskliga rättigheter
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Klimatapartheid... vem har ansvaret i en delad värld?
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Rätten att gå i skolan Funktionshindrade 90% av funktionshindrade i Afrika går ej i skolan Ursprungsbefolkningen Vietnam: Skrivkunigheten är 87, hos ursprungsfolk.
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
Miljö - nationellt och internationellt
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Europaåret för utveckling Viktiga fakta om EU:s utvecklingssamarbete De 28 medlemsstaterna och Europeiska unionen ansvarar tillsammans för över.
Samhällskunskap Sammanfattning.
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
JAG HAR EN PLAN. Bakgrunden till kvinnors rätt till utkomst År 1979 slöts CEDAW-avtalet för att främja kvinnornas rättigheter. 189 av FN:s medemsorganistioner.
Hållbart företagande i Arktis Mikael Anzén Ordförande i Arktiska rådets arbetsgrupp för hållbar utveckling (SDWG) 1.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Miljösamtal Ljungskile folkhögskola Stefan Edman.
SDG Lotta Hedström.
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Roger Mideklev, Vibyskolan, Sollentuna –
Nobelmötet 2016.
Minska matavfall i skolorna
Flicka Idag ska vi/jag presentera vikten av flickor och kvinnors rättigheter och hur det gynnar en hållbar utveckling för en bättre värld! Jag/vi kommer.
Skolmat Namn på föreläsare.
FN.s globala mål
Skolmat Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala.
att Välj(a) jämställdhet!
Förutsättningar invånare ca 900 anställda Pendlarkommun.
Bild 1 - Agenda 2030 – En presentation av Svenska FN-förbundet
FN-dagen uppmärksammas varje år den 24 oktober.
Ange vilken/vilka dimensioner av hållbar utveckling är
De globala målen för hållbar utveckling
Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet
Skolmat Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala.
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
VÄRLDEN 7 miljarder människor 203 länder
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Ingen ska lämnas utanför!
Global Hälsa.
Förbättra klubbkvalitet
SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN MED FÖRDELAR FÖR MEDBORGARNA
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
utrikespolitik inför valet 2014 Hans Linde 13 mars
Ingrid Petersson, Generaldirektör Formas
Minskat matsvinn i offentliga måltider
Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet
Presentationens avskrift:

FN – Agenda 2030

Antogs i september 2000 och pågick tills deadline 2015 Huvudsyftet var att bekämpa fattigdom Satsningen var framgångsrikt i många länder, men inte i alla. Exempel: + extrem fattigdom har halverats + allt fler barn går i skolan + allt fler människor har tillgång till rent vatten -mödradödligheten är fortfarande hög -utsläppen av koldioxid ökar -fortfarande många människor som inte får tillräckligt med mat UN

Antogs av FN Generalförsamlingen den 25 september mål, 169 delmål ned syftet att utplåna fattigdom, bekämpa ojämlikhet och ta itu med klimatförändringar 3 dimensionerna i hållbar utveckling – den ekonomiska, den miljömässiga, den sociala - för att lyckas! Pågår

UN Mål nr 5 – Att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt Inget land har uppnått jämställdhet efter 15 år av Millennieutvecklingsmålen och 20 år av implementeringen av Beijing Handlingsplanen Zonta International sätter fokus på SDG mål nr 5 Viktigt att utvidga samarbete mellan kvinnoorganisationer och involvera män och mansdominerade organisationer för att nå målet

UN UN Womens kampanj och uppmaning till regeringar att göra nationella åtaganden som kommer att minska/eliminera jämställdhetsgapet – från lagar och strategier till nationella handlingsplaner och tillräckliga investeringar

UN Huvudtema: Kvinnors egenmakt och dess koppling till hållbar utveckling Kommissionen erkände kvinnors avgörande roll som agenter för utveckling Jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt är viktiga faktorer för att uppnå framsteg i hållbar utvecklingsmålen i Agenda 2030