ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Advertisements

Myndighets-presentation
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Kompetensombudsträff
Ann-Kristin Granberg Avdelningen för kunskapsstyrning
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
AU Digital samverkan LO Process
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
KUR-projektet … Satsningen ska också underlätta samarbetet organisationerna emellan genom att; förtydliga begrepp och ansvarsområden utveckla.
Medicinsk Vårdplan.
Levnadsvanor Levnadsvanor handlar om specifikt mänskliga beteenden i vardagliga aktiviteter som individen själv kan påverka, som exempelvis, fysisk aktivitet,
Introduktion till hälsofrämjande verksamhet 5sp
Talande mattor.
Treserva Användarföreningen
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Attraktiv Hemtjänst Skapa Goda Arbetsplatser.
Införa välfärdsteknologi Åsa Ericson. 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Kunskapen om och användandet av tjänster via teknik som kan bidra till ökad trygghet,
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut för dig som handläggare.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut för dig som kontaktpersonal.
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår Kerstin Karlsson, Chef Senior Göteborg – Samordnare AH.
En hållbar stad – öppen för världen 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiva jobb för medarbetarna.
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Utvärdera hemtjänst (UH) Information till utförare av hemtjänst November HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Införa rambeslut Bedöma tid för hemtjänst Bildspel för introduktion av handläggare Bildspel för information till utförare.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Utbildningens upplägg och målsättning Ge arbetsledningen i verksamheten förståelse och grundläggande kunskap i IBIC. Skapa förutsättningar för samtliga.
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Utbildningens upplägg och målsättning
Utbildningens upplägg och målsättning
Välkomna !.
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
IBIC - NI tillämpad för äldre- och funktionshinderområdet.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Utvecklingsarbete ÄBIC
Attraktiv Hemtjänst Introduktion i rambeslut för dig som kontaktpersonal.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
ANHÖRIGSTÖD.
Delat beslutsfattande och SIP
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Regionalt utvecklingsarbete evidensbaserad praktik inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. Sammanställning av intervjuer med.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Material för socialtjänsten
Välkommen till Habiliteringscentrum Västmanland
Nätverksträff för deltagare i NKR
Samordningssköterskans uppdrag
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Verktyget Utmärkelsen….
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
IBIC – individens behov i centrum
Presentationens avskrift:

ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare

Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell modell för handläggare och utförare inom äldreomsorgen som ger stöd i att arbeta behovsinriktat och systematiskt.

Vad är ÄBIC? 3 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN En modell för att arbeta behovsinriktat och systematiskt med individen i centrum utifrån strukturerad dokumentation och ett gemensamt språk. Strukturerad dokumentation innebär att dokumentationen sorteras på ett likartat sätt med ett gemensamt språk. ”Språket” är bland annat gemensamma begrepp i ICF (Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa).

Varför ska vi införa ÄBIC? 4 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Ger handläggaren stöd i att kartlägga den enskildes behov. Ger både handläggare och utförare stöd i att bedöma, tillgodose och följa upp behov. Handläggare och utförare omfattas av samma modell. Handläggare och utförare får ett gemensamt språk, gemensamma begrepp. Vi får ett verktyg för att arbeta individinriktat!

När ska vi införa ÄBIC? 5 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Vi inför ÄBIC successivt. Delar av modellen införs maj Gäller nya uppdrag from 15 maj Hela modellen införs 2017 med en ÄBIC - modul i Treserva.

Hur inför vi ÄBIC för utförare? 6 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Introducerar i vissa av begreppen i modellen. Får nya uppdrag med fakta och bedömning av den enskildes behov sorterade något annorlunda än tidigare. Får beställning i uppdrag om att arbeta stödjande/tränande eller kompenserande. Arbetar enligt modellen och prövar oss fram.

ÄBIC och behovsinriktat arbetssätt 7 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Den enskildess uppfattning är viktig och lyfts fram i ÄBIC. Tydliggör vad den hen klarar i sin vardag, samt vilka svårigheterna är just nu och hur de begränsar i vardagen. Vi ska fråga efter den enskildes resurser och hens syn på vad stöd och hjälp ska bidra eller leda till. Handläggaren frågar vad behöver du? Kontaktpersonal frågar vilka insatser behöver du?

ÄBIC och systematiskt arbetssätt 8 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Socialtjänstprocessen i Göteborgs Stad ÄBIC Steg 2

ÄBIC och beskrivning av behov 9 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN I ÄBIC sorteras och beskrivs den enskildes behov av stöd och hjälp i olika behovsområden. Behovsområdena kallas för livsområden. Daglig livsföring, eller ”vardagen” beskrivs i livsområden. Handläggaren beskriver den enskildes möjlighet att utföra aktiviteter och vara delaktig inom livsområdena.

Uppdraget 10 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Handläggaren kommer att sortera och beskriva fakta och sin bedömning i dessa livsområden. Fakta och bedömningen förs som tidigare över till uppdraget under rubrikerna Orsak till behov av stöd och hjälp samt Beskrivning av uppdraget.

Punktlista nivå 1: Century Gothic, normal 19pt Nivå 2: Century Gothic normal 19pt Rubrik: Century Gothic, bold 33pt Livsområden – underrubriker i uppdraget Lärande och tillämpa kunskap Allmänna uppgifter och krav Kommunikation Förflyttning Personlig vård Hemliv Mellanmänskliga interaktioner och relationer Viktiga livsområden Samhällsgemenskap, socialt och medborgerligt liv + Känsla av trygghet + Personligt stöd från personer som vårdar/stödjer närstående 11 ÄLDRES BEHOV I CENTRUM

Relaterade faktorer – ny rubrik i uppdraget 12 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Relaterade faktorer ger en bredare bild av den enskildes situation genom att beskriva vad som underlättar eller hindrar i vardagen, exempelvis i den enskildes omgivning, kopplat till de olika livsområdena. Detta har tidigare beskrivits under underrubrikerna Socialt, Hälsa och Boende i uppdragets Orsak till behov av stöd och hjälp.

Nya begrepp hur behov ska tillgodoses 13 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Handläggaren dokumenterar bedömt behov av stöd och hjälp inom de olika livsområdena i uppdragets rubrik Beskrivning av uppdraget med ett av alternativen: Behov av stöd och hjälp kan tillgodoses med stödjande/tränande arbetssätt. Behov av stöd och hjälp kan tillgodoses med kompenserande arbetssätt.

Stödjande/tränande arbetssätt 14 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Den enskilde är på något sätt med i genomförandet av stöd och hjälp, ”gör tillsammans” med omsorgspersonal eller får stöd av omsorgspersonal i att själv ”göra”. Målet är ofta att behålla eller stärka sin förmåga att genomföra aktiviteten.

Diskussion 15 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Hur gör du när du arbetar stödjande/tränande? Diskutera med din kollega två och två Skriv När jag arbetar stödjande/tränande gör jag så här xxx Dela med er av era erfarenheter i arbetsgruppen

Kompenserande arbetssätt 16 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Innebär att stöd och hjälp helt utförs åt den enskilde. Den enskilde kan utföra något mindre moment på egen hand, t.ex. skriva inköpslista, sortera tvätt. När den enskildes egen förmåga att är begränsad ökar krav på att uppmärksamma den enskildes behov av delaktighet i situationen. Delaktighet i situationen kan t.ex. innebära att bli sedd och lyssnad på, få stöd att komma till tals, bli involverad i beslutsprocesser (vad ska göras, hur, i vilken ordning).

Diskussion 17 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Vad är viktigt att tänka på när du arbetar kompenserande, gör något åt någon annan? Diskutera med din kollega två och två Skriv När jag arbetar kompenserande är det viktigt att tänka på att xxx Dela med er av era erfarenheter i arbetsgruppen

ÄBIC Steg 2 och genomförandeplan 18 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Dokumentera under rubrik HUR vilket arbetssätt som handläggaren bedömt ska användas enligt uppdraget. Dokumentera vidare under rubriken på vilket sätt du och dina kollegor ska stödja/träna. Dokumentera vid kompenserande arbetssätt om/hur den enskilde ska vara delaktig och ev. vad den enskilde gör själv.

Charlotte Nyberg Strategiledare införa rambeslut och ÄBIC