Mode och peruker! Av Matilda och Melina. Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är T4? Det fjärde året vänder sig till dig som vill få en yrkesexamen genom att lägga till ett år på teknikprogrammet. Utbildningen ger dig mycket.
Advertisements

Ett förslag på arbetsgång
Föräldrarmöte Flickor 06/07 Fotboll VÄLKOMNA!
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Att mäta och väga. Precis som med värme är vi människor bra på att e om något är större eller mindre än något annat. Men vi är inte så bra på att avgöra.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Psykologisk och psykosocial behandling för ungdomar (12-18 år) Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Utvecklingsledare Beroende Psykiatriförvaltningen.
Förändringar inom jordbruket  I många tusen år är jordbruket grunden till människans tillvaro. Människors liv kretsade kring hemmet, byn och åkrarna.
Europas sista vildmark?
Vikingatiden Historia åk 4
Broar.
En snabbkurs i orientering
Kolonialism/Imperialism
De sju intelligenserna
V38 Veckobrev för förskoleklasserna
V.41: Veckobrev för förskoleklasserna
Mode Medeltiden del 8 åk 4.
Uttal Vokaler dikter.
Föräldramöte P02 Fotboll
Musikvideon.
Konsten att läsa skönlitteratur
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
De fyra elementen.
Designa en sittmöbel Frånvarande, se länkar:
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
smslån utan kreditprövning
IFK Eskilstuna Klubbprofil 2017.
Digerdöden.
Uppställning addition utan tiotalsövergång
Religion.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Uttal Vokaler dikter.
Upplysningen 1700.
Hur många kilo kött äter vi per person?
Människans utveckling
Industriella revolutionen
CASE Jolanda Riissanen
Maskar ”finess” – viktigt!
LOKOMOTIVET!!!.
Medeltiden The Dark Ages
Flicka Namn på föreläsare.
Mount Everest.
Barnkonventionen.
Övning Tid: Ca 40 minuter Reklamkurragömma.
Flicka Namn på föreläsare.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Bin gör skillnad, så kan även du!
Mobiltelefonins utveckling
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
Banutveckling för bättre spelupplevelse
Månadens yrke SjuksKöterska Karin Andersson,
Frans i Bangladesh Hur är det att bo på en annan plats?
Mänskliga rättigheter -
Varför historia? WHY?.
Industriella revolutionen
Lagledarmöte för SM Tävlingar /30 Km klassiskt masstart
Ta hand om dig själv.
USA fram till frihetskriget.
En teoretisk resa genom naturen
Kreativa verktyg och metoder
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
Teori Kuben P07.
Välkomna till Forsviks bruk!
Om buden.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Har blad men är varken ett träd eller en bok..
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Mode och peruker! Av Matilda och Melina

Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes som accessoarer och på hattar. – Frankrike var inspirationen till 1700-tals modet i Sverige. – Kläderna gjordes i ljusa färger bl.a ljuslila, rosa, silverblått och blekblått. – Accessoarer var väldigt populära och att ha skärp, rosetter och blommor var inte ovanligt. – Hattar i alla olika storlekar kom med bl.a fjädrar och blommor.

Kvinnornas mode – En klänning som vart väldigt populär under frihetstiden var la Chemise, en enkel klänning av ett tunnare tyg av bomull. – Drottningen gillade enkla klänningar och bar dem ofta, då behövde hon inte ha bl.a obekväma korsetter under. – Klänningen spreds sig i Europa. – Som utomhusbeklädnad hade kvinnorna oftast en cape som hade päls inuti.

Männens mode – Både deras frisyrer och kläder var inspirerade av militären. – Som utomhusbeklädnad så bar dem en rock. – Till rocken bar dem en broderad väst och till det trånga och knälånga byxor. – eftersom att det var populärt med stora vader ville dem alltid visas upp och det var därför alla män hade knälånga byxor.

Peruker – Peruker blev populära ungefär 100 år innan frihetstiden. – Då var perukerna mörka och rödaktiga men under frihetstiden vart det populärt med en vit peruk. – Kvinnornas peruker blev mer komplicerade, man satte konstgjorda blommor och frukter i dem men också spets, pärlor, hårband och fjädrar. – Det fanns ett vitt puder för att få bort löss i perukerna. – Skaparen av peruken kunde ge dem namn och teman som t.ex trädgård eller båt.

Mer om peruker – Peruker fanns i många olika prisklasser. – Dem gjordes i bl.a ull som värmde och behöll lockarna. – Den dyraste var av människohår, särkilt ljust hår. – Kvinnornas peruker kunde vara upptill 1 meter höga och ha inbyggda miniatyrträdgårdar. Dem var väldigt obekväma men det ansågs att vara fint om man sova sittandes för peruken skull. – Dem använde inte bara perukpuder utan också hårpomada och det användes för att hålla lockarna på plats, som ett fäste för hårpudret och ibland att färga. – I en hårpomada så var grundingrediensen pomadan, vilket var överskottsfett från parfymindustrin.

Barns mode och peruker Korsetter var för att få en bra hållning och barn, både pojkar och flickor, bar dem. Barnens kläder liknade vuxna, flickorna hade klänningar med underkjolar och pojkarna bar klänningar när dem var spädbarn. Barnen bar också peruker som liknade dem vuxnas. Även idag så är barnens kläder väldigt inspirerade av vuxnas.

Frågor! – Vilka produkter använder dem i perukerna? – Vilka mönster och färger var populära?

Källförteckning: – Historyandvonfersen.com – Wikipedia.org – Ts.skåne.se – Länsmuseetgävleborg.se – Shenet.se