Tussitaikurit video ja kuva KESKEN. VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Advertisements

Tussitaikurit video ja kuva KESKEN. VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG.
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
V. Din åsikt är viktig! Nu är avtalsrörelsen 2016 i full gång. Din åsikt är viktig! Genom att ST får in åsikter från medlemmarna kan förbundet driva rätt.
Deklaration och betalning av skatter på eget initiativ Skatteförvaltningen.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Allting har ett pris. Divisionskalkylering Enklaste sättet Räkna ihop företagets totala kostnader. De totala kostnaderna delas med antal varor eller tjänster.
KUNDSERVICE PÅ FÖRETAGENS VILLKOR Annette Lahti. KUNDSERVICE ÄR EN KOSTNADSPOST I BUDGETEN, VI MÅSTE SPARA! Vill man ha en kortsiktig eller långsiktig.
Beväringar och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2016.
Välkommen till bildspelet om S2S Följ bara instruktionerna på skärmen För tränaren/ledaren: ett fullständigt videobibliotek av moment och övningar. förbered.
Civiltjänstpliktiga och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2016.
E-legitimationsnämndens arbete med eIDAS
Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedningar Det finns fyra beredningar: öst, nord, syd och mitt. Beredningarna består av förtroendevalda.
/MP % Förändring i BNP och antalet sysselsatta (15-74 åringar ) , % Källa: Åren 1985–2015 Statistikcentralen, prognos 2016–2020 FM %
Arbetskraftskoordinator - för sysselsättning och arbete Medfinansierats av Europeiska socialfonden
Välkommen till skattedagen!
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Mellan-/ Slutrapport Produktionsincitament för den audiovisuella branschen Utländska finansieringsmottagaren Diarienummer Produktions namn Rapporteringsperiod.
… … … … … … … … … 5. VIKTIGA UPPGIFTER PARTNER KUNDGRUPP VÄRDELÖFTE
Digitalisering, flera begrepp i samma term
Arbetssökning vid arbets- och näringsbyrån
Anbudsutbildarna Christine Edenborg,
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
Beskattning.
Livet i en välfärdsstat
4. Vad ska det bestämmas om?
Bli polis Polisassistent Daniel Ljungberg.
Förändring i BNP och antalet sysselsatta (15-74 åringar) , %
Konsumenträtt.
Information för it-handledare i pensionärsföreningar
Förändring i BNP och antalet sysselsatta (15-74 åringar)
Egentligen skulle Dan Olofsson berättat den här historien
Iris Rosengren Larsson
BNP Kvartal BNP, inkomster och sparande
Kommer ni ihåg våra STORA frågor?
Sjukvårdsförsäkring – varför och för vem?
Det här är ett bra ställe för en uppdragsbeskrivning
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
Soloföretagare 4 december 2015.
Barnskyddsdokumentation
Beskattningen i Finland på lättläst svenska
Skattekort på nätet för pensionärer
Skattekort på nätet.
Hushållsavdrag.
Handelshögskolan vid ÅA Utbildningslinjen för ekonomi
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
Ojämlikhet i samhället
Kollektiva varor Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Källkritik.
UF Ett år som företagare Företagsamhet och arbetslivsfärdigheter i praktik Timme 4. och 5. – Affärsidé, personal och rådgivare.
Barnkonventionen.
Rulla ut toolkit 2017.
Rulla ut toolkit 2018.
Ditt kompletta kontorsvaruhus
PRODUKTUTVECKLING.
Diagnos och delaktighet
För dig – skattedeklaration på nätet
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Ersättningskollen.
Stormen Alfrida.
för dig som attesterar resultat
Ekonomi i teori och praktik
Navigatorn.
För dig – Skatteförvaltningens webbtjänster
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
PRAO-praktisk arbetslivsorientering
Presentationens avskrift:

Tussitaikurit video ja kuva KESKEN

VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG

Tänker jag bli företagare? Jag handlar rätt och hederligt från första början! Jag kommer lättare undan när jag sköter saker på rätt sätt och i rätt tid Jag får ett gott rykte bland både kunder och andra företag Jag tryggar mina egna intressen att jag får pension och sjukdagpenning att verksamheten blir kontinuerlig att jag får finansiering

Grunda ett bra företag – startråd Skaffa råd och information (via skatt.fi och yrityssuomi.fi)skatt.fi yrityssuomi.fi Gör en affärsplan och lönsamhetskalkyler (uusyrityskeskus.fi)uusyrityskeskus.fi Ta reda på om du kan få startpeng (te-palvelut.fi)te-palvelut.fi Välj företagsform Fyll i etableringsanmälan, dvs. en s.k. Y-blankett (ytj.fi)ytj.fi

Som företagare är du bokföringsskyldig ska du betala förskottsskatt på företagets vinst ska du lämna in en inkomstskattedeklaration och periodskattedeklarationer för mervärdesskatten Deklarera på nätet: vero.fi/ilmoitaverkossa och vero.fi/verotilivero.fi/ilmoitaverkossavero.fi/verotili ska alltid komma ihåg att ge kunden ett kvitto vero.fi/muistakuitti

Tänker jag bli löntagare? Jag väljer att handla rätt Jag tar reda på saker och ber vid behov om hjälp Jag väljer en arbetsgivare som handlar rätt Jag skaffar ett skattekort och ger det till arbetsgivaren När jag handlar rätt tryggar jag min utkomst kumuleras mina förmåner, t.ex. arbetslöshetspenningen, moder- eller faderskapspenningen och pensionen garanterar jag att mitt arbetarskydd är i ordning

Skaffa skattekortet behändigt på nätet Du kan skaffa ditt skattekort via skatt.fi/skattekort skatt.fi/skattekort Du kan logga in i tjänsten med dina nätbankskoder Tveka inte att testa tjänsten!

Som löntagare får du på våren en förhandsifylld skattedeklaration ska du kontrollera att dina inkomster och avdrag antecknats rätt i deklarationen kan du vid behov korrigera eller komplettera uppgifterna: skatt.fi/skattedeklaration

Du hittar information på skatt.fiskatt.fi enligt din livssituation t.ex. studier, unga, värnplikt enligt kundgrupp t.ex. personkunder, företagskunder alla våra e-tjänster

Till vad används skattemedlen? Socialskydd t.ex. studiestöd, moderskapspenning, barnbidrag Hälso- och sjukvård Allmän offentlig förvaltning Utbildning Utgifter som anknyter till näringslivet Allmän ordning, säkerhet och landets försvar Boende, samhällstjänster, rekreation, kultur och miljöskydd

Till vad används skattemedlen? Med skattepengar finansieras b.la. sjukvård: sjukhus, hälsostationer, ålderdomshem utbildning, lärarlöner, skolmat, studiepenning dagvård sociala understöd och bidrag försvaret vägar, broar, gatuljus bibliotek idrottshallar och andra fritidslokaler

Grå ekonomi stjäl av oss alla Bekanta dig med följderna av grå ekonomi: mustatulevaisuus.fi Internetbedrägerier och förfalskade produkter är exempel på grå ekonomi

Du väljer! Stöder du grå ekonomi eller deltar du i att bygga och upprätthålla ett fungerande samhälle? Agerar du hederligt som företagare? Arbetar du enbart med skattekortet? Ber du kvitto för dina inköp?

Tack för intresset!