1. Uppmärksamma/Aktualiseringsorsak I första hand ska nya elevärenden tas upp i samband med elevvårdstiden. Här tar man ställning till om man ska göra.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den nya skollagen.
Advertisements

Analys Lönelots.
Samordningsprojekt att utveckla en strukturerad samverkan mellan socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Mål: Utveckla en effektivare och mer.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Plan mot kränkande behandling
Välkommen till läsåret 2011/2012! Vi utbildar morgondagens världsmedborgare! Döderhults skolområde.
Vardaglig observationer
speciallärare specialpedagog pedagogisk kartläggning
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
På arbetsplatsen Hot och Våld.
Föräldraråd
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
5 feb 2013 Pedagogiskt Forum Beskuren bild Göran Forsberg.
Hej och välkomna!.
Nya utvecklingssamtal
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
STUDIEHANDLEDNING I ÅTTA STEG
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Den individuella utvecklingsplanen
Föräldraråd
Föräldraråd
Organisationsstruktur för Elevhälsan. Arbetsgång
Mål Vad skall åstadkommas? Resultat Blev det som vi ville?
Planering och genomförande av undervisningen
Samordnad Individuell Plan
Spångas EHT-plan en elevhälsoplan efter de nya Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Plan för screening Uppföljning av screening Pedagogisk kartläggning
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Berghemsskolan Det matematiska samtalet.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Elevhälsan Röbäcks skolområde rev
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
ARBETSMODELL FÖR ÅTGÄRDSPROGRAM
Lärande, enligt PUH om hur du kan bli ägare av ditt eget lärande
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Region Östergötland När katastrofen är ett faktum… Handlingsplan akut och långsiktigt för personal och patient.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Bedömning och betygsättning
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Främjande miljöer för lärande, utveckling och hälsa
Mål och resultat på Åsaskolan
Mål och resultat på Åsaskolan
Tillämpningsområde och definitioner
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Kompetensutvecklingsmaterial i slöjd Tema 6 Andra tillfället
Kompetensutvecklingsmaterial i slöjd Tema 1 Andra tillfället
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Validering av reell kompetens för tillträde och tillgodoräknande
Samordningsförbundet
Längre eller upprepad frånvaro
Individuella studieplaner i Nacka vuxenutbildning
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
VÄLKOMNA! Bakgrund För att stadsdelsförvaltningen ska kunna arbeta på ett effektivt sätt med arkivfrågor ska det finnas både arkivansvarig och.
Nyheter i skollagen från och med
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
VARMT VÄLKOMNA TILL SPECIALPEDAGOGERNAS KATEGORITRÄFF
Specialpedagogisk samordnare, Örebro Kommun Malin Nilsson
Presentationens avskrift:

1. Uppmärksamma/Aktualiseringsorsak I första hand ska nya elevärenden tas upp i samband med elevvårdstiden. Här tar man ställning till om man ska göra extra anpassningar, en kartläggning eller om ärendet bör gå via EHT. I undantagsfall kan ärenden också tas upp mer informellt i samband med ett möte mellan lärare och EHT. 3. Samråd EHT diskuterar hur man ska gå vidare med ärendet. Detta steg kan i vissa fall hoppas över. 4. Pedagogisk kartläggning/Utredning Undervisande lärare träffas och gör en kartläggning i de ämnen som berörs gärna i samarbete med speciallärare/specialpedagog. Mentorer ansvarar för att elever och föräldrar kontaktas när en kartläggning har påbörjats. De ska också göras delaktiga i kartläggningen. 5. Besluta/Beslutsmotivering EHT tar i samråd med mentorer beslut om det krävs särskilt stöd och därmed ett åtgärdsprogram. 6. Åtgärdsprogram EHT leder arbetet med att ta fram ÅP i sammarbete med mentorer. Även här ansvarar mentorer att kontakt tas med föräldrar och elever för diskussion kring vilka åtgärder som ska vidtas. 7. Delgivning Mentorer kallar föräldrar och elev till möte för att få ta del av ÅP. Detta kan vid behov även göras via e-post/brev om omständigheterna så kräver. Föräldrar ska även informeras om möjligheten att överklaga ÅP. 8. Uppföljning Mentorer sammanfattar vad som sägs på uppföljningsmötet och vidarebefordrar till EHT. 9. Avsluta ÅP Mentor alt EHT skriver en kommentar kring varför ÅP avslutas. Ex. målen är uppfyllda, det behövs nya åtgärder eller behoven har förändrats. Beslutsgång när det beslutas om ÅP 2. Extra anpassning Lärare och speciallärare/specialpedagog beslutar om vilka anpassningar som ska göras i undervisningen. Dessa dokumenteras i IUP och kommuniceras till föräldrar. Räcker inte detta kan ytterligare anpassningar göras. Är stödinsatsen trots detta inte tillräcklig behöver man gå vidare till nästa steg.

1. Uppmärksamma/Aktualiseringsorsak I första hand ska nya elevärenden tas upp i samband med elevvårdstiden. Här tar man ställning till om man ska göra extra anpassningar, en kartläggning eller om ärendet bör gå via EHT. I undantagsfall kan ärenden också tas upp mer informellt i samband med ett möte mellan lärare och EHT. 2. Samråd EHT diskuterar hur man ska gå vidare med ärendet. Beslutar man i detta skede att det inte anses vara nödvändigt med en kartläggning, gå vidare till punkt 4 4. Pedagogisk kartläggning/Utredning Undervisande lärare träffas och gör en kartläggning i de ämnen som berörs gärna i samarbete med speciallärare/specialpedagog. Mentorer ansvarar för att elever och föräldrar kontaktas när en kartläggning har påbörjats. De ska också göras delaktiga i kartläggningen. 5. Besluta/Avslag EHT skriver i samråd med mentorer en kommentar kring varför det inte skrivs ett ÅP. 6. Delgivning Föräldrar och elev får del av beslutet att inte skriva ÅP. Föräldrar ska även informeras om möjligheten att överklaga beslutet att inte utarbeta ett ÅP. IUP De åtgärder som görs skrivs in i IUP. Här ansvarar mentorer. Detta kan med fördel göras i samband med utvecklingssamtal vilket gör att både föräldrar och elever är delaktiga. Handlingsplan Upprätta en handlingsplan där de stödinsatser som görs skrivs in och vilket ansvar eleven har. Ansvarig för handlingsplanen kan vara både mentor och undervisande lärare beroende på vad det gäller. Eleven ska vara delaktig i denna process. Kravet på föräldrarnas deltagande minskar. Beslutsgång när ÅP inte skrivs Andra sätt att dokumentera åtgärder. 3. Extra anpassning Lärare och speciallärare/specialpedagog beslutar om vilka anpassningar som ska göras i undervisningen. Dessa dokumenteras i IUP och kommuniseras till föräldrar. Räcker inte detta kan ytterligare anpassningar göras. Är stödinsatsen trots detta inte tillräcklig behöver man gå vidare till nästa steg.