Miljöstyrningsrådets revidering av animaliska livsmedel och vår roll i Sverige – det nya matlandet Monica Sihlén, Miljöstyrningsrådet, Gotland 17 juni.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Välkommen till Informationsmöte
Klimatsmart upphandling av fordon och transporter ”Ställ miljökrav”
Kostar miljöanpassningar alltid pengar?
Hur länge har vi haft vi regler?
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
vid Offentlig Upphandling
Offentlig upphandling
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Grundbult 1 Offentlig upphandling syftar till att förse statliga myndigheter, kommuner och landsting med varor och tjänster så att de kan fullgöra sina.
Att ställa krav på tillgänglighet
Att upphandla utvärdering
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Samordnad upphandling av elenergi Upphandlingssamverkan Elenergi, upphandlingssamverkan Kommunförbundet Skånes upphandling av elenergi 2007 Slutsatser.
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Upphandling av stöd till bredband
Offentlig upphandling SFÖ-konferensen i Göteborg 20 april 2013
Att styra mot och följa upp mål i offentlig upphandling
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Hur fungerar innovationsupphandling med hänsyn till LOU?
Småföretagen och den offentliga upphandlingen 25 augusti 2009 Sundsvall Peter Germer Företagarna Västernorrland.
Karlstad - Upphandlingsseminarium Axel Hansson, Marknadsutvecklare Lantbrukarnas Riksförbund
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Lyckad livsmedelsupphandling Dalsland-Säffle ”Så gjorde vi” Karlstad 21 mars 2012.
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Var det bättre förr eller Är det sämre nu? Mina ”dryga” 30 år som upphandlare Gunnar Stålberg mars 2009.
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, dåliga FFU, ÖP……. Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.
Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - säljare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, otydliga FFU, ÖP Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
SOI:s årskonferens 1 april 2008 Örebro ”Hur befrämjas konkurrensen av nya LOU?” Ulrica Dyrke Företagarna.
INKÖP/ UPPHANDLING.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Äldreboende på gång….
Ramavtalet i korthet Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2015
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
SKL Kommentus Inköpscentral Ramavtalet ”Telefoni ” i korthet
Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.
Den Goda affären Madelene Winbo, Upphandlingschef Region Halland
Kommunledningskontoret Myter och legender inom upphandling.
Upphandling i Skövde kommun Upphandlingsverksamhet Central upphandlingsenhet Varor, tjänster och driftentreprenader exkl. bygg- och anläggningsentreprenader.
Nu gör vi social upphandling! Motala 4 november 2015 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå.
SKL Kommentus Inköpscentral Ramavtalet ”Datakommunikation 2014” i korthet
Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Örebro Natalie Tordnell.
Ramavtalet i korthet Beläggningsarbeten 2015:2
Ramavtalet i korthet Beläggningsarbeten 2015:4
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Upphandling Therese Klaar, inköpschef.
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Birgitta Laurent.
Dynamiskt inköpssystem för bränslepellets i korthet
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Informationsträff om nytt upphandlingsförfarande för SK-kurser
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Inköp i Region Norrbotten
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Regler för upphandling
18 januari 2018 Anna Lönnerberg och Johanna Enberg
Genomgång inför upphandling
Vi förenklar era affärer - Det här är UpphandlingsCenter
Ramavtalet i korthet Beläggningsarbeten 2015
Ramavtalet i korthet Entrémattor 2017
Ramavtalet i korthet Lekmaterial 2017
Ramavtalet i korthet Lekmaterial 2017
VÄLKOMNA PÅ ERFARENHETS DAGAR FÖR BESTÄLLARNÄTVERK
Ramavtalet i korthet Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2015
Ramavtalet i korthet Entrémattor 2017
Dialog och samarbete – vad ska det vara bra för
Stöd till precisering av avrop från Ramavtalet ”bokning och bidrag”
Presentationens avskrift:

Miljöstyrningsrådets revidering av animaliska livsmedel och vår roll i Sverige – det nya matlandet Monica Sihlén, Miljöstyrningsrådet, Gotland 17 juni 2010

Miljöstyrningsrådet,

Revidering av livsmedelskriterier 2010 Fisk och skaldjur – klart Kaffe, te och kakao – klart Kött, mjölk, kyckling, ägg – remissbehandlad. Beslut juni Bröd, mjöl, gryn, socker – remiss ute nu! Beslut september Frukt och grönt – remiss snart. Beslut oktober Tvärsektoriell förpackningsrapport under hösten Standarder underlättar utvärdering och uppföljning

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Krav som ställs ska vara: 1. Kopplade 2. Kontrollerbara 3. Uttryckta samt: –ha ett syfte, vara rimliga och ändamålsenliga (proportionalitet) –ge alla leverantörer samma möjlighet (likabehandling) –vara tydligt angivna (transparens) –inte gynna eller missgynna leverantörer (icke-diskriminering) Arbetsgruppens arbete utgår från Relevans-Potential-Styrbarhet

Gemensamma krav för animaliska produkter B1. INFORMATION OM URSPRUNG BAS: För eningrediensprodukter ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om var djuret är fött, uppfött, slaktat och förädlat. AVANCERAT: För fleringrediensprodukter med köttinnehåll över 20 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om var djuret är fött, uppfött, slaktat och förädlat. B2. SALMONELLAFRIHET Samtliga levererade produkter ska vara fria från samtliga salmonella serotyper. B3. ANTIBIOTIKA Antibiotika får användas endast efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. B4. TRANSPORT AV DJUR TILL SLAKT Djuret har transporterats max 8 timmar till slakt. B5. SLAKTMETOD Djuret är bedövat när avblodning sker.

Exempel: revidering djuromsorg Liggyta Strö Bete Beläggning Uppfödning

UPPHANDLING AV LIVSMEDEL Ekologisk produktion –Basnivå: EU-ekologiskt –Avancerad nivå: Ekologiskt med högre ställda djurskydds- och miljökrav

Exempel griskött (ett av sju områden) BASKRAV Samtliga grisköttsprodukter som ingår i det offererade sortimentet ska uppfylla kriterierna enligt förordning (EG) 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. AVANCERAT KRAV Samtliga grisköttsprodukter som ingår i det offererade sortimentet skall uppfylla kriterierna enligt förordning (EG) 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter samt tillkommande krav på djuromsorg: – Grisar ska ha tillgång till för dem naturlig sysselsättning –Inomhus ska grisar ha tillgång till avskild liggplats med djupströ och ett separat gödslingsutrymme. –Grisar ska ha tillgång till bete eller annan beväxt mark under minst en 4-månaders period.

UPPHANDLING AV LIVSMEDEL Miljöanpassad konventionell produktion –Basnivå: beskrivs –Avancerad nivå: beskrivs

Exempel på krav – publiceras i mitten av juni 2010 Griskött BASKRAV Svanskupering skall ej ha förekommit. UTVÄRDERING - Har fodret varit fritt från fiskanimalier under hela produktionstiden? Kycklingkött BASKRAV Produkt av kyckling skall härstamma från djur som fötts upp på anläggning där beläggningsgraden varit max 36 kg/m2 (och max 25 djur/m2) och där bilaga I uppfylls enligt direktiv 2007/43/EG om fastställande av minimiregler för skydd av slaktkycklingar. UTVÄRDERING - Kan information lämnas om produktens hela klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, redovisat i CO2- ekvivalenter?

Praktisk användning av kriterierna Samtliga krav i upphandlingen – beslutas av kommunen Verifikatet – beslutas av anbudsgivaren, accepteras av kommun Tydliggör för vilka produkter/produktgrupper verifikat inkrävs Förslag på verifikation vid tilldelning –Val 1: uppvisas under tilldelningsdagarna. Beslut av kommunen –Val 2: uppvisas vid första uppföljningen t.ex. efter 3 mån. och kopplas till avtalets villkor. Beslut av kommunen MSR: Vägledning för uppföljning MSR: Förslag på verifikat på vid uppföljning

Främja konkurrensen mha LOU Möjliggör för samtliga marknadsaktörer att lägga anbud: Tydliggör kommunens mål i behovsanalysen Dela på anbuden enligt marknadsanalysen Konkurrenskraftiga villkor i ditt förfrågningsunderlag Tydliga krav på uppföljning förenklar

Förbered förbättrad konkurrens genom att: Utbilda leverantörer/producenter att lägga anbud Informera om kommande upphandlingar Bered och lös logistikfrågan Arbeta långsiktigt med strategin och ”acceptera kostnaden”!

Den offentliga maten - Sverige det nya matlandet 1. Stödja upphandlande myndigheter, främst kommuner 2. Ge stöd att ställa rätt sorts krav 3. Samordning av intressenter 4. ”Bidra till att våra barn och gamla får bra mat”

Projektmål för den offentliga maten Systemmål: Bättre fungerande upphandlingsprocess som leder till en kravnivå som överensstämmer med kommunens ambition, dvs. högre ställda krav, färre/inga överprövningar samt fler ”goda affärer”. Visionsmål: Alla upphandlande myndigheter ska kunna ställa rätt sorts krav enligt sin behovsanalys för att resultatet ska bli bra mat till barn och gamla och då behövs marknadstillgång på dessa produkter.

Målgrupper Beslutsfattare/politiker Upphandlare Beställare Grossister Leverantörer Producenter Media – informationskanal Nätverkintressenter – ”alla berörda”

Hur förbättra ur era perspektiv? Förslag till förbättrad upphandling Förslag till hemsidan –Utvecklingsblogg för vår hemsida Länkningstips –MSR ska länka ”allt” Hur vill ni informeras/uppdateras om ”Sverige - det nya offentliga matlandet” Samordningen intensifieras i höst

Tack för visat intresse! Helpdesk: Måndag 13 – 15 Tisdag – fredag 10 – 12

Livsmedelsupphandling = > måltidsglädje

BASKRAV – NÖTKREATUR BETESDRIFT Nötkreatur över 6 månader skall ha tillgång till bete eller annan utevistelse under en sammanhängande betessäsong. Djuren skall då vistas ute under hela dygnet. Undantag medges endast för tjurar. UTVÄRDERING -BEKÄMPNINGSMEDEL I FODERODLINGEN Kan ni garantera att foder, oavsett produktionsland, inte är producerat med bekämpningsmedel som är upptagna på Rain Forest Alliance lista, list of prohibited pesticides, över ej tillåtna ämnen?

Behovs -analys och org. kultur Förfrågnings -underlag Upphandlingsprocessen Behovsanalys – vilket behov ska tillgodoses Marknadsanalys – vad kan marknaden erbjuda Förfrågningsunderlag: krav på leverantör/obligatoriska krav på produkten / utvärderingskriterier på produkten/ Särskilda kontraktsvillkor Uppföljning - säkerställ att leverans och avtal överensstämmer Leverantörernas/producenternas processer! Marknads -analys Uppföljning av avtalet Anbud från leverantörer/ grossister Den goda affären Utvärdering Val av leverantör/ producent Kundanalys och företagskultur Fungerand e avtal Anbud från producenter Produktions- förutsättningar hos producent