ISM – Institutet för stressmedicin Utgångspunkt: VGR:s riktlinjer för FHV 2014 FHV NySam Lägesrapport PU 2016-03-16 Ewa Wikström och Annemarie Hultberg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

EBP-cirkel 1 INGEGERD BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Trailer (1 min)
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Initiera och leda samtal av rådgivande karaktär i pedagogiska och sociala frågor  Reflektera kring din roll som kvalificerad samtalspartner  Hur skapar.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Översikt Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete Chef och skyddsombud går tillsammans Anpassad för kommun- och landstingssektorn Framtagen.
Återkoppling från Socialstyrelsens workshop 27/
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Skollagen 3 § Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina.
Ett verktyg för att arbeta med tillgängligheten
Klassifikation av vårdåtgärder
Analysseminarium – ÖK februari
Välkommen till nätverk för publicerare och redaktörer
Gå hem, gå ut, kom hit! Kreativa lösningar på familjecentraler för att alla familjer ska nås av stödet.
På jakt efter en smartare välfärd
Samhällskunskap i gymnasieskolan
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Ny vision Samtal om framtiden
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
9...
Arbetsgruppsstruktur, riktlinjer och mallar
Röntgensjuksköterskedagen 8 november
Uppdrag Psykisk hälsa – hur skulle vi vilja ha det
OSA-kollen Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö
Avdelningen för vård och omsorg
Sjuksköterskedagen 12 maj
Detta är de parter som står bakom Suntarbetsliv
Stages of change är säkert välkänd hos många, Modellen som Prochaska och Di Clemente arbetet fram, vilken beskriver hur en individ genomgår fem steg vid.
Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017
Förbättringsförslag från HR
Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård
Arbetsmiljö FSG januari 2019.
Professionsrådet 26 november 2018
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Diagnos och delaktighet
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Nästa steg regionkalmar.se.
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Navigator-nätverkets seminarium: Svenskspråkiga ungas uppfattningar om eget liv, välmående och framtid ons kl
Behovskartläggning Kartläggningen beskriver målgruppens behov och skapar därmed förutsättningar för att utveckla processer som motsvarar behoven. Den.
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
1 2 Vad är viktigt för ett fruktbart samarbete i Uppsala län mellan olika aktörer, om vi ser till invånarnas bästa? Hur kan vår verksamhet utvecklas.
1 2 Vad är viktigt för ett fruktbart samarbete i Uppsala län mellan olika aktörer, om vi ser till invånarnas bästa? Hur kan vår verksamhet utvecklas.
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Hållbar utveckling måste vara
Välkomna!.
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Led- och muskelmottagning
Modersmålsbaserad hälsokommunikation Folkhälsa och sjukvård
Rekrytering med lokala jobbspår
PSS och framtiden… ”Hur vill vi ha´t?”
Biomedicinska analytikerdagen 15 april
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Samordnad utveckling för god och nära vård
Sjuksköterskedagen 12 maj
Samverkan och samordning
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
Struktur i modellen, 5 steg
Presentationens avskrift:

ISM – Institutet för stressmedicin Utgångspunkt: VGR:s riktlinjer för FHV 2014 FHV NySam Lägesrapport PU Ewa Wikström och Annemarie Hultberg Syfte Design Tid: –

ISM – Institutet för stressmedicin Reflektioner, analys och resultat relaterat till processtödsträffarna o Samverkan och samarbete har kommit olika långt o Kontextens betydelse o Olika stöd och legitimitet o Delaktiga chefer en viktig förutsättning o Det krävs mer utbildningsinslag om ett gemensamt språk skall utvecklas. o Nya villkor kräver omställning och anpassning o Pendla mellan praktik och teori. Deltagande förvaltningar: Alingsås lasarett, Folktandvården, Kungälvs sjukhus, Regionteater Väst, Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) och Skaraborgs sjukhus (SkaS). Hälsan & arbetslivet (samtliga enheter)

ISM – Institutet för stressmedicin Hur ser samarbetsmodeller ut mellan FHV, HR, och linjechefer? Samarbetet ser mkt olika ut i olika organisationer Återkommande forum för samarbete har skapats Roller och förväntningar har förtydligats Arbetsmiljöarbetet och samarbetet får ta plats i vissa förvaltningar men inte i andra Olika aktörer är knutna till olika auktoritet (chefer på olika hierarkiska nivåer. HR på olika hierarkiska nivåer, Företagshälsovården med olika starka professioner).

ISM – Institutet för stressmedicin  Hur kan en intern företagshälsovård användas som en strategisk resurs i förebyggande och hälsofrämjande insatser? FHV en Strategisk resurs men… - i första hand i det rehabiliterande, till viss del förebyggande - i första hand på individnivå, till viss del gruppnivå - men inte på organisationsnivå - och inte hälsofrämjande FHV erbjuder färdiga verktyg, utan hänsyn till kontext Bristande legitimitet för FHV:s expertkunnande i hälsofrämjande och i viss utsträckning i förebyggande Att lära från det framgångsrika exemplet - rehabilitering

ISM – Institutet för stressmedicin Några reflektioner Det finns brist på tillgängliga föreställningar och handlingsstrategier när det gäller att arbeta med hälsofrämjande insatser och organisatoriska aspekter både hos chefer, företagshälsovården och HR. Det räcker inte bara med tid utan det gäller också att man vet vad man ska göra. Politiker och strategisk ledning har en viktig roll – frågan behöver flyttas uppåt

ISM – Institutet för stressmedicin INDIVIDGRUPPORGANISATION REHABILITERANDE FÖREBYGGANDE HÄLSOFRÄMJANDE Grad av förändring eller artskillnad? X

ISM – Institutet för stressmedicin Fortsatt intervention Utveckla föreställningar om vad och hur: Interaktiv utbildning i förebyggande och hälsofrämjande ur ett organisationsperspektiv Det går inte bara att driva förändringen nerifrån och upp. Det behövs också ett top-down arbete. Det finns begränsningar med ”bottom-up” om det inte kombineras med ”top-down” speciellt om du ska utveckla något som inte direkt kommer från redan gjorda erfarenheter eller befintliga föreställningar och metoder (inte mer av samma sak, det handlar om att perspektiv-skifte krävs) Aktuell uppdatering om FHV NySam på ISMs hemsida