Välkommen! Hanna Sepp Albina Brunosson
Moment 1: Introduktion till hem- och konsumentkunskap (5 hp) Momentet ger en introduktion till hem- och konsumentkunskap genom att utgå från att livet i hem och familj är beroende av samspelet mellan individer, samhället och den omgivande miljön. Rollen som lärare inom hem- och konsumentkunskap behandlas i relation till planering och värdering av lektioner i förhållande till styrdokumenten och ämnesdidaktiska frågeställningar. Momentet tar även upp IKT som en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap.
Förväntade läranderesultat moment 1 Efter genomgången kurs ska studenten - kunna redogöra för grundläggande begrepp inom hem- och konsumentkunskap och resonera omkring samspelet mellan individer i hushållet, samhället och den omgivande miljön (1) - kunna planera, genomföra, dokumentera och värdera undervisning i hem- och konsumentkunskap för åk 1-6 med syfte att stimulera varje elevs lärande och utveckling i ämnet med utgångspunkt i styrdokument (9) Delprov 1 (5 hp) Introduktion till Hem- och konsumentkunskap. Individuell skriftlig rapport med IKT-redovisad lektionsplanering. Förväntade läranderesultat 1 och 9 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Delprov 1 (5 hp) Introduktion till Hem- och konsumentkunskap. Individuell skriftlig rapport med IKT-redovisad lektionsplanering. Förväntade läranderesultat 1 och 9 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Examinationen är i tre delar Delprov 1a Vetenskaplig rapport med titeln Vad är hem- och konsumentkunskap? Max 4 sidor, teckenstorlek 12, radavstånd 1,5 och teckensnitt Times New Roman. Eventuell titelsida, innehållsförteckning (ej nödvändigt på en så här liten rapport) och bilagor är ej inräknade i dessa sidor. Referenser ges på ett korrekt sätt i texten och presenteras i slutet av arbetet i en referenslista. Arbetet ska vara publicerat på plattformen enligt anvisningarna för delprov 1a
Delprov 1b Du ska göra en presentation med hjälp av IKT där du berättar för dina elever om Vad är hem- och konsumentkunskap? Syftet är att du vill berätta för dem vad ämnet hem- och konsumentkunskap innebär. Gör din presentation med hjälp av powerpoint, blogg, facebook, youtube, film eller liknande. Presentationen bör vara 5-7 minuter. Lägg upp din presentation på it’s learning enligt anvisningar för delprov 1b.
Delprov 1c Du ska göra en lektionsplanering där du sätter din ikt-redovisning i ett sammanhang. Tänk på att det är viktigt att du formulerar ett tydligt syfte och mål med lektionen.
Träff 1 Seminariet på träff 1 är tänkt att fungera som inspiration och kickoff för delprov 1. Utifrån litteraturen kommer vi att diskutera vad hem- och konsumentkunskap är och vilka styrkor, möjligheter, svagheter och svårigheter som kan uppstå. Formulera fyra frågor var utifrån litteraturen om vad ni vill diskutera.
Litteratur moment 1 (den här litteraturen används även i moment 5) Hjälmeskog, K. & Grönqvist, M. (2011), Humanekologisk teori. Arbetsrapport. Hjälmeskog, K. (2006), Lärarprofession i förändring: Från “skolkök“ till hem- och konsumentkunskap. Uppsala: Föreningen för svensk undervisningshistoria. Petersson, M. (2007), Att genuszappa på säker eller minerad mark: Hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis. Slater, J. (2013), Is cooking dead? The state of Home Economics Food and Nutrition education in a Canadian province. International Journal of Consumer Studies. Venäläinen, S. ( 2010), Interaction in the multicultural classroom. Towards Culturally Sensitive Home Economics Education. University of Helsinki. Benn, J. (2010), Sundhed og skolemad mellem politik og paedagogik. I Elverdam (red) Er det sunde valg det lette valg? Morn, mad og bevaegelse i et sundhedspaedagogiskt perspektiv. Aarhus Universitet. Institut for Didaktik. Höijer, K. (2013). Contested food: the construction of home and consumer studies as a cultural space. Diss. (sammanfattning) Uppsala : Uppsala universitet, Uppsala.