Studieresa till Finland 14-16 oktober 2015. Studieresegrupp Med på resan var: Jonas Engelbrektsson (Sektor Vård och Omsorg, avdelningschef för äldreomsorgen)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Finlandssvensk framtid – hur ser den ut?
Advertisements

Finlandssvenska och sverigefinska
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Välkomna till Malung-Sälens kommun. Malung-Sälens kommun med drygt invånare ligger i det natursköna Dalarna. Kommunen är en av Sveriges största.
Relativa pronomen & adverb
Flerspråkiga webbplatser
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Raseborg Källa wikipedia.se.
Markör Marknad och Kommunikation AB
Ortsutveckling i Sparreholm Stormöte Folkets Hus - Sparreholm 9 maj 2011.
Projekt Tyskland 2008 Avresa: Onsdag 14/5, tidig morgon Hemkomst: Tisdag 20/5, sent.
Välfärdstjänsternas utveckling 1980 – 2012 Annika Wallenskog SKL
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Vi åkte från Helsingfors. Vi delade upp gruppen i två delar dom ena åkte till Åbo och Mariehamn och dom andra till Jyväsylä.
Lahden Pohjola-Norden ry Lahden Pohjola-Nordenin nuoret
Perspektiv på Stad, Land och ungas förutsättningar
Haparanda – En föregångare i programarbete i samråd med nationella minoriteter!
Alla har rätt till läsning Johanna v.Rutenberg
Värdegrund, Vision och Verklighet.
URBANISERING Kapitel 7 Vad är en stad?  Enligt EU: minst invånare, befolkningstäthet 500inv/km 2  Administrativt område  Område med urban karaktär.
Epidemiologi Resistensproblematik Råd Information
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
Ortsutveckling Flen Centrum- och Näringslivsutveckling 29 augusti 2013 BCPW.
Hållbar utveckling – Vad betyder det för Ängelholm
Alla har rätt till läsning – läsombud gör det möjligt Johanna v.Rutenberg
MINORITETSSPRÅK.
”Ledarskapet- en tur till framtiden”
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
16/12-14
Yrkesinstitutet Prakticum / Merkonom Helsingfors kortfattat.
1 Finskt förvaltningsområde/suomenkielinen hallintoalue Södertälje kommun – finskt förvaltningsområde Från årsskiftet får du som talar.
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
En liten stor världsdel...
Motivationen att lära sig svenska
Svenska minoritetsspråk
Årets raket 2006  År  År  År 2007 ? Målet var och är att klättra platser per år.
Sektor medborgare och samhällsutveckling (SMS) Sektorschef: Rogher Selmosson.
Dokumentation från samråd om finskt förvaltningsområde 10 november 2015.
HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2015 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: Kontakt: Maria Gellert.
Sida 1 Så ser svensken på fritidshus 2007 Synovate Temo för Nordea Anna Bäcklund
1 Projekt Göteborg-Borås. 2 En ny generation järnväg.
Tammerfors. I 1800-talet Tammerfors var bara en lilla by. Ny Tammerfors är en stor stad. Mitt i Tammerfors hittar man Tammerkoski.
VoF organisation Förvaltningsorganisation Förvaltningschef Jan-Erik Samuelsson Biträdande förvaltningschef – chef biståndsenheten SoL LSS.
Lahden Pohjola-Norden ry Lahden Pohjola-Nordenin nuoret
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Vårdsamverkan Valdemarsvik
Meänkieli.
Välkommen till Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, invånare 2035
Träna svenska A och B Häfte 7 Klockan Hör och härma.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Bureälven Fakta Fiske Bureälvens läge Burträsket Klosterholmen
Bellas besök i Bräcke.
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
GFG, Grundsunda Framtidsgrupp - BYGDSAM
Finland (Suomi) Av:Sebastian.
Från 20 stadsdelar till 10 - Kommunikation i samband med stadsdelsreformen i Göteborgs Stad A: Norra Hisingen  B: Angered C: Östra Göteborg D: Västra Hisingen.
E-post: Välkomna till Jämtland-Härjedalens Ishockeyförbunds 2:a Ordförandekonferens. Hela styrelserna, tränare och ledare. Dag:
Vad menar vi med ordet Thailand, det översätt betyder “ De frias land” Iband vanligtvis kallas landet The land av smiles. Thailand är det enda landet.
Tranemo kommun Fritid Föreningsstöd, förebyggande samt fritidsgårdsverksamhet Annika Loman Verksamhetschef.
Anpassad motion i tvåspråkiga kommuner
Moderator Angeli Sjöström Hederberg
VÄXTKRAFT MÅL 3 lokal utveckling insatsområde 4 Svenska ESF-Rådet
Finska Missionssällskapet
20 års utvecklingsarbete tillsammans och resan fortsätter
VÄXTKRAFT MÅL 3 lokal utveckling insatsområde 4 Svenska ESF-Rådet
Sektor Utbildning Helår 2016
Muhammed och Koranen.
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Virkby gymnasium God stämning God undervisning Goda resultat
Presentationens avskrift:

Studieresa till Finland oktober 2015

Studieresegrupp Med på resan var: Jonas Engelbrektsson (Sektor Vård och Omsorg, avdelningschef för äldreomsorgen) Carina Lindström (Sektor Vård och Omsorg, enhetschef Ekedal) Nina Andersson (Sektor Vård och Omsorg, Ekedal, demensundersköterska) Maria Jansson (Sektor Barn och Utbildning, förskolelärare) Eija Kemppainen (Sektor Barn och Utbildning, förskolelärare) Liisa Niemelä Poikala (Sektor Barn och Utbildning, modersmålslärare) Ellinor Skaremyr (Sektor Barn och Utbildning, doktorand) Anoo (Anu) Niskanen Naing (samordnare, finskt förvaltningsområde)

Lojo Stad Lojo (finska Lohja) är en stad i landskapet Nyland i Finland. Lojo har cirka invånare och har en yta på 1 109,73 km²finskastadlandskapetNylandFinland Lojo är en tvåspråkig stad med finska som majoritetsspråk och svenska som minoritetsspråk (4, 1 %). Det är värt att notera att Lojo stad, juridiskt sett, inte skulle vara skyldig att räkna sig som en tvåspråkig ort. De styrande i staden motiverar, bland annat, sitt ställningstagande med att den svenskspråkiga befolkningen har gamla anor i bygden och att tvåspråkigheten är en positiv faktor då man försöker locka nya invånare till staden.tvåspråkigfinskasvenskatvåspråkig ort Källa: Wikipedia och Lojo Stads hemsida

Studiebesök i Lojo 14 oktober 2015 Vi tog flyget från Landvetter till Helsingfors på morgonen den 14 oktober och åkte minibuss till Lojo, som är drygt 6 mil från Helsingfors. Samma eftermiddag hade förskolegruppen, alltså förskolans avdelningschef Maria Jansson, doktorand Ellinor Skaremyr och de finsktalande pedagogerna Eija Kemppainen och Liisa Niemelä Poikala, ett möte med Mervi Harvio-Jokiaho, som är chef för den svenskspråkiga så kallade dagvårdsverksamheten för barn i Lojo Stad. De träffades i Stadshuset Monkola. Samtidigt hade Jonas Engelbrektsson, Carina Lindström och Nina Andersson från Sektor Vård och Omsorg, samt Anoo Niskanen Naing från Sektor Medborgare och Samhällsutveckling, ett möte med Tuula Suominen (seniorservicechef), Marja-Liisa Karjalainen (serviceplaneringschef), Gudrun Lahtinen och Rolf Grandell från Lojo Svenska Förening, samt Mari Nurmi och Teddy Kullberg från Lojo församlings svenskspråkiga verksamhet. Gudrun Lahtinen är även ordförande för den svenskspråkiga pensionärsföreningen i Lojo och Rolf Grandell är aktiv inom kommunpolitiken

Studiebesök i Lojo 15 oktober 2015 Nästföljande dag åkte vi först till Virkby (Virkkala), som är c:a 8 km från Lojo centrum. Förskolegruppen gjorde ett studiebesök på det svenskspråkiga daghemmet (förskolan) Petteri tillsammans med Mervi Harvio-Jokiaho.

Studiebesök i Lojo 15 oktober 2015 Samtidigt gjorde äldreomsorgsgruppen och samordnaren ett studiebesök i det privata servicehemmet Emilia och Arvid tillsammans med Tuula Suominen och Marja-Liisa Karjalainen.

Servicehus Emilia ja Arvid i Virkby (Virkkala)

Lojo 15 oktober 2015 Från Virkby återvände vi till centrala Lojo och där gjorde förskolegruppen ett studiebesök i det andra svenskspråkiga daghemmet (förskolan) Laban.

Lojo 15 oktober 2015 Äldreomsorgsgruppen och samordnaren gjorde samtidigt ett studiebesök på Lojo seniorservice- center, som ligger beläget nära Lojo sjö.

Lojo Senior- servicecent er

Helsingfors Vi var en natt i Lojo och åkte sedan till Helsingfors, där vi var andra natten. På förmiddagen den 16 oktober besökte vi tillsammans Svenska Finlands Folkting, där vi fick information om det svenska språkets ställning i Finland, om språklagstiftningen etc. ”Folktingets huvuduppgift är att arbeta för svenska språkets ställning i Finland. Det betyder samtidigt att vi verkar för en levande tvåspråkighet och för ett tolerant språkklimat.”

Tack!