SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne SpinnoVäx – Innovationsutveckling för SME:er.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Stöd för energikartläggning Ekonomiskt stöd till små och medelstora företag för att genomföra en energikartläggning. Få koll på energin i företaget!
Jämställdhet i projekt Hur kan det se ut?. Innovation Bakgrund/problemInnovation definieras ofta utifrån en manlig norm där mäns innovationer och branscher.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Frukostmöte i Nässjö 6 juni 2015
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Socialt Entreprenörskap Tillväxtverkets roll och uppdrag
Projektplan Drivmedel i fokus i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Smart Built Environment Utlysning mars 2016
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Vi som är här idag är: Annette Gustafsson – planerare från Förvaltningen för funktionshindrade i Örebro kommun – ansvarig för samordning av YA anställningarna.
enklare verksamhetsutveckling och samverkan för en smartare välfärd
IAAP Norden Susanna Laurin.
En kort presentation av Tillväxtverket
Andreas Stubelius Peter Bennich
Övning 1a + 1b: Identifiera mål och relaterade problemområden
smslån utan kreditprövning
Formativt lärande.
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Egentligen skulle Dan Olofsson berättat den här historien
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Nätverk för lärare på fritidshem
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Nätverk för lärare på fritidshem
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
SOCIALA MEDIER-KAMPANJ “The Butterfly Effect”
Självbetjäningsterminal i primärvården
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Din lön och din utveckling
Dagordning Hej och välkomna. 8:30 ESF projektet
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Du kommer att träffa människor under din livstid
Tjänsterna inom offentlig upphandling
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Vi är facket för alla på din arbetsplats – oavsett yrke eller utbildning.
Smartare möten – effektivare uppföljning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Medarbetareinformation
ARBETSMODELL FÖR PLANERING AV DISKUSSIONEN
 I sommar är det dags för Equmenias nationella scoutläger. 
Våra medlemmar representerar ett tvärsnitt av det svenska samhället
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
 I sommar är det dags för Equmenias nationella scoutläger. 
Rekrytering med lokala jobbspår
Vad är strategi? En karta som utstakar val och väg för organisationen
Jämställdhet i projekt Hur kan det se ut?
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Presentationens avskrift:

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne SpinnoVäx – Innovationsutveckling för SME:er

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Vad är SpinnoVäx?  SpinnoVäx är ett projekt för att hjälpa små och medelstora företag att bli mer innovativa.  SpinnoVäx finansieras av Tillväxtverket och drivs av SP.  SpinnoVäx sträcker sig under ett år.  Under året får deltagande företag hjälp med att förbättra sitt innovationsarbete genom utbildningar, workshops och en plattform för öppen innovation.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Målgrupp  Målgruppen är svenska små och medelstora företag (SME:er) med behov att bli mer innovativa och förnya sina produktportföljer. För att få delta måste företaget uppfylla EU:s definition av ett SME (max 249 anställda och max 50 M€ i årsomsättning).  Vi tror att de företag som har mest nytta av projektet…  Är medelstora – 50 till 200 anställda  Är lite äldre. Den ursprungliga entreprenöreren som grundade företaget finns inte längre kvar; nyskapandet har övergått i förvaltning.  Har kanske en något föråldrad produktportfölj som förändras långsammaren än omvärlden förändras idag.  Detta är vår gissning, men alla SME:er som tror att de har nytta av att vara med i SpinnoVäx är välkomna att delta!

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Fem moment under ett år MomentMålsättning 1. Analys En analys av företagets innovationsarbete för att identifiera förbättringsområden 2. Kurs En endagskurs med utbildning inom de förbättringsområden som identifierades vid analysen 3. Workshop En individuell workshop för företaget på en dag för att lära ut en metod för strukturerad idéering 4. Translucent Innovation En plattform för öppen innovation som kostnadsfritt erbjuds deltagarna 5. SeminariumEtt öppet seminarium för att summera året som gått

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne 1(5): Analys  SpinnoVäx inledes med en frivillig analys av företagets innovationsstryka idag. Analysen sker hos företaget genom intervjuer med nyckelpersoner och tar cirka 4 timmar.  Till vänster är ett analysresultat för påhittade NordMekano AB. De underpresterar inom öppen innovation jämfört med branschsnittet i OECD.  Utbildningsinsatsen i SpinnoVäx kommer delvis baseras på dessa analyser. NordMekano AB kommer därför få mer utbildning inom om öppen innovation och mindre inom innovationskultur där de presterar bra.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne 2(5): Utbildning  Utbildningen är en endagskurs med fokus på hur man på ett effektivt och strukturerat sätt arbetar med innovation och förnyar sin produktportfölj i små och mellanstora företag.  Utbildningen kommer att erbjudas vid två tillfällen på två orter (preliminärt Skellefteå och Stockholm under maj och juni – en Doodle-länk kommer att skickas ut för att hitta optimala datum.  Till varje utbildning bjuds 5-10 företag in. Det blir därför en möjlighet att träffa andra företag i samma situation men i andra branscher och nätverka. Kurspass under utbildningen Stage-Gate processer Projektportföljshantering Strukturerad idégenerering Öppen innovation Translucent Innovation IP och patenträttigheter

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne 3(5): Innovation Spark  Alla har varit med om kreativa workshops med PostIt-lappar, men vad händer sedan? Hur omvandlar man alla PostIt- lappar till projekt redo för Stage-Gate processen?  Innovation Spark är en metod för att på ett strukturerat sätt omvandla alla goda idéer på PostIt-lapparna till genomtänkta projektcanvas.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne 4(5): Translucent Innovation ®  Translucent Innovation ® är en plattform för öppen innovation utvecklad av SP.  Den hjälper dig att finna partners och lösningar på tekniska problem.  Den erbjuds gratis till deltagarna i SpinnoVäx.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne 5(5): Seminarium  SpinnoVäx avslutas med ett öppet seminarium våren 2017, för såväl deltagarna som andra intresserade.  Målet är att sprida kunskap om metoderna i SpinnoVäx  Detta är också ett pilotprojekt så en utvärdering av SpinnoVäx är viktig för att kunna erbjudna liknande satsningar i framtiden.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Finansiering  Anmälningsavgiften för SpinnoVäx betalas i huvudsak av Tillväxtverket i detta pilotprojekt.  En ”egenavgift” på kr per företag tas dock ut.  Avgiften är per företag, och företagen får låta valfritt antal anställda delta i utbildningar och workshops. (Vi räknar med att 2-5 personer per förtag kommer att delta.)  Avgiften inkluderar alla arrangemang inom SpinnoVäx, men inte resor och hotell.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Konfidentiallitet  För att genomföra analysen och sedan ha väl fungerande workshops är det troligt att konfidentiell information behöver kunna diskusteras.  SP är berett att signera företaget NDA-avtal. Om företagen inte har något eget NDA- avtal så har SP ett standardavtal som kan användas.  Konfidentiell information kommer bara att utbytas vid enskilda möten mellan företaget och SP.  På endagskursen för alla deltagare eller på andra övningar med flera företag närvarande kommer inte någon konfidentiell information att utbytas.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Kontakter och frågor  SpinnoVäx drivs av Peter Sandberg och Erik Ronne, båda med lång erfarenhet av innovations- utveckling och företagande.  Handläggare på Tillväxtverket är Tony Meurke   Tel: Peter SandbergErik Ronne Tel: Tel: LinkedIn Peter har under 20 år varit en aktiv entreprenör inom IT och startat ett antal företag. Han har också arbetat som konsult inom innovationsutveckling och är nu innovationsstrateg på SP. Erik har arbetat som global innovationschef i AkzoNobel och under 12 års tid lett införandet av öppen innovation i AkzoNobel. Nu arbetar han som chef för öppen innovation på SP.

SpinnoVäx – Peter Sandberg och Erik Ronne Thanks for your attention!