Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PERSONUPPGIFTSLAGEN. Vad är det? En lag som skyddar människors personliga integritet Lagen reglerar vilka uppgifter som får lagras Trädde i kraft 1998.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PERSONUPPGIFTSLAGEN. Vad är det? En lag som skyddar människors personliga integritet Lagen reglerar vilka uppgifter som får lagras Trädde i kraft 1998."— Presentationens avskrift:

1 PERSONUPPGIFTSLAGEN

2 Vad är det? En lag som skyddar människors personliga integritet Lagen reglerar vilka uppgifter som får lagras Trädde i kraft 1998 Bygger på gemensamma EU-regler, dataskyddsdirektive t

3 OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Säger att allmänheten har rätt att ta del av allmänna handlingar som finns registrerade hos myndigheter.. Känsliga uppgifter är inte alltid tillgängliga, då är de sekretessbelagda Allmänheten har inte nödvändigtvis tillgång till uppgifter hos företag, föreningar och stiftelser, eftersom dessa inte innefattas av offentlighetsprincipen.

4 VAD ÄR EN PERSONUPPGIFT? Information om en person, till exempel kön, ålder eller namn. Ett personuppgiftsombud kan finnas i en organisation som ser till att uppgifterna är korrekta och att de används på rätt sätt. Personuppgifter lagras i vad som kallas personregister, dessa anses vara strukturerade. Lagring av personuppgifter hos föreningar, företag och stiftelser kräver samtycke för att de ska få lagras.

5 KÄNSLIGA PERSONUPPGIFTER Ras eller etnisk ursprung Politiska åsikter Religiös eller filosofisk övertygelse Medlemskap i fackförening Hälsa eller sexualliv


Ladda ner ppt "PERSONUPPGIFTSLAGEN. Vad är det? En lag som skyddar människors personliga integritet Lagen reglerar vilka uppgifter som får lagras Trädde i kraft 1998."

Liknande presentationer


Google-annonser