Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Veckans fördjupning handlar om att vi börjar få mindre av något. Tack vare modern teknik behöver vi det inte lika mycket längre. Vet du vad det är som.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Veckans fördjupning handlar om att vi börjar få mindre av något. Tack vare modern teknik behöver vi det inte lika mycket längre. Vet du vad det är som."— Presentationens avskrift:

1 Veckans fördjupning handlar om att vi börjar få mindre av något. Tack vare modern teknik behöver vi det inte lika mycket längre. Vet du vad det är som minskar? Lös rebusen nedan för att få en ledtråd..

2 Pengar Det har inte alltid funnits pengar. Innan dess höll man på med byteshandel. Då bytte man saker. Sedan började man använda metaller för att betala.

3 De första mynten Det första myntet är från Lydien som låg i Asien. Det är från runt år 600 före kristus. De tidigaste mynten man hittat i Sverige är från Romarriket. Det var först år 995 vi fick vårt första mynt. Då regerade Olof Skötkonung. Mynt från Lydien

4 Första sedlarna Riksbanken hette tidigare Riksens Ständers bank. Det var de som gav ut de första sedlarna år 1777. Från början var de vita. År 1835 fick vi färgade sedlar. Då var de svårare att förfalska.

5 Kronan Sverige startade ett samarbete med Danmark år 1873. Det kallades för en myntunion. Senare gick även Norge med. Alla tre länder valde att börja använda kronan. Tidigare hade man använt riksdaler och skilling.


Ladda ner ppt "Veckans fördjupning handlar om att vi börjar få mindre av något. Tack vare modern teknik behöver vi det inte lika mycket längre. Vet du vad det är som."

Liknande presentationer


Google-annonser