Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM."— Presentationens avskrift:

1 BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM MAN INTE KAN SLÄNGA I SOPTUNNAN HEMMA. DOM ÅKER OCKSÅ UT OCH TÖMMER VÅRA SOPTUNNOR. DET FÖRSTA VI GJORDE NÄR VI KOM DIT VAR ATT DELA UPP OSS I TVÅ GRUPPER. ENA GRUPPEN FICK VARA INNE OCH KOLLA PÅ EN POWERPOINT OM SOPOR MED LINDA. DEN ANDRA GRUPPEN FICK VARA UTE OCH GÅ IGENOM HELA SOPTIPPEN OCH SE HUR DET FUNGERADE. SEDAN BYTTE VI.

2 Gruppen som var ute fick först gå dit bilarna åker och kolla igenom allt där. Det första vi såg då var ett secondhand hus. Där kan man få åka och lägga in saker som är hela och som man kan använda bara att en själv kanske inte använder det. Varje vecka kommer någon av Röda korset eller Erikshjälpen och hämtar det, så behövande kan få det. Efter det gick vi vidare till där man kan slänga i saker i containers som var sorterade i t ex glas, brännbart, wellpapp, vitvaror osv. Sedan fick vi gå in i ett rum som kallades ''Farligt Avfall Hus'' Där fick vi se på vissa saker som är farligt avfall t ex målarfärgsburkar. Vi gick också till dom stora bergen med sopor, där var då en liten gripklo som tog upp massa skräp. Vi gick bort till en större gripklo också där det var en grävskopa som tog upp massa skräp och slängde i en hög. Det var en som satt i ett ''rum'' och styrde en stor gripklo som tog sopor därifrån och slängde i någon stålgrej som pressade ihop soporna.

3 Runt hela återvinningscentralen är det staket för att ingen ska åka dit och sno något, för allting som slängs där har man på ett eller annat sätt gett till centralen och därför är det som om man snor något om man tar något därifrån. Där inne där vi kollade på en PowerPoint så berättade Linda om hur viktigt det var att sortera sopor och om en slags trappa med 5 steg 1. Avfallsminimera 2. Återanvända 3. Återvinna 4. Energiutvinna 5. Deponera Sedan pratade hon också om Jorden, t ex att vi måste ha fyra jordklot till om vi fortsätter som vi gör just nu. Och så pratade hon om att när vi går och handlar så handlar vi kanske fyra påsar, av dom fyra påsarna så slänger vi en hel påse av dom fyra. Alltså 25% av maten vi köper slänger vi. På 50-talet slängde vi cirka 25 kg, nu slänger vi 510 kg och det har ökat.

4 SOPHANTERING I FRAMTIDEN Vi tycker att sophanteringen ska vara lättare. Kanske ska man inte slänga olika färger på glaset i olika containers. Vi tycker att man inte ska behöva åka någonstans för att slänga det, att en extra sopbil åker och hämtar det. Då tycker vi att man kan få t ex ett sms dagen innan den sopbilen kommer så man kan ställa ut de sakerna.

5 HUR GJORDE MAN MED SOPHANTERINGEN FÖRR I TIDEN? Fråga: Hur gjorde man med plast sopor förr i tiden? Svar: Det fanns inte så mycket plast förpackningar Fråga: Hur sorterade man ofärgat glas och färgat glas? Svar: Man sparade glasburkar och hade saft och sådant i. Fråga: Hur gjorde man med vitvaror? Svar: Det fanns inte så mycket kylskåp och sånt utan man hade i saker i källaren och så, var det så att något gick sönder körde man ut det i skogen. Fråga: Vart gjorde man av farligt avfall? Svar: Man kunde lämna till någon affär i handeln. Fråga: Vart slängde man hushållssopor? Svar: Man gav det som gick till djuren. Fråga: Vart slängde man soffor och möbler? Svar: Man väntade till majkasen och kastade den där, eller så gjorde man en egen kase.

6 SKISSER PÅ EN CONTAINER

7

8 Du måste ha Scratch offline editor installerad för att det ska fungera. Klicka på den gröna flaggan för att starta programmet Först skriver du avfall och trycker på Enter. Sedan trycker du på bokstaven a, sedan s, därefter d och sedan f. Saker kommer att placeras i rätt container när du trycker på någon av dessa bokstäver. Gubben, bilen och sopbilen försvinner sedan ut ur bilden Prova själv dubbelklicka på ikonen


Ladda ner ppt "BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM."

Liknande presentationer


Google-annonser