Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jordytan förändras Jordytan förändras hela tiden! Det finns olika krafter i naturen – naturkrafter - som slipar och nöter på jordytan hela tiden. Exempel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jordytan förändras Jordytan förändras hela tiden! Det finns olika krafter i naturen – naturkrafter - som slipar och nöter på jordytan hela tiden. Exempel."— Presentationens avskrift:

1

2 Jordytan förändras

3 Jordytan förändras hela tiden! Det finns olika krafter i naturen – naturkrafter - som slipar och nöter på jordytan hela tiden. Exempel på bergarter: granit – hård och tar lång tid att slipas ner sandsten – mjuk och nöts ner ganska snabbt Bergarterna är olika hårda – därför nöts de ner olika snabbt och olika lätt.

4 Naturkrafter rinnande vattenhårda och ihållande regn havsvågor värme och kyla glaciär vindar

5 rinnande vatten drar ofta med sig:  stenar  grus  sand nöter marken fåran som vattnet rinner i blir bredare och djupare

6 hårda och ihållande regn som faller där de sluttar nedåt kan göra så att jorden rasar jordlager, växer och kanske till och med hus följer med vattnet i raset

7 havsvågor i havsvattnet finns det sand och grus stränder kan bildas klipporna nöts sönder och då kan grottor och raukar bildas

8 värme och kyla bergen vittrar av värme och kyla berget spricker

9 glaciär glaciären rör på sig berggrunden nöts och slipas av grus, stenar och sand som glaciärer drar med sig

10 vindar sand åker med vindarna och nöter på berget sanden lägger sig i stora sanddyner ökenlandskap kan förändras snabbt när nya sanddyner bildas efter sandvindar

11 Stora inlandsisar spår och andra lämningar från inlandsisar i naturen sex istider kallare på jorden och då växte isen  3 km tjock!  täckte hela Sverige och även vårt högsta berg.

12 Rundhällar och isräfflor Rundhäll är ett spår efter inlandsisen o en mjuk, rundad form på den sidan isen kom ifrån – oftast på den norra sidan. o på rundhällarna, som är släta, kan vi hitta isräfflor. Isräfflorna ser ut som långa streck inristade i berget – stenar som har varit fastfrusna i isen har rispat i berget.

13 Morän isen smälte och det som fanns i isen hamnade på marken och den blandningen av sten, grus och sand som isen har lämnat kvar kallas för morän.

14 Flyttblock Stora stenar som isen har lämnat ifrån sig Förr trodde man att det var jättar som hade kastat dessa flyttblock – därför kallas de för jättekast.

15 Rullstensåsar Smältvattnet rann i tunnlar under isen och det rinnande smältvattnet kallas för isälvar. Sten, grus och sand följde med vattnet och när de nådde iskanten forsade inte vattnet längre och lämnade kvar sten, grus och sand som skönt till botten. När isarna smälte lämnades långa och höga rader av sten, grus och sand kvar – rullstensåsar. Går oftast från norr till söder – i samma riktning som isälvarna rann


Ladda ner ppt "Jordytan förändras Jordytan förändras hela tiden! Det finns olika krafter i naturen – naturkrafter - som slipar och nöter på jordytan hela tiden. Exempel."

Liknande presentationer


Google-annonser