Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?"— Presentationens avskrift:

1 Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås? Har vi nytta av en rullstensås idag? - Vad är ett flyttblock? Varför ligger de där de ligger i naturen? - Hur bildas en rauk? Varför finns de bara på Gotland (och några få på Öland)? - Hur bildas grus och sand? Vad har det varit innan? Hur går processen till?

2 Naturens krafter Inlandsisarna formade vår natur. Istiden slutade för ca år sedan. Naturen fortsätter att formas av sina egna krafter. Vilka är då dessa krafter? Ser vi dem? Vittring – berget spricker och går sönder, det vittrar värms av stark sol på dagen, kyls ner på natten berget fräts sönder av sura ämnen (regnvatten), särskilt om berget består av kalk. Lummelundagrottan. Nötning – vatten nöter på omgivningen. Fåror bildas. Sand och grus åker med, transporteras, Avlagring - sand och grus sjunker till botten när vattnet rinner långsammare. Där lägger det sig lager på lager på havsbotten. Delta – när lagren blir för höga väljer vattnet en annan väg, delta bildas. Vågorna – för med sig sand in mot land. Sanden avlagras där och sandstränder bildas.

3 Naturens krafter Titta på filmen. Anteckna gärna svåra ord/begrepp.
Skriv ner dina frågor. Gå nu in på yodawebben.se och svara på frågorna på Googledokumentet som finns där som heter ”Geografins begrepp”


Ladda ner ppt "Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?"

Liknande presentationer


Google-annonser