Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten"— Presentationens avskrift:

1 Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten finns överallt VATTEN Det vanligaste ämnet på jorden. Det viktigaste ämnet. Du kan inte leva utan vatten

2 Jorden, vattenplaneten
Jorden ligger precis på lagom avstånd från solen för att det ska kunna finnas rinnande vatten. Tack vare vattnet finns det liv här: växter, djur och människor. Den största delen, tre fjärdedelar är täckt av vatten.

3 Vatten finns överallt Hav, älvar, sjöar, åar och träsk.
Inlandsis och glaciärer. Regn, dimma, moln, hagel och snö. I markens håligheter där växter suger upp vatten. Grundvatten som söker sig fram genom olika jordlager. I öknen mellan sandkornen. Oaser

4 Det livsviktiga vattnet
Vatten löser socker salt och de flesta ämnen. Vattnet löser viktiga ämnen i marken och transporterar dem till växterna. Vattnet löser ut det som är viktigt i maten som djur och människor äter. Vatten löser smuts och gift som vi människor släpper ut. VATTEN ÄR DET BÄSTA LÖSNINGSMEDEL SOM FINNS.

5 Salt vatten och sött vatten
3 % av allt vatten på jorden är sötvatten. Människor och djur behöver sötvatten för att kunna leva. I de fattiga länderna är det brist på sötvatten. Varför är haven salta? Regnvattnet sköljer över jordytan och löser upp olika salter som det tar med sej ut i haven.

6 Ytspänning De starka krafter som håller ihop molekyler, är de krafter som gör att vattendroppar kan bildas eller att föremål kan flyta på vatten. Man säger att vatten (och andra vätskor) har ytspänning. Tvål, diskmedel och andra rengöringsmedel sänker vattnets ytspänning.

7 Kapillärverkan Gör att vätskor kan sugas in i ihåligheter och kanaler som kan finnas i ett ämne. Ställer man ner glasrör i olika tjocklekar i vatten kommer vattnet att stiga olika högt i rören (ju smalare rör, desto högre stiger vattnet). Det beror på kapillärverkan, d.v.s. den dragningskraft som vattnets och i detta fall glasets molekyler har på varandra.

8 Det märkliga vattnet TRE FASER: Is Flytande Ånga

9 Vattnet är alltid på väg
Vattnets kretslopp Vattnet är ständigt i rörelse: som ånga från havet, som moln och nederbörd (regn eller snö), som vatten i jorden, som vatten i bäcken och sedan åter till havet. Den drivande kraften, som får vattnet att röra sig är solen.

10 Vattnets kretslopp

11 Reningsverk


Ladda ner ppt "Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten"

Liknande presentationer


Google-annonser