Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vatten finns överallt VATTEN Det vanligaste ämnet på jorden. Det viktigaste ämnet. Du kan inte leva utan vatten www.lektion.se.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vatten finns överallt VATTEN Det vanligaste ämnet på jorden. Det viktigaste ämnet. Du kan inte leva utan vatten www.lektion.se."— Presentationens avskrift:

1 Vatten finns överallt VATTEN Det vanligaste ämnet på jorden. Det viktigaste ämnet. Du kan inte leva utan vatten www.lektion.se

2 Jorden, vattenplaneten Jorden ligger precis på lagom avstånd från solen för att det ska kunna finnas rinnande vatten. Tack vare vattnet finns det liv här: växter, djur och människor. Den största delen, tre fjärdedelar är täckt av vatten.

3 Vatten finns överallt Hav, älvar, sjöar, åar och träsk. Inlandsis och glaciärer. Regn, dimma, moln, hagel och snö. I markens håligheter där växter suger upp vatten. Grundvatten som söker sej fram genom olika jordlager. I öknen mellan sandkornen. Oaser

4 Samma vatten om och om igen VATTNET KAN HA: Slagits till skum mot ett vikingaskepp. Skvalpat i magen på en dinosaurie Hjälpt ett äppleträd att växa

5 Det livsviktiga vattnet Vatten löser socker salt och de flesta ämnen. Vattnet löser viktiga ämnen i marken och transporterar dem till växterna. Vattnet löser ut det som är viktigt i maten som djur och människor äter. Vatten löser smuts och gift som vi människor släpper ut. VATTEN ÄR DET BÄSTA LÖSNINGSMEDEL SOM FINNS.

6 Salt vatten och sött vatten 3 % av allt vatten på jorden är sötvatten. Människor och djur behöver sötvatten för att kunna leva. I de fattiga länderna är det brist på sötvatten. Varför är haven salta? Regnvattnet sköljer över jordytan och löser upp olika salter som det tar med sej ut i haven.

7 Det märkliga vattnet TRE FASER: Is Flytande Ånga

8 Vattnet är alltid på väg Vattnets kretslopp Vattnet är ständigt i rörelse: som ånga från havet, som moln och nederbörd (regn eller snö), som vatten i jorden, som vatten i bäcken och sedan åter till havet. Den drivande kraften, som får vattnet att röra sig är solen.

9 Vattnets kretslopp

10 Reningsverk


Ladda ner ppt "Vatten finns överallt VATTEN Det vanligaste ämnet på jorden. Det viktigaste ämnet. Du kan inte leva utan vatten www.lektion.se."

Liknande presentationer


Google-annonser