Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konsumentköplagen. Konsument- köplagen Oavsett var och hur man handlar. Tvingande Konsumentköplagen ”Villkoren får inte vara sämre än lagens regler”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konsumentköplagen. Konsument- köplagen Oavsett var och hur man handlar. Tvingande Konsumentköplagen ”Villkoren får inte vara sämre än lagens regler”"— Presentationens avskrift:

1 Konsumentköplagen

2 Konsument- köplagen

3 Oavsett var och hur man handlar. Tvingande Konsumentköplagen ”Villkoren får inte vara sämre än lagens regler”

4 När gäller lagen? ”När en konsument köper lösa saker av en näringsidkare”

5 Ansvaret för varan Begagnade varor Felanvändning Rätt att avbeställa Handpenning Vad säger lagen?

6 Frivilligt för säljaren Säljaren ansvarar för att varan fungerar under garantitiden Garanti

7 Måste inte erbjudas Konsumenten ansvarar för att varan inte skadas Pengarna tillbaka eller tillgodokvitto Lämna tillbaka varan i tid Spara kvittot Öppet köp och bytesrätt

8 Trasig vara Stämmer inte överens med avtalet Stämmer inte med köparens särskilda önskemål Bruksanvisning saknas När är varan felaktig?

9 Farlig vara Inte är på det sätt reklamen lovat Inte är på det sätt säljaren påstått Inte kan användas till det den ska användas till Felaktig installation Felaktigt förpackad När är varan felaktig?

10 Fel inom sex månader Fel som visar sig inom sex månader ansvarar säljaren för. Därefter bär konsumenten bevisbördan.

11 ”Reklamera är att förklara att och varför man inte är nöjd med en vara” Reklamera

12 ”Reklamera är att förklara att och varför man inte är nöjd med en vara” Inom skälig tid Fel som upptäcks senare Bevisa köpet Inte till underleverantör Reklamera

13 Reparera eller ny vara Hålla inne betalningen Få prisavdrag Häva köpet Vad ska man kräva?

14 ”Det ska inte vara dyrare att få fel” Skadestånd

15 ”Det ska inte vara dyrare att få fel” Exempel på ersättning Förlorad inkomst Mellanskillnaden Utgifter Skadestånd

16 ”Det ska inte vara dyrare att få fel” Mer om skadestånd Fel orsakade av underleverantör Skador på egendom Begränsa och bevisa kostnaderna Skadestånd

17 Konsumenten har rätt till Att lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka Ränta på pengarna Att få ersättning för ev. extra utlägg pga. köpet och reklamationen Hävning Säljaren har rätt till Ta betalt för den tid som varan har varit till nytta för konsumenten.

18 1.Kontakta säljaren 2.Kontakta konsumentvägledare 3.Vänd dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) Klaga rätt

19 Information om konsumentlagarna Klagomål på vara, tjänst eller annons Ekonomiska råd Råd och fakta inför viktiga köpbeslut 2. Kontakta konsumentvägledare

20


Ladda ner ppt "Konsumentköplagen. Konsument- köplagen Oavsett var och hur man handlar. Tvingande Konsumentköplagen ”Villkoren får inte vara sämre än lagens regler”"

Liknande presentationer


Google-annonser