Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp."— Presentationens avskrift:

1 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp från produktion av import insatsvaror till jordbruket Därtill ska läggas hela livscykelutsläppen från importerad mat ffa: frukt&grönt,kött, fisk, kolonialvaror Bristfällig kunskap om utsläpp från importerade livsmedel

2 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Gemensam livsmedelsupphandling för: Högsby, Oskarshamn, Vimmerby och Västerviks kommuner Tillsammans köper vi årligen livsmedel för nästan 55 miljoner kr. Gemensamt politiskt intresse för: Effektiv upphandling Bättre priser på ekomat Locka lokala företag

3 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Kök och organisation i kommunerna: Vimmerby har ca 40 tillagningskök, omorganisation pågår. Oskarshamn har 35 kök varav 33 tillagningskök. Västervik har 9 större och 3 mindre tillagningskök. Högsby har 2 större och 2 mindre tillagningskök.

4 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Antagna miljömål: Högsby och Oskarshamn - 25% 2010. Västervik och Vimmerby saknar i dagsläget ett bestämt mål.

5 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Ur Västerviks livsmedels- och måltidspolicy: Val av livsmedel: För en hållbar utveckling är inriktningen att välja livsmedel som är: ekologiska klimatsmarta säsongsanpassade rättvisemärkta Livsmedelsverkets kostråd och Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier ska följas.

6 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Krav i upphandlingen Generella Produktgruppsspecifika Transporter Krav på statistik Uppföljning kommer att ske!

7 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Strategiska produkter: Mjöl och gryn Gula ärtor Vitkål, morötter, potatis, majs Matfett och matolja Mjölk, fil, yoghurt, mm Ost Köttbullar Blandfärs Pyttipanna Pannkakor Müsli Pasta Hårt bröd Grönsakskonserver

8 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatsmart inte bara vid upphandling I jan 2009 har vi mätt matavfallet vid alla våra kök Variationer från 10 – 40%

9 Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Många kilo blir det till biogas…….


Ladda ner ppt "Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp."

Liknande presentationer


Google-annonser