Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat. För våra gäster inom kostenheten från 1-111 år från ung till gammal från förskola till hemvård.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat. För våra gäster inom kostenheten från 1-111 år från ung till gammal från förskola till hemvård."— Presentationens avskrift:

1 Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat

2 För våra gäster inom kostenheten från år från ung till gammal från förskola till hemvård

3 Kostenheten Dagligen serveras det portioner Skola4 500 portioner Förskola1 500 portioner Hemvård 500 portioner Indelat i tre område: Dösjebro/ Kävlinge/Furulund Hofterup/Löddeköpinge/Furulund Hemvårdens boende & restauranger Detta kräver planering och en välutbildad, kunnig, engagerad och ambitiös personal. Det tycker vi att vi har i Kävlinge kommun.

4 Vad är bra mat egentligen……. är det att den är.. God Hälsosam Näringsriktig Bra kvalité Ekologisk Osv., osv.…….

5 Atkinsdieten Stenålderskost Montignacdieten Blodgruppsdieten Glykemiskt index –GI Extravaganza LCHF Viktväktarna HerbalifeSNR-kosten

6 Följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i skolan Bra mat i förskolan

7 Måltidsordning

8 Dagens måltider Lunch 30% av dagsbehovet Frukost % av dags behovet Mellanmål % av dags behovet Salladsbuffé 3 olika sallader 1 dressingar Knäckebröd Bordsmargarin Mjölk Livsmedels kostnad ca 20 Kr/ dag

9 Måltiden i centrum

10 "Måltiden i centrum" Det innebär att vi tar ett helhetsperspektiv på måltiden och förutom mat tar vi hänsyn till miljön/omgivningen, tiden som maten serveras på, gemenskap och valfrihet. Vi tycker också det är viktigt att våra matgäster i förskola, skola och inom hemvård har inflytande över och känner delaktighet i den mat som serveras. Måltiden är en viktig och avgörande del för god hälsa och välbefinnande.

11 Rummet Mötet Produkten Styrsystemet Stämnigen FAMM

12 ”Över- gripande Råd” Kommunens gemensamma policy avseende måltid och hälsa för förskola, skola, hemvård och handikappomsorg Måltids- och hälsoråd förskolan riktlinjer för måltid och hälsa Måltidsråd Förskolans riktlinjer för måltiden Pyramiden för förskola

13 Kostmöte Bra mat i förskolan Samtalskort Utbildning- Måltidspedagogik

14 Inköp Upphandling enligt LOU Färskt kött – Ängelholm, Nordströms Färsk fisk – Lomma, Nordhav Färskt bröd- Kävlinge, Södervidinge Mejeriprodukter – Skånemejeriet Grönsaker, frukt, potatis och ägg – Lomma, RCD Grossist - Servera

15 Miljö 31 % ekologiskt MSC- märkt fisk En Klimatsmart rätt/ vecka Miljövecka SMART-are mat Matavfall blir biobränsle Svinn- tallriksavskrap, servering, produktion Miljöpolicy

16 Delaktighet och inflytande Workshop Brukarundersökningar –Smileygubbar, tummen upp Skolråd, föräldraråd- möte, anhörigträffar Matråd, Måltidsråd Måltidsombud- ansvariga Arbetsgrupper, matsedel, miljö, svinn, kvalité etc.. – alla delaktiga

17 Visste du att… Att 85 % av personalen är utbildade kockar Att 16 % har högskoleutbildning inom verksamhetsområdet Att alla har Näringslärautbildning Att alla genomgår utbildning i säker mat Att 16 kockar har spetskompetens i specialkost Att vi dagligen gör kvalitetsutvärderingar av maten som serveras Att vi gör sensoriska bedömningar av nya rätter Att vi ständigt arbetar med att göra förbättringar utifrån undersökningar Att 85 % av maten tillagas från grunden Att alla rätter tillagas enligt recept

18 Måltiden i centrum Riktlinjer Kostpolicy Upphandling MatsedelKvalité Innehåll, tillsatser Valmöjlighet Säker mat Miljö flera perspektiv Matråd Kostråd Enkäter Samarbete med förskolan Måltids utvecklarePris

19 Fokusområden Miljön, måltidssituationen Service och bemötande Inflytande, delaktighet

20 Tack för visat intresse!


Ladda ner ppt "Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat. För våra gäster inom kostenheten från 1-111 år från ung till gammal från förskola till hemvård."

Liknande presentationer


Google-annonser