Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Personligt brev - En uppföljning på ditt CV

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Personligt brev - En uppföljning på ditt CV"— Presentationens avskrift:

1 Personligt brev - En uppföljning på ditt CV
Svenska 2 ESE13

2 Vad är ett personligt brev?
Kompletterar ditt CV I det personliga brevet ska du beskriva varför du söker just det här arbetet, varför du passar för det och vad du kan tillföra Ditt CV ska beskriva vad du har gjort och ditt personliga brev ska förklara vilka kompetenser och färdigheter du kan ta med dig till företaget du söker till

3 Övergripande om personligt brev
Brevet ska vara strukturerat, lättöverskådligt och vara på max en A4:a sida Kom ihåg att anpassa brevet till de kompetenser och färdigheter som efterfrågas i det lediga jobbet du söker.

4 Struktur på personligt brev – Formalia
Skriv ditt eget namn, adress och telefonnummer högst upp till vänster eller i sidfoten. Under det skriver du kontaktpersonens namn, företag och adress samt dagens datum. Det vanligaste är att man skriver tjänstens namn och ev. referensnummer som rubrik. Du kan också formlera en egen rubrik som väcker intresse.

5 Struktur på personligt brev – Fyra stycken
Första stycket: Läsaren ska bli nyfiken och lockas läsa vidare redan efter de första meningarna. Skapa ett intresse hos läsaren, marknadsför dig själv, berätta varför du vill att just du ska anställas. Berätta om de egenskaper och drivkrafter som är relevanta för tjänsten i några korta meningar. Andra stycket: Berätta vad du kan tillföra företaget i form av kompetens, egenskaper och färdigheter som givetvis då skall anpassas till de krav som ställs på den aktuella tjänsten. Inga standardformuleringar som "jag gillar att ha många bollar i luften". Hämta exempel från ditt CV från arbeten eller egenskaper du använt som är relevanta för arbetet du söker. Var kort i dina beskrivningar - spara en del till anställningsintervjun. (Forts på nästa slide)

6 Struktur på personligt brev – Fyra stycken
Tredje stycket: Berätta eventuella framgångshistorier som passar in på den sökta tjänsten - vad du har lyckats med tidigare som är relevant för jobbet du söker. Sista stycket: Aktiv avslutningsfras som att du ser fram emot ett möte där du kan berätta mer om dig själv och att du kommer att höra av dig längre fram. - Påpeka att du bifogar din CV och andra intyg och betyg. - Avsluta brevet med "Med vänliga hälsningar," - Lägg undan brevet någon timme när det är klart och läs sedan igenom det högt, helst för någon vän eller anhörig. Det hjälper dig kontrollera att det du har skrivit är lämpligt. Kontrollera att det du har skrivit är lämpligt och framför allt utan stavfel.

7 Tänk på…. Begränsa brevet till en sida med max 60 tecken per rad - det ökar läsbarheten. Var inte för detaljerad - låt läsaren få möjlighet att ställa frågor. Låt brevets disposition vara tydligt och gör mellanrum. Undvik långa stycken. Skriv korta aktiva meningar, kontrollera stavning och använd positiva ord. Skriv enkelt, rakt och spontant - använd "jag" så sparsamt du kan. Ingen kan ju tvivla på att det verkligen är du (=jag) som skriver.

8 Tänk på… Dela upp texten i tydliga stycken. Använd marginaler på minst 3,5 cm till höger och vänster, det ger plats för anteckningar av den som ska läsa brevet. Använd ett typsnitt exempelvis Arial i rubrikerna och Garamond/Times new roman i löptexterna. Kopiera inte brevet och skicka till flera arbetsgivare. Det ska synas att du vill ha just det här jobbet. Undvik: -Inga standardfraser och klichéer. ”Många bollar i luften” -Ange inte felaktiga eller överdrivna uppgifter. -Använd inga negativa ord (jag kan inte, jag vill inte, jag är dålig på).

9 Exempel 2013-09-17 Anders Andersson Kungsgatan 16 758 67 Uppsala
Personalansvarig Jens Eriksson ICA Stormarknad Box Storstaden Exempel Er nya avdelningschef? Viljan att utvecklas inom min bransch lockar mig att söka arbetet hos er som avdelningschef i den nya stormarknaden som öppnar i höst. En branschkollega - Erik Hansson hos ICA i Mellanstad - gav mig tipset. Att få arbeta i en helt ny butik med möjlighet att forma utvecklingen och möta nya nöjda kunder har inspirerat mig att söka denna anställning. Mitt mål - som framgår av mitt CV - är att arbeta i en större ICA-butik med eget budgetansvar. Genom mina arbetslivserfarenheter och genuina intresse för mitt arbete kan jag tillföra följande kompetenser. - en ambition och vilja att löpande utveckla avdelningen genom kreativa lösningar - att hålla en hög kvalitet på varor och tjänster - se till att uppsatta budgetmål följs Under mitt första år som avdelningschef här i Storstaden lyckades jag fördubbla omsättningen genom riktade kundaktiviteter och genom att ändra varuexponeringen. Jag ser mig själv som en öppen och utåtriktad person med stor ansvarskänsla och viljestyrka - idérik, social och ambitiös tycker min nuvarande chef. Egenskaper som jag kommer att ta med mig i min kommande anställning. Jag hoppas att jag väckt ert intresse och ser fram mot ett personligt möte där jag kan berätta mer om mig själv och mina kvalifikationer. Tar mig friheten att ringa dig i slutet av denna månad. Med vänliga hälsningar Anders Andersson

10 Sök två jobb med personligt brev
Butiksbiträde/säljare, Hennes & Mauritz Halvtidstjänst Butiksbiträde, ICA Luthagen Kvällar/helger Kassabiträde, Max Hamburgare Kvällar/helger Badvakt, Fyrishov Sommarjobb med chans till förlängning Ansvarig för fotbollsskola, Sirius 6 veckor under sommaren Barnskötare, Förskolan Eken Heltidstjänst Personlig assistant för handikappade, Landstinget Helger Eget förslag? Kolla med Philip först

11 Tidsram Du jobbar med dina två personliga brev på lektionen idag samt på fredag. På lektionen måndag 9/2 ska båda breven vara färdiga. Vi jobbar då med förbättringar under lektionen. Inlämning sker senast fredag 10/2 via mail till

12 Ge feedback på varandras Personliga brev
Stämmer formalian? Adresser? Rubrik? Avslutningsfras? Fyra stycken, minst tre meningar i varje? Är brevet anpassat till tjänsten? Är de egenskaper som beskrivs relevanta för tjänsten? Skulle du kalla personen på intervju efter att ha läst brevet – diskutera.

13 Arbetsintervju Låtsas intervjua varandra Byt efter ca 5 minuter
Använd båda breven Försök göra det så verklighetstroget som möjligt, sätt er in i situationen.

14 Frågor på arbetsintervju
Vill du ha kaffe? Beskriv dig själv? Varför ska vi anställa dig? Vad kan du tillföra vårt företag? Vilken roll tar du i en grupp? Hur hanterar du en konflikt? Hur agerar du under stress? Vad är viktigt när man bemöter en kund? Beskriv en positiv och en negativ egenskap hos dig själv? Om du märker att någonting inte är som det ska, hur agerar du? En kollega missköter sig, hur agerar du?


Ladda ner ppt "Personligt brev - En uppföljning på ditt CV"

Liknande presentationer


Google-annonser