Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att."— Presentationens avskrift:

1 3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att presentera mycket information med lite text. Det är därför man ofta använder sig av punktlistor och numrerade listor i Powerpoint. Text lättas ofta upp av en bild (om det finns plats, annars blir det plottrigt). När du skriver märker du att texten blir mindre och mindre ju mer du skriver. Den här texten är för liten för att du ska kunna presentera den på ett bra sätt. Jag borde nog inte skrivit såhär mycket. Textformatering Punktlistor Punktlistor och rättstavning Repetition Placering av platshållare Om texten inte får plats Utblick Spara, stäng och öppna Spara den här presentationen under namnet Min Presentationsövning 3. Skriv sedan ut åhörarkopior som eget anteckningsstöd med tre bilder per sida.

2 Textformatering Ändra nedan enligt instruktionerna:
Stryk under den här raden Ändra den här raden till teckenfärgen blå Teckensnitt Georgia, teckensnitt Verdana Ändra den här meningen till teckenstorleken 12 Gör så att den här raden blir skuggad Sätt den här raden i fetstil Radera den här raden helt och hållet Ta bort punkten framför den här meningen

3 Punktlistor Presentationstext skrivs i punktform Varför det?
Jo – det är meningen att texten ska vara ett stöd i föredraget och inte en uppsats. Placera insättningspunkten mellan punkten och den här texten och tryck ned Tabb några gånger tills punkten blivit ett streck Placera insättningspunkten mellan punkten och den här texten och tryck ned Shift+Tabb några gånger (efter ett tag händer det inte mer – du har kommit till högsta nivån).

4 Öva mer punktlistor Sverije Stockholm Sverige Södermalm Göteburg
Majorna Finneland Helsinki Vasaaaa Sverige Stockholm Södermalm Vasastan Östermalm Kungsholmen Göteborg Majorna Finland Helsingfors Vasa Ändra listan till vänster så att den är strukturerad som listan till höger. Passa samtidigt på att rätta stavfelen. Använd Tabb och Shift + Tabb

5 Repetition Ändra layout så att du får en punktlista till höger om denna text. Skriv in veckans dagar där. Gör en ny bild efter den här där det står: Jag klarade det, jag infogade en bild i presentationen! någonstans på sidan

6 Placering av textrutorna
Platshållarna (textrutorna) behöver inte alls vara där de är. Prova att ändra höjd och bredd på den här punktlistan. Det gör du enklast genom att klicka i texten för att sedan dra någonstans i de vita fyrkanterna som omger textrutan. Du flyttar en platshållare genom att hålla muspekaren på listen, för att sedan klicka och dra.

7 Om texten inte har plats
Prova att minska ner den här platshållaren (textrutan) och se vad som händer med textstorleken kom samtidigt ihåg att man aldrig skall ha för mycket text.

8 Utblick Gör ett eget bildspel som handlar om att tala inför publik, nedan kommer exempel på de olika bildrubrikerna. Inledning (I stället för att bara köra igång kan du inleda med bakgrunden till varför du talar om ditt ämne och kanske en innehållsförteckning) Klarhet i dispositionen (relevant innehåll, begriplighet) Språkbehandlingen (vokabulär, korrekthet, stil). Undvik ord som "typ" och "liksom"! Tydlighet i uttalet Röststyrka Tempo Användning av AV-hjälpmedel (Finns overheadapparat, whiteboard, blädderblock, PowerPoint med projektor, e.d.?) Kontakt med åhörarna (läs inte innantill) Uppträdande (kroppsspråk) Engagemang Avslutning (Ett vanligt nybörjarfel är att avsluta för abrupt. I stället kan du ge en sammanfattning, betona särskilt viktiga punkter, ställa frågor till åhörarna eller kolla någon av dem har frågor.)

9 Spara, stäng och öppna nästa
Spara ditt bildspel med CTRL+ S Stäng bildspelet med CTRL + W Öppna det nya bildspelet med CTRL + O För att därefter dubbelklicka på 4-Diagram


Ladda ner ppt "3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att."

Liknande presentationer


Google-annonser