Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att skriva en artikel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att skriva en artikel."— Presentationens avskrift:

1 Att skriva en artikel

2 Artikelns innehåll En artikel kan handla om vad som helst! Din artikel ska dock handla om företaget du varit med och gjort i din studiegrupp. I texten ska det framgå hur företaget skapades, av vilka det skapades, varför det skapades, vad ni gör, vad era mål är och allt annat som rör ert företag. Börja med att skriva allt du kommer på, sen kan du ta bort saker om det inte passar in. Tänk på att skriva som om du vore en journalist som skrev OM ert företag. Du skriver alltså inte jag eller vi.

3 Artikelns delar En artikel innehåller: 1. Rubrik 2. Ingress 3. Brödtext

4 Bild Bild är inte nödvändigt i en artikel, men en bild på din uppfinning levandegör artikeln och fångar läsarens uppmärksamhet. En bild stärker ditt försök att marknadsföra din uppfinning. Glöm inte att ha en bildtext under din bild som förklarar vad det är man ser!

5 Rubriken berättar med ett eller några få ord vad artikeln handlar om/berör för något. Den fångar uppmärksamheten. Som det man läser på löpsedlar! RUBRIK

6 Ingress Ingressen är inledningen till artikeln och är bara några meningar lång och skrivs i fetstil. Det du skriver i ingressen ska locka läsaren att läsa hela artikeln och tar i korthet upp vad den handlar om.

7 Ingressen Ingressen är viktig. Förutom din bild är ingressen det första läsaren dras till och får dem att bli nyfikna att läsa just din artikel. Ingressen är en sammanfattning av texten du skriver och ska locka andra att läsa mer! Du börjar med att skriva ingressen. Det hjälper dig att ordna dina tankar och resten av texten blir lättare att skriva. Går något i ingressen att skriva på ett annat sätt? Ska något ord bytas ut eller tas bort? Prova dig fram och känn efter hur det låter!

8 Brödtext Brödtexten är huvuddelen av din artikel. Den går in mer på fakta och detaljer. Fundera på i vilken ordning du vill att olika fakta och detaljer ska komma. Flytta runt de olika textdelarna och känn efter vad som låter bäst! Texten kan behöva skrivas om och ändras på flera gånger innan fakta och detaljer finns på önskad plats i artikeln. Det är det som kallas för skrivprocessen!

9 Språket För att läsaren ska lockas till att läsa hela artikeln bör du undvika upprepningar av samma ord eller alltför svåra ord och meningar! Försök också att variera långa meningar med korta och tänk på att även dela in texten i stycken. Det ger din text en fin rytm.
 Läs igenom och skriv om din artikel/text fler gånger! Det du lämnar in ska vara det absolut bästa du kan skriva! Skrivprocessen är det som höjer ditt betyg!

10 Layout Din artikel skall få plats på en A4 sida och den ska även se ut som en riktig artikel. Därför måste du jobba med utseendet (din layout) för att lägga in text och bilder där det blir snyggast. Utgå från detta exempel när du gör din artikel, men se till att du gör den på ditt sätt. Använd denna artikel som inspiration och gör sedan din egen utifrån hur du vill att den ska se ut och vad du vill ha med.

11


Ladda ner ppt "Att skriva en artikel."

Liknande presentationer


Google-annonser