Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen Det utvalda folket.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen Det utvalda folket."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen Det utvalda folket

2 Vilka förmågor kommer vi att jobba med?
Analysera Söka information

3 Vad innebär det att leva som jude och hur har religionen förändrats genom historien?

4 Världen skapas för 5764 år sedan
Gud skapar världen på sex dagar... Detta kan du läsa i Gamla Testamentet (GT). Testament= överenskommelse, förbund

5 Monoteism= att bara tro på en Gud.
Gud har skapat världen och givit människan makten att sköta den. Människan är skapad av Gud och är Guds avbild.

6 Abraham Ingick ett förbund med Gud = han lovade att tro på Gud och lyda honom. Gud lovade att beskydda honom och hans folk i evighet. Tog sitt folk från staden Ur och han skulle få ett nytt land - Kanaan (som ligger i dagens Israel)

7 Abraham Får uppenbarelser av Gud.
Ingår förbund med Gud och därför ska alla män vara omskurna som ett tecken på förbundet. Får sonen Isak med hustrun Sara. Får order av Gud att offra sonen. Han följer Guds order, men hejdas i sista stund av Guds ängel.

8 Abrahamitiska religionerna
Judendom, Kristendom och Islam Alla tre härstammar från Abrahams förbund med Gud. Abraham får två barn (egentligen fler) en med tjänstekvinnan Hagar = Ismael och en med sin fru Sara = Isak. Från Ismael kommer religionen islam och från Isak kommer judendom och kristendom. Alla tre religionerna tror att det bara finns en Gud och att han givit skötseln av världen till oss människor.

9 Mose Gud talar till Mose genom en brinnande buske.
Befriar sitt folk från slaveriet i Egypten. Mose får de tio budorden - Lagen - på två stentavlor. Vandrar 40 år i öknen. Till minne av flykten från Egypten firas högtiden Pesach.

10 Uppgift 1: Läs skapelseberättelsen om hur Gud skapar människan. Vad är det för skillnad mellan Mos 1:1 v och Mos 1:2? Diskutera i par.

11 Judendomens skrifter och lära
Urkunder Tanach, Tora och Talmud

12 Gamla Testamentet = Tanach
Tora: Lagen/Läran. Består av de fem Moseböckerna. Ur de fem Moseböckerna läser man vid gudstjänsten varje lördag. Det finns 613 lagar och regler i Tora. Tanach innehåller även kapitel/böcker om profeter. Profet=en person med budskap från Gud som berättar om vad som händer om man inte följer Gud. Talmud: består av tolkningar till Tanach.

13 Skriven på hebreiska och man läser från höger till vänster.
Torarullar Skriven på hebreiska och man läser från höger till vänster.

14 Judarnas historia Landet som judarna får kommer de inte att få ha ifred. Området blir erövrat av olika länder runt omkring. Salomons tempel som byggts i Jerusalem blir för rivet av babylonierna ca 500 f.Kr. och judarna tas till fånga. Under olika perioder i den judiska historien blir de tillfångatagna. Romarna river kung Salomons tempel år 70 e.Kr. och sprider ut judarna i sitt enorma rike. Det enda som återstår av templet är västra muren, som idag kallas för Klagomuren. Att vara utspridda och inte få leva i det land so Gud lovat judarna kallar de för diaspora. Under fångenskapen i Babylonien börjar judarna att skriva ner det som blir Tanach. Man behövde inte templet längre utan nu blev synagogan viktig.

15 Judarnas historia fortsättning
Judarna räknar med att kunna ha med sig sin religion överallt. I Europa förföljs judar pga att de anses ha dödat Jesus. Judar ansågs vara giriga. Judar ansågs förgifta brunnar och vara orsaken till pesten. Men den största förföljelsen av judarna gjordes mellan åren då ca 6 miljoner dödades under Förintelsen. 1946 får judar återvända till Israel.

16 Vilken är människans roll inom judendomen?
Uppgift: Läs sidan Besvara fråga 1, 6, 9 och 10. Vilken är människans roll inom judendomen?

17 Regler och traditioner
Att leva som jude Regler och traditioner

18 GUD= JHVH JHVH uttals Jahve och betyder "jag är". Många judar uttalar aldrig detta utan kallar Gud för Adonai, som betyder Herren. Gud är rättvis, men hård och bestämd. Straffar folket när de inte lyder honom.

19 Judarna Gud valde ute det judiska folket att vara hans tjänare.
De förväntas att leva på ett bra sätt. Till sin hjälp har de fått sina lagar och regler. De vill att alla ska förstå Gud och lära sig att vara en bra människa. För att kunna räknas som jude krävs det att du har en judisk mamma. Judarnas uppdrag på jorden tar slut när Messias, den smorde, kommer. Messias är en person som Gud utsett och han har i uppgift att föra fred till världen.

20 Riktningar inom judendomen
Ortodoxa judar: Följer strikt alla regler. Konservativa judar: Följer vissa regler Liberal judar: Följer sällan matregler. Sekulariserade judar: Går inte på gudstjänster och är tveksamma i sin tro.

21 Vardag Alla judiska män är omskurna. Abrahams förbund med Gud.
Sabbat: firas för att även Gud vilade en dag i veckan. Börjar fredag eftermiddag och håller på till lördag kväll. Kosher: matregler. Inte äta fläskkött eller skaldjur. Inte blanda kött- och mjölkprodukter. Slakten måste gå till på ett särskilt sätt. Bön. varje morgon och kväll. Ett samtal med Gud. Besök i synagoga. Synagoga=samlingsplats. Inte bara gudstjänst används även för studier, möten och fester.

22 Livet Bar mitzva eller Bat mitzva. budet son eller dotter. Man räknas som vuxen efter detta. Äktenskap: är mellan man och kvinna. Huvudsyfte att få barn. Begravning: sker helst dagen efter. Sedan infaller en sju dagar lång sorgetid, kallas för shiva. När man besöker graven lägger man en sten istället för blommor. Klädsel: Män bär kippa, liten mössa, i synagogan. Ortodoxa män bär den alltid.

23 Klassen delas in i fem grupper.
Uppgift: Klassen delas in i fem grupper. Ta reda på hur man firar: Chanukka, Pesach, Jom Kippur, Rosh Hashana, Tora-festen Redovisning: Förbered en muntlig redovisning använd gärna digitala hjälpmedel. Redovisning sker tisdag 25/11.


Ladda ner ppt "Judendomen Det utvalda folket."

Liknande presentationer


Google-annonser