Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendom. Vem är jude? Judendomens grund Religiös tolkning: den som är född av en judisk mor. Monoteistisk: det finns bara en gud. Känsla av att vara.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendom. Vem är jude? Judendomens grund Religiös tolkning: den som är född av en judisk mor. Monoteistisk: det finns bara en gud. Känsla av att vara."— Presentationens avskrift:

1 Judendom

2 Vem är jude? Judendomens grund Religiös tolkning: den som är född av en judisk mor. Monoteistisk: det finns bara en gud. Känsla av att vara en del av ett folk, am Israel. Am Israel är Guds utvalda folk. Tron att Gud kan ingripa och påverka historien. Gud har gett judarna det heliga landet.

3 Första mosebok 22:16-18 ”Jag svär vid mig själv, säger Herren, att eftersom du gjorde detta och inte vägrade mig din ende son, skall jag välsigna dig och göra dina ättlingar talrika som stjärnorna på himlen och som sanden på havets strand, och dina ättlingar skall inta fiendens städer. Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som dina ättlingar har fått. Detta skall ske därför att du lydde mig.”

4 Historisk översikt Ca 1900 fvt. Abraham är urfadern, den förste patriarken, sluter förbund med Gud Ca 1200 fvt: Exodus – Moses leder am Israel genom öknen. De 10 budorden. Kungatiden – Kung David och Salomo. Tempelofferkult och prästcentrering. Babylonska erövringen 539 fvt. Förstör det första templet. Fångenskap.

5 Historisk översikt 539 fvt. Kyros av Persien erövrar Babylonien. Judiskt självbestämmande. 63 fvt. Romersk ockupation. 70 evt. Det andra templets fall, början på diasporah. 1946, staten Israels bildande? Messias?

6 Titusbågen, Rom

7 Tempelberget, klippmoskén

8 Västra muren

9 Klippmoskén

10 Religionsutövningen Synagogan religiöst centrum 613 påbud, alla återfinns i Torah och Mishna. Cermonier och högtider handlar oftast om att minnas bibliska berättelser och återuppleva dessa. ◦ Sabbaten ◦ Omskärelsen ◦ Bar Mitzvah ◦ Kosher

11 Kosher Bara en del arter är tillåtna (kor, får, höns och fisk) medan andra (svin och skaldjur) är förbjudna. Det är möjligt att de förbjudna djuren har egenskaper som man ville ta avstånd från: rovfåglar är inte kosher, medan andra mer fridsamma fåglar är tillåtna. När ett djur slaktas, måste avlivningen ske så smärtfritt som möjligt. Det bör dock spela en roll för oss om vi har sett till att göra djurets smärta så liten som möjligt när vi utarbetade kompromissen att döda för att äta. Därför har Torah exempelvis en lag som förbjuder slakt av en kalv i dess mors närvaro. Man får inte blanda kött och mejeriprodukter i en och samma måltid. Också i det här fallet har det att göra med helighet, inte hälsa. När vi köper plastförpackat kött och mjölk i tetrapak har vi glömt var dessa livsmedel kommer ifrån. Naturen skapar mjölk i juvret på moderdjur för att de ska kunna ge näring åt sina nyfödda och hålla dem vid liv. Redan att döda ett ungdjur för köttets skull är en eftergift för den mänskliga lystnaden. Att äta köttet tillsammans med den mjölk som modern producerat är att förvärra grymheten. Som en följd serverar inte lagtrogna judar smör vid en måltid som innehåller kött eller häller grädde i kaffet efter en sådan måltid. De har också olika uppsättningar porslin och matsilver för kött- och mjölkmåltider.

12 Viktiga högtider Rosh Hashana – Nyårsdagen. Yom Kippur - försoningsdagen Sukkot – Lövhyddefesten. Chanukka – ljusfesten. Pesach – påsken.

13 Olika riktningar Ortodox judendom- Tanak förmedlar en sann lära som skall följas för att judarna ska få landet. Reformjudendom – reglerna måste kunna anpassas till den tid och det samhälle man lever i. Sekulär judendom – judendom är snarare en kulturell identitet som är värd att bevara.

14 Anti-semitism ”Guds utvalda folk” Dödade Jesus ◦ Kätteri under medeltiden Digerdöden Girighet, Ocker Sion vises protokoll Rasism, Nazityskland


Ladda ner ppt "Judendom. Vem är jude? Judendomens grund Religiös tolkning: den som är född av en judisk mor. Monoteistisk: det finns bara en gud. Känsla av att vara."

Liknande presentationer


Google-annonser