Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Världens äldsta religion

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Världens äldsta religion"— Presentationens avskrift:

1 Världens äldsta religion
Judendomen Världens äldsta religion

2

3 om judendomen Judar tror på en gud.
För många judar är folkets historia en viktig del av religionen. För många judar är Israel det land Gud lovat dem. Därför betyder Israel mycket för judar över hela världen. Judendomens gudstjänstbyggnad kallas synagoga. Judarnas Bibel (Gamla Testamente) kallas också för Tanak. Den består av Lagen, Profeterna och Skrifterna.

4

5 Ett folk - en religion Judendomen är en religion.
Att vara jude är också att tillhöra ett folk. Många gånger har de blivit förföljda och tvingats att flytta.

6

7 ATt hålla ihop Flera länder har haft speciella regler för judar.
T.ex. fick de inte äga någon mark. Där judarna bodde kallades ibland för getton.

8

9 Israel Efter andra världskrigets hade judarna det jättejobbigt.
Sex miljoner judar blev dödade av Hitler och NaziTyskland. Då tyckte FN att judarna skulle få ett eget land. Landet Israel bildades 1948. Där bor många judar men de flesta bor i USA.

10

11 Att leva som jude Att vara tillsammans är viktigt för alla judar.
Att vara jude är också att bekänna sig till den judiska tron. Vem är jude? Den som har bytt till religionen judendomen Den som har en judisk mor är automatisk jude

12

13 Sabbaten - vilodagen Sabbaten är den judiska vilodagen.
Den börjar på fredagskvällen och håller på till lördagskvällen. På fredagskvällen äter familjen en festmåltid tillsammans. På lördagen går man till synagogan för en gudstjänst. Under sabbaten ska man göra så lite som möjligt.

14

15 Synagogan Synagogan är plats där judar träffas och umgås.
Ledaren för en judisk församling kallas rabbin. Det finns flera synagogor i Sverige. Gudstjänsten i synagogan leds av en vuxen i församlingen. Under gudstjänsten läser judarna gärna ur Tora. I Tora finns Lagen.

16

17 Tora - lagen Lagen är regler för hur man ska leva sitt liv som en jude. Därför är undervisningen i Tora viktig. Det är inte lätt att förstå Tora. Många judar är inte överens om hur Tora ska tolkas.

18 Omskärelse Alla judiska pojkar ska omskäras när de är åtta dagar gamla. Då opererar man bort förhuden från penis. Det visar att de tillhör det judiska folket.

19

20 Bat mitzva - Bar mitzva Bat för tjejer, Bar för killar.
Det är en ceremoni hur man blir vuxen. Det är viktigt att läsa på i Tora innan. Efter gudstjänsten blir det fest och släkt och vänner kommer med presenter.

21

22 bröllop och begravning
Bröllop är livets höjdpunkt. Bröllopets vigsel avslutas med att mannen krossar ett glas under höger fot. Detta gör man för att påminna om att livet innehåller både glädje och sorg. Efter begravningen inleds ett helt sorgeår. Den döde sveps i vita kläder. Begravningen ska ske så fort som möjligt!

23

24 Pesach - påsk Högtider handlar ofta om vad det judiska folket har varit med om. Pesach är en minnesfest för att Gud befriade det judiska folket i Egypten. Då samlas familjen och äter en speciell påskmiddag. Maträtterna på bordet symboliserar olika händelser.

25 the end


Ladda ner ppt "Världens äldsta religion"

Liknande presentationer


Google-annonser