Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen

2 Abraham - stamfader

3 Abraham och Saras barn. Gifte sig med Rebecka Fick två söner :
Isak Abraham och Saras barn. Gifte sig med Rebecka Fick två söner : Esau och Jakob

4 Jakob (Israel) Blev släktens ledare efter Isaks död. Gifte sig med två fruar: Rakel och Lea. Med Rakel fick Jakob 2 barn (Josef och Benjamin). Med Lea fick han 10 barn. Jakob tyckte bäst om Josef.

5 Josef Josef sa att han drömt om att han skulle bli släktens ledare.
Syskon blev avundsjuka. Syskonen sålde Josef som slav till Egypten. Josef blev Faros rådgivare. Josefs bröder och pappa Jakob flyttar till Egypten. Jacob och hans barn levde gott i Egypten. De fick många barn och blev tillslut ett helt folk (Israels folk) Människorna i Egypten började tycka att Israels folk blev för mäktiga. Farao kom på att göra dem till slavar.

6 Moses Gömdes i vassen av sin mamma. Faraos dotter hittade honom.
Dödade en vakt när han såg att en egyptisk vakt dödade en israelitisk slav. Växte upp hos Farao men flydde till grannlandet Midjan. Fick ett budskap från Gud ur en brinnande buske. Mose skulle befria Israels folk från slaveriet i Egypten. Det lyckades han med. I 40 år vandrade Israels folk i öknen innan de kom till Kanaans land. Det blev deras nya hem. Idag kallas de området Israel.

7 Att vara jude är att tillhöra ett folk, israels folk och en religion.
Från år 70 till år 1948 hade det judiska folket inget eget land. Efter Andra världskriget beslöt FN att en del av Palestina skulle bli det nya landet Israel.

8 Ca 6 miljoner judar dog i förintelsen under Andra världskriget

9 Skriv av i din So-bok Judendomen är en religion, men att vara jude är också att tillhöra ett folk (Israels folk). Judarnas historia går att läsa om i Gamla testamentet. Israels folk var slavar i Egypten men de lyckades fly tillbaka till det land som de en gång utvandrat ifrån. De vandrade i öknen i 40 år. Sedan kom de till Kanaans land. Till sist drevs judarna iväg från det området. De bosatte sig över hela världen. Under Andra världskriget dödades ca 6 miljoner judar. Efter Andra världskriget fick judarna ett eget land igen, Israel. Men där bodde det redan människor. Än i dag bråkar Israeler och palestinier om hur gränserna ska dras.


Ladda ner ppt "Judendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser