Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lag och rätt V 11-13.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lag och rätt V 11-13."— Presentationens avskrift:

1 Lag och rätt V 11-13

2 Händelsekedja Brott begås. Vittnen gör en anmälan och förundersökning startar. Misstänkta grips. Förhör av de misstänkta. Husrannsakan görs. De misstänkta åtalas. En rättegång hålls.

3 Rättegång

4 Hudiksvalls tingsrätt

5 Rättssäkerhet Viktigaste grunden i en demokrati. Lagarna gäller ALLA.
Staten tar hand om påföljden, INTE medborgarna själva. Varje medborgare har rätt att få sin sak prövad i en opartisk domstol. Lagarna ska vara tydliga och exakta. En dom ska kunna överklagas.

6 Brottslighet i Sverige

7 Dold brottslighet Inga andra än brottslingen och offret vet vad som pågår. T.ex. brott i hemmet eller i kriminella miljöer.

8 Vad är ett brott? Ett brott är en handling som är straffbar enligt lag. Under de senaste fem åren har det årligen anmälts mellan 1,2 och 1,4 miljoner brott till polis, tull eller åklagare. År 2011 anmäldes 1,42 miljoner brott, vilket är en ökning med tre procent jämfört med året innan.

9 Påföljder Domstolarna bestämmer vilken påföljd en dömd person ska få.
Kriminalvårdsstyrelsen bestämmer var påföljden ska avtjänas. Påföljd = straff Böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, samhällstjänst, vård, fängelse, fotboja

10 Domstolar Tingsrätt 97 st Hovrätt 6st Högsta domstolen

11 Brottmål - tvistemål Brottmål – handlar om brott
Tvistemål – handlar inte om brott, utan om två eller flera personer som inte kan komma överens vad som gäller. (t.ex. ekonomi, avtal, gränser mellan grannar)

12 Våra lagar Finns för att vi ska veta vilka rättigheter och skyldigheter vi har i samhället. Lagarna ska skydda människor, djur, miljön, statens egendom och enskilda människors egendom. Alla som bor i Sverige MÅSTE vara medvetna om vad som är olagligt här. Svensk Författningssamling – alla lagar i Sverige. Sveriges rikes lag – lagboken med ca 3000 sidor. Civilrätt, straffrätt och offentlig rätt.

13 Lagarna Riksdagen beslutar om lagarna.
Polisen utreder brott mot lagarna. Domstolarna dömer dem som brutit mot lagarna.

14 Civilrätt Rättigheter som privatpersoner har i förhållande till varandra, men också rättigheter som gäller i kontakter mellan privatpersoner och företag. T.ex. äktenskapsbalken, föräldrabalken, ärvdabalken, jordabalken.

15 Straffrätt (brottsbalken) T.ex. om misshandel, stöld, bedrägerier.

16 Offentlig rätt Handlar om de lagar som gäller en persons relation till myndigheterna. T.ex. hur många veckors semester folk har rätt till, hur mycket sjukvården ska få kosta, skollagen och djurskyddslagen


Ladda ner ppt "Lag och rätt V 11-13."

Liknande presentationer


Google-annonser