Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkomna!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkomna!."— Presentationens avskrift:

1 Välkomna!

2 Lite om kvällen: Kl – viktigt att vi håller tiden för allas skull! Kränkning och mobbning, vad säger lagen? Hur jobbar skolan med att förebygga kränkningar? Sociala medier – vad kan vi om vad som händer där? Hur arbetar vi tillsammans, skola och föräldrar, för att förhindra kränkningar via sociala medier?

3 Diskriminering, kränkning och mobbning
Diskriminering – enligt de sju diskrimineringsgrunderna kön, religion och annan trosuppfattning, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck. Kränkning - dålig behandling som inte är diskriminering. Det kan till exempel vara mobbning. Kränkande behandling kan ske vid ett tillfälle eller upprepade gånger under en längre tid. Mobbning – när någon blir utsatt för negativa handlingar under en tid. Den som blir utsatt kommer i underläge och kan därför ha svårt att försvara sig.

4 Mobbning kan ske på olika sätt
Fysiskt/kroppsligt: Att göra något mot någon annans kropp som att slå, sparka, tafsa, komma för nära, hålla fast, knuffa, fälla, nypa, dra i håret, kasta sudd, stjäla eller förstöra saker osv. Verbalt/genom ord: Att göra illa någon med hjälp av ord. Det kan man göra genom att hota, skriva elaka lappar, klottra eller att säga något direkt till personen så som: fetto, hora, vilken ful tröja du har, du får inte vara med osv. Men man kan också göra det bakom ryggen på någon genom att snacka skit och sprida rykten. Psykiskt/mentalt: Att på olika sätt "i det tysta" visa en person att den inte är välkommen. Exempel är när alla i klassen är bjudna på fest utom en person, när man jämt är ensam på rasterna utan att ha valt det, när man alltid blir sist vald i gympan, när någon gör ett elakt tecken eller när ingen hälsar på en när man kommer till skolan. Det kan faktiskt räcka med irriterade blickar eller suckar när man kommer i närheten för att man ska bli ledsen.

5 Vem avgör vem som är kränkt?
Det är alltid den som är utsatt som avgör om det är kränkning!

6 Vad gör skolan?

7

8 Sociala medier!

9 Var finns ungdomarna?

10 Vad skriver/säger du på sociala medier?
Skriv inget som du inte kan säga till personen irl Nätmobbning är samma sak som mobbning All mobbning är olaglig Att utge sig för att vara någon annan är en brottslig handling

11

12

13 Surfa Lugnt!

14 Konsekvenser för skolarbetet
Vi ägnar tid åt att lösa konflikter istället för att undervisa Trötta, okoncentrerade elever Otrygga elever som ständigt söker bekräftelse Risk att många elever inte når så långt som de skulle kunna göra Hur går vi vidare?


Ladda ner ppt "Välkomna!."

Liknande presentationer


Google-annonser