Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt"— Presentationens avskrift:

1 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt
Kan ett befäl från en annan kommun vara arbetsledare åt mina gubbar? Behöver räddningstjänsten ha en samordningsansvarig? Vilka AFS:er gäller egentligen oss? Är det räddningsledaren som är arbetsmiljöansvarig? Vem dokumenterar riskbedömningen vid en rökdykning med folk från flera kårer?

2 På skadeplats Började med att försöka hitta vad som gäller kring arbetsmiljöansvar på skadeplats. Kan det påminna om en byggarbetsplats? Tillfällig arbetsplats? Projektorganisation? Samordningsansvarig? Tillbaka till grunden. Vilka regler gäller?

3 På skadeplats En egen organisation som lever parallellt med den vanliga linjeorganisationen Bedrivs på ett tillfälligt arbetsställe Bedrivs ofta i samverkan med andra organisationer Kan vara olika personer/funktioner beroende på händelse. Byggs upp i nivåer och över tiden.

4 Delegera ansvar – Fördela uppgift
Arbetsmiljölagen tillsammans med AFS 2001:1 ger: Arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret Arbetsmiljöuppgifter ska fördelas skriftligt Observera skillnaden mellan att delegera och fördela.

5 Arbetsmiljöuppgifter
Arbetsuppgifter är uppgifter som behöver lösas för att uppfylla: Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöförordningen AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete Samtliga AFS:er De åtgärder som krävs för att minska risker som blivit identifierade i riskbedömningar enligt AFS 2001:1 och andra AFS:er

6 Uppgiftens grund ger dess viktighet?
Arbetsmiljöuppgifter - Riskbedömning före rökdykning Uppgifter enligt LSO Dokumentera ingrepp i annans rätt Bedriva effektiv räddningsinsats Övriga uppgifter - Rotation av personal på grund av beredskapsskäl.

7 Arbetsmiljöuppgifter
Kan fördelas utanför egen organisation. Skall finnas ett behov av att fördela. Kan fördelas i flera led Ska finnas tillräcklig kompetens, mandat att fatta beslut, tillräckligt med tid och resurser för att lösa uppgifterna. Kan lämnas tillbaka om man inte kan utföra dem.

8 Skriftlig dokumentation
Kan vara i form av instruktioner, reglemente, policys, utbildningsunderlag etc Då man samlar arbetsmiljöuppgifter tillsammans med andra uppgifter som fördelas i många olika dokument är det svårt för en person att se exakt vilka arbetsuppgifter man har fått tilldelade.

9

10

11

12


Ladda ner ppt "Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt"

Liknande presentationer


Google-annonser