Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mängder till kalkyl, SBUF med projekt i huvudhandling eller systemskedet hos Einar Mattsson Mängder är bra men vilka mängder och vad är mängden?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mängder till kalkyl, SBUF med projekt i huvudhandling eller systemskedet hos Einar Mattsson Mängder är bra men vilka mängder och vad är mängden?"— Presentationens avskrift:

1 Mängder till kalkyl, SBUF med projekt i huvudhandling eller systemskedet hos Einar Mattsson
Mängder är bra men vilka mängder och vad är mängden?

2 BIM vad hände för oss? Inga streck, allt blev objekt
krav på hur objekt ska kodas fråga om hur kodning av objekt ska gå till BIM eller kalla det CAD-manualen…. ….men det gav oss också mer filosofiska frågor om hur vi projekterar.

3 Tre ord som är vår filosofi.
Frihet Förenkla Design för produktion

4 Vad är då frihet för oss? Citat Jonathan Franzen i stil med
” valmöjligheternas tyranni”. Man blir glad av att bara behöva välja i affären som bara har en sorts värktablett, när man behöva välja bland 16 med olika egenskaper är mer tidskrävande, de kostar olika man tvingas till frågor som lönar det sig att betala för mer.…Det är en frihet som egentligen håller en fången”. Så vem har svaret på vilken ”värktablett” vi ska välja?

5 Vad är Frihet i BIM? Fråga: Om A väljer och skriver
”IV01 E70/ M0” Svar: Produktion

6 Är detta Frihet? Vi säger nej av två anledningar
A har lagt ner funderingar på val av vägg. Även den kortaste fundering har ändå tagit tid. A är eller bör heller inte i detta skede vara intresserad av att välja byggdelstyp. Vi har här minskat utrymmet för metodval då produktionen tror eller kan misstolka att detta är bestämd uppsättning av byggdelstyp.

7 Hur gör vi då? Om du inte vet så skriv inget. Svaret här är från A denna Byggdel. Fråga A: ”IV01 Funktionsmått B <= 100”. Svar: Produktion (exempel ej från verklighet)

8 Resultat Frihet Färre byggdelar
Mer fokus på metodval till produktionen (kalkylator). Det blir enklare för designern då valet inte behöver göras (en ”värktablett”).

9 Förenkla Om det går att förenkla så förenkla
Hanadlar mycket om att inte överarbeta informationen. Rätt information och rätt mängder. Har man rätt verktyg så behöver inte konsulten fundera så mycket på vilka mängder enheter etc. Har man inget verktyg får man lägga väldigt mycket energi på att få ut de data man vill. Så jobba med BIM-mängder skaffa ett verktyg

10 ”En byggnad, ett system, en modell”
Tanken med dessa ord var att ingen kör sitt eget race, alla förstår att det är ett hus vi ska bygga. Etc.

11 Modelleringsregler

12 Resultat förenkla En byggnad Ett system (systemhandling)
En modell (kollisionskollad) modelleringsregler Enkla öppna mängder Vi ritar inte socklar etc.

13 Design för produktion När man inte får rita streck blir det lite svårare att skapa ”omöjliga” (läs för dyra) systemlösningar, men inte omöjligt…. Vi jobbade hårt i Manualen för att styra detta i vår inriktning, reglerna behövde förfinas ytterligare ett steg för att förmedla vår vision. Mycket var baserat på vilken eller vilka mängder vi ville få ut.

14 Rita som man bygger! Vilka mängder vill man kunna ta ut?

15 Resultat Tanken med dessa ord var att ingen kör sitt eget race, alla förstår att det är ett hus vi ska bygga. Etc.

16

17 Vad gör vi nu? Vi tycker det finns för många system, för mycket går åt att fundera på verisioner olika programvaror etc. Vi vill hitta ett netralt format och sätta regelstrukturen kring denna fil typ. Ex. IFC. Vi lägger oss inte i vilka programvaror våra konsulter använder utan ska jobba uteslutande med något neutralt format. För visualisering kanske pdf blir alternativet.


Ladda ner ppt "Mängder till kalkyl, SBUF med projekt i huvudhandling eller systemskedet hos Einar Mattsson Mängder är bra men vilka mängder och vad är mängden?"

Liknande presentationer


Google-annonser