Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det."— Presentationens avskrift:

1 Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det.
Reklamen vill få oss att ”köpa något som vi egentligen inte behöver”, ”köpa saker tidigare än vi planerat”. Reklam paketeras i färgglada och tilltalande tidningsannonser, radioreklam, uppseendeväckande tv-reklam och nätreklam. Hur känner du när du tittar på nedanstående bilder?

2 Butikerna styr oss Du går in i en butik för att köpa en cola men kommer ut med en påse full med annat – känner du igen dig? Basvaror såsom mjölk placeras längst in i butiken, för att få oss att vandra genom hela butiken och på så sätt plocka med oss mer saker under tiden. Spontanvaror – varor som du egentligen inte behöver placeras väl synliga, t.ex. vid kassan så att det är enkelt att bara plocka på sig när man t.ex. väntar i kön.

3 Butikerna styr oss Butiken placerar ut varor i stora staplar. Detta får oss att tro att en vara är väldigt billig då det finns så mycket av den. 99:- upplevs som mycket billigare än 100:-. Detsamma med 17.90:- istället för 18:-. Många företag byter idag design på sina varor, t.ex. festis. Samtidigt passar de på att minska innehållet i varan. Så du betalar lika mycket som innan men får mindre.

4 Butikerna styr oss Man går ut med erbjudanden om att köpa 3 till priset av 2. Precis innan har de höjt priset på varan vilket gör att man inte sparar så mycket. En matchande accessoar, tröja och strumpor placeras jämte byxorna som är på REA. Musik strömmas ut från butikstaket för att få oss att trivas. Stora annonskyltar med orden REA får oss att ”passa på” att köpa innan REA:n försvinner.

5 Företagsjättarna som har tagit ett steg till
Storföretaget GEKÅS har tagit ett par steg till: Specialbyggda kundvagnar som är större än vanliga. På så sätt ser det ut att vara mindre i vagnen än vad det egentligen är. Undersökningar som gjorts har visat på att det är män som får kvinnor att sluta handla, och säga stopp. Därför har man… - …speciella avdelningar där man kan ”lämna av mestadels killar och män”. - …en pub har byggts för att även killar och män ska trivas och stanna längre inne i varuhuset.

6 Företagjättarna som tagit ett steg till
IKEA har gratis ”dagis” för gäster som kommer och handla. Allt för att föräldrarna ska ha tid och ork att stanna längre och därmed handla mer. Livsmedelsjättar såsom CityGross har speciella avdelningar där barn kan spela spel eller leka. Man har även speciella ”viloområden där man kan sitta ner i lugn ro och återhämta sig. Många livsmedelsbutiker såsom ICA har idag dagar då man bjuder sina matgäster på smakprov. Dels för att få dem att handla just de varorna men framförallt för att få dem att trivas bättre och skapa positiva minnen ifrån butiken.


Ladda ner ppt "Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det."

Liknande presentationer


Google-annonser