Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Amerikanska revolutionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Amerikanska revolutionen"— Presentationens avskrift:

1 Amerikanska revolutionen
Många hade flyttat till Amerika från Europa. De hade flyttat av olika anledningar som fattigdom och religiös förföljelse. De som flyttade dit grundade kolonier. Kolonierna var relativt självständiga, de hade eget parlament som beslutade om egna lagar. Storbritannien brydde sig bara om frågor som rörde utrikespolitik och handel.

2 Amerikanska revolutionen
var det ett krig mellan Frankrike och Storbritannien. Länderna krigade mot varandra över hela världen. I Nordamerika ställde de brittiska kolonierna upp på britternas sida och de franska på sin sida. Frankrike förlorade kriget och var tvungna att lämna ifrån sig mycket land,

3 Amerikanska revolutionen
Tidigare hade kungen i Storbritannien sagt att folket i Nordamerika behövde skydd på Frankrike Efter freden fanns det inget behov av skydd. Man brukar säga att Storbritanniens kung vann kriget men förlorade freden.

4 Amerikanska revolutionen – tepartyt i Boston
Krig kostar pengar – den brittiska kungen behövde pengar efter kriget. I London tyckte man att det var självklart att kolonisterna skulle betala för det skydd man fått mot Frankrike. Storbritannien införde tull och skatt på vissa varor som skulle till Nordamerika. Varorna blev dyrare och folket protesterade våldsamt

5 Amerikanska revolutionen – tepartyt i Boston
Protesterna varade i flera år och tillslut tvingades Storbritannien ta bort avgifterna. Den enda skatten som behölls var skatten på te. Kolonisterna tyckte att även den skulle bort och krävde nu att bli självständiga. Även skatten på te togs bort men då var det för sent

6 Amerikanska revolutionen – tepartyt i Boston
1773 vägrade hamnarbetarna lossa ett skepp lastat med te som kom till Boston. Kolonisterna klädde ut sig till indianer och kastade lasten i havet. Detta är Boston teparty. De som bestämmer i London blir arga och stänger hamnen och låter folket i Boston bestämma mindre själva. Kolonisterna blev ännu argare och började att beväpna sig.

7 Kriget mot Storbritannien
Den 1 juli 1776 samlades män i Philadelphia. De kom från alla 13 brittiska kolonier. De skulle bestämma sig för om kolonierna skulle förklara sig självständiga från Storbritannien. De bestämde sig för att det var dags att förklara sig fria och bestämma allt själva.

8 Kriget mot Storbritannien
4 juli 1776 kom männen överens om en självständighetsdeklaration: Alla människor är skapade lika Alla har vissa rättigheter: rätt till liv, frihet och strävan efter lycka Nu hade steget tagits mot en enad självständig nation Kolonisterna visste att britterna skulle bli arga och att det nu gällde att hålla ihop eller bli hängda

9 Kriget mot Storbritannien
Nu blev kungarna i Europa livrädda – de hade aldrig varit med om att ett folk tog sig rätten att välja en egen regering. Kan det hända där kanske det kan hända här. Britterna bestämde sig för att slå ner upproret med våld. Kolonisterna var mycket underlägsna men kämpade hårt och britterna blev imponerade.

10 Kriget mot Storbritannien
Kolonisterna hade en mycket skicklig ledare som hette George Washington De kom även på ett nytt sätt att föra krig på. De rörde sig snabbt och lätt i små grupper och slog till var som helst när som helst. Britterna kunde inte försvara sig mot detta. Ingen i Amerika ville hjälpa britterna så de hade svårt att få fram mat och vapen till sina soldater.

11 Kriget mot Storbritannien
När andra länder såg att det gick bra för kolonisterna såg de sin chans att sätta åt Storbritannien. Frankrike var verkligen sugna på att hämnas på Storbritannien efter sjuårskriget. När alla börjar hjälpa kolonisterna blir det för mycket för Storbritannien och britterna tvingas ge upp.

12 USA 1783 – kolonierna blir självständiga
Skapar en republik – ville likna romarrikets republik. En president ska väljas och få makten – inte en kung 1787 – skapas en gemensam författning: Gemensam valuta Gemensam armé Delstaterna bestämmer mycket själva men inte allt.

13 USA 1789 – George Washington blir USA: s första president
USA blir en förebild för folket i Europa. Kolonisterna visade att det går att klara sig utan kung, adel och präster. Kungarna i Europa hade all anledning till att känna sig livrädda.


Ladda ner ppt "Amerikanska revolutionen"

Liknande presentationer


Google-annonser