Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Den energieffektiva kyldisken Monica Axell SP Per Fahlén CTH.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Den energieffektiva kyldisken Monica Axell SP Per Fahlén CTH."— Presentationens avskrift:

1 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Den energieffektiva kyldisken Monica Axell SP Per Fahlén CTH

2 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Försäljningen av kylda matvaror ökar  Vanligt förekommande  Stora kvantiteter mat på en liten butiksyta  Stor öppen front är viktig för försäljningen

3 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Energianvändning  5 m kyldisk använder lika mycket elektrisk energi som en eluppvärmd villa  m kyldisk i Sverige

4 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Matvarornas kvalité

5 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Mål Analysera kyldiskens energiflöden för att minska energianvändningen i vertikala kyldiskar med bibehållen eller förbättrad prestanda. Ta fram en laboratoriedisk med en ny typ av luftströmning som har en lägre energianvändning och en mindre temperaturskillnad mellan kallaste och varmaste matvara

6 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut System gräns

7 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kyldiskens kylbehov Beror på följande parametrar: –Kyldiskens konstruktion –Omgivnings klimatet –Högsta tillåtna varutemperatur

8 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Energi balans

9 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Inverkan av omgivningsluftens entalpi på kylbehovet

10 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kylbehov som funktion av entalpiskillnad

11 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Relativ inverkan av infiltrationen som funktion av omgivningsluftens entalpi

12 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kyldiskens energiflöden: Slutsatser •Infiltration → 65 % av det totala kylbehovet •Infiltrationens relativa inverkan sjunker med sjunkande entalpi •Effektiva luftridåer är viktiga för att minska inverkan av infiltrationen •Strålning och belysning har också en relativt stor inverkan på kylbehovet •Nattgardin minskar kylbehovet

13 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Inverkan av lastning

14 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Vertikal kyldisk Försäljningsapparat för att lagra matvaror vid rätt temperatur med minsta möjliga tillsats av energi Målsättning för det nya konceptet •Klara temperaturkrav med minsta möjliga tillsats av energi •Opåverkad funktion med varierad varumängd inne I kyldisken •Opåverkad funktion när kunder plockar matvaror •Undvika frosttillväxt i kylbatteri •Maximal exponering av matvaror

15 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Luftflöde och luftridåer: Syfte Analys av luftflödet i kyldiskar och luftridån för att beskriva de parametrar som påverkar:  Värmetransporten från matvarorna  Luftridåns stabilitet  Luftridåns effektivitet

16 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Värmeöverföring från matvarorna

17 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Krafter som verkar på luftridån

18 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Luftridåns effektivitet Effektiviteten påverkas av:  Luftridåns bredd vid inblåset  Luftridåns höjd  Hastigheten vid inblåset  Turbulensintensiteten  Luftridåns vinkel vid inblåset

19 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Visualisering av temperaturfördelning

20 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Inverkan av höjd, bredd och inblåsningshastighet på luftridåns effektivitet H=800 mmH=535 mmH=300 mm

21 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Syftet med parameterstudien Undersöka vilka parametrar som påverkar:  Kylningen av matvarorna  Luftridåns stabilitet  Lägsta kylbehov  Mest effektiva kombinationen

22 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Luftflöde och luftridå: Slutsatser  Det finns inget behov att tillföra kall luft i kyldiskens ryggparti där kylbehovet är minst  Lastningen av matvaror i kyldisken påverkar såväl kylbehovet som temperaturen i matvarorna  Luftridån måste sluta tätt och kyla matvarorna längst fram på hyllplanen  En tjockare luftridå är mer effektiv än en tunn luftridå

23 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Resultat •Doktorsavhandling •Nytt koncept för en kyldisk –Luftridå –Luftströmning –Nattgardin –Belysning –Kylbatteri –Fläktar

24 SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Finansiering •Svensk Fjärrvärme •Wica Cold AB •FRICO AB •REFCON AB •AIA AB •SP - Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut


Ladda ner ppt "SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Den energieffektiva kyldisken Monica Axell SP Per Fahlén CTH."

Liknande presentationer


Google-annonser