Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tryck Hur kraft och yta samverkar. Vad är tryck? Lufttryck Vattentryck Lyftkraft – Arkimedes princip Vad är skillnaden på dessa bilder?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tryck Hur kraft och yta samverkar. Vad är tryck? Lufttryck Vattentryck Lyftkraft – Arkimedes princip Vad är skillnaden på dessa bilder?"— Presentationens avskrift:

1 Tryck Hur kraft och yta samverkar

2 Vad är tryck? Lufttryck Vattentryck Lyftkraft – Arkimedes princip Vad är skillnaden på dessa bilder?

3 Tryck  Hur en viss kraft fördelas över en yta kallas för tryck.  Exempel:  Det är lättare att ta sig fram i snö med skidor än utan.  Det är lättare att skära med en vass kniv än en oslipad. 

4 Några exempel 1.Räkna ut trycket du har på marken. (mät foten som en rektangel) 2.Daniel är ute och åker skridskor. Han väger 63 kg och skenorna på hans skridskor är 30 cm långa och 1,5 mm breda. Räkna ut trycket mot isen, när han a.Står på sina skridskor (gör om måtten till meter innan ni räknar ut arean på skridskorna) b.Ålar på mage (anta att han har en yta på 0,5 m 2

5 Lufttryck  Vätskor och gaser utövar också tryck.  Man kan säga att det är molekylerna som krockar med sin omgivning.  Ju fler molekyler desto högre tryck.  All luft du har ovanför dig orsakar ett mycket stort tryck på ditt huvud men eftersom det är det normala för oss märker vi inte det förrän det antingen blir mindre eller ökar.  Trycket som luften utövar på 1 m 2 är ca 100 000 N/m 2.  Lufttrycket minskar ju högre upp i atmosfären man kommer, eftersom att luften blir tunnare.

6 Komprimerade gaser  I en gas är det mycket tomrum mellan molekylerna (EJ LUFT) och detta gör att man kan trycka ihop mycket gas i en liten behållare.  Då blir det många molekyler i en liten volym och därmed högt tryck i behållaren.  Exempel  Kolsyrepatron till Sodastream  Gasbehållare till svetsar  Brandsläckare  Sprayfärg  När man väl öppnar ventilen kommer gasen att ta sig ut med stort tryck.

7 Vattentryck När man dyker kan det ibland kännas och göra ont i öronen. Detta beror på att trycket från vattnet är större än i luften. Luft finns i mellanörat och därför blir det större tryck på utsidan av trumhinnan än på insidan. Trumhinnan kommer att böjas och det gör ont. Genom att hålla för näsan och blåsa kan man få in mer luft i mellanörat och på så vis utjämnas trycket.

8 Lyftkraft Tyngdkraft Lyftkraften på föremålet är lika stor som tyngden på det vatten som föremålet har trängt undan. Om man formar en flygplansvinge så att den buktar uppåt så att luften tvingas åka en längre sträcka på ovansidan än på undersidan får man ett lägre lufttryck på ovansidan när planet kör med hög hastighet. Man får en lyftkraft som ”drar” planet upp i luften.


Ladda ner ppt "Tryck Hur kraft och yta samverkar. Vad är tryck? Lufttryck Vattentryck Lyftkraft – Arkimedes princip Vad är skillnaden på dessa bilder?"

Liknande presentationer


Google-annonser