Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kraft och tryck Kapitel 6. Kraft  En kraft kan få föremål i rörelse.  Tyngdkraften får föremål som släpps från en höjd att falla mot marken.  En kraft.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kraft och tryck Kapitel 6. Kraft  En kraft kan få föremål i rörelse.  Tyngdkraften får föremål som släpps från en höjd att falla mot marken.  En kraft."— Presentationens avskrift:

1 Kraft och tryck Kapitel 6

2 Kraft  En kraft kan få föremål i rörelse.  Tyngdkraften får föremål som släpps från en höjd att falla mot marken.  En kraft kan få föremål att stanna.  Friktionskraften som får en fotboll att sluta rulla.  En kraft kan förändra ett föremåls form.  När man med muskelkraft knycklar ihop ett papper eller aluminiumburk.  En kraft har alltid en motkraft.  När en raket skjuts upp mot rymden är det motkraften från motorn som skjuter den uppåt.

3 Tyngdkraft  Människan har ”alltid” vetat att föremål ramlar mot marken om man tappar eller släpper de.  Sir Isaac Newton (1643-1727) förstod på 1600-talet att det var samma kraft (tyngdkraften)som gjorde att ett äpple föll till marken från trädet som höll planeterna i sina banor runt solen.  Det han egentligen förklarade var att det mellan alla föremål oavsett storlek drar sig mot varandra, s.k. dragningskraft (gravitation)  Hur stark dragningskraften blir beror på föremålens massa och avståndet mellan dem.

4 Tyngd och vikt  Oftast gör vi ingen skillnad när vi pratar om tyngd eller vikt men… för en fysiker är det två olika saker!  Vikt är föremålets massa, den är samma oavsett var i universum man befinner sig.  Tyngd är hur stor tyngd kraft som drar i föremålet, den skiljer sig år mellan olika platser i universum. Tex har månen som är mindre än jorden bara en sjättedel av tyngdkraften.

5 Enheten newton  För att mäta kraft använder man en dynamometer.  Man mäter kraft i enheten newton (N)  En vikt med vikten (massan) 1 kg visar tyngden (kraften)10 N på dynamometern.  En vikt med vikten (massan) visar tyngden (kraften)100 N på dynamometern. Lab 1, Massa och tyngd

6 Tyngdpunkt  Alla föremål har en tyngdpunkt, den ligger mitt i föremålet.  Man kan inte mäta sig till tyngdpunkten med en linjal eftersom massan inte alltid är jämnt fördelad.

7 Stödyta  Stödytan är den yta som har kontakt med underlaget, för att ett föremål ska stå stadigt ska tyngdpunkten vara rakt över stödytan. Lab 2, Ett föremåls tyngdpunkt

8 Kraftpilar  För att beskriva olika krafter som verkar på ett föremål, ritar man kraftpilar.  Pilarna visar åt vilket håll kraften verkar och hur stor den är.  Åt vilket håll rör sig bollen? Lab 3, När välter asken?


Ladda ner ppt "Kraft och tryck Kapitel 6. Kraft  En kraft kan få föremål i rörelse.  Tyngdkraften får föremål som släpps från en höjd att falla mot marken.  En kraft."

Liknande presentationer


Google-annonser