Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varor och tjänster.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varor och tjänster."— Presentationens avskrift:

1 Varor och tjänster

2 Hantverk Fabrik Hantverk Fabrikstillverkning
Hantverk kräver yrkesskicklighet och kunskap. Långsam tillverkning och höga produktionskostnader. Produkterna är inte lika till utseende och form. Arbetsdelning: Tillverkningens olika arbetsmoment är delad på flera personer. Tillverkning ökar och kostnaden är lägre. Standardisering: Produkterna är mer eller mindre identiska.

3 Lokaliseringsfaktorer
Råvaror Ofta placerar man industri nära en råvara. Energi Priset på el kan avgöra var industri ligger. Arbetskraft Produktion i länder med låg utbildning och låga löner. Eller produktion i närhet av universitet och högskolor. Marknad Produktionen ligger vanligtvis nära kunderna. Transportläge Viktigt att ligga nära goda transportmöjligheter.

4 Uppfinningarnas betydelse
Nya metoder eller sätt att lösa ett tekniskt problem.

5 Industribrancher Textilindustri Betydelse i Sverige har minskat.
Pappersindustri Spelar en viktig roll för Sverige. Sverige står för upp till 5 % av världsproduktionen. Verkstadsindustri T.ex. Volvo, ABB, SKF, AGA IT- och Telecombranschen Ericsson, Spotify, Skype Bioteknik T.ex. Astrazeneca, Medivir

6 Made in… De flesta produkterna i dag är inte tillverkade i ett land utan flera länder. Exempel: Ericsson mobiltelefoner Tillverkningen av basstationer och enklare mobiltelefoner sker i länder som Kina, Brasilien, Mexiko, Estland & Rumänien. Den avancerade produktionen, all teknik och produktutveckling sker i Sverige.

7 En svensk cykel En svensk kvalitetscykel – det hörs ju på namnet. Men vänta lite nu… däcken verkar vara tyska och växelnavet har ett namn som låter japanskt. När jag kollar vidare visar det sig att ramen är från Kina, ekrarna är tjeckiska monterade med slovakisk teknik, sadeln är engelsk, handtagen är franska. I alla händelser är det en mycket bra cykel… och tydligen också en global cykel. När de första cyklarna började tillverkas i Sverige på 1880-talet gjordes de flesta delarna på samma fabrik eller i samma stad. Järnet till ramen kom i stänger från något järnbruk i närheten och bockades till i smedjan på cykelfabriken. Sadeln kom från något litet sadelmakeri. Men cykeln var dyr. På 1920-talet kostade en cykel fyra månadslöner för en manlig lantarbetare.

8 Tjänstesektorn Service åt kunder T.ex. hårklippning, turism, utbildning, banktjänster. Service åt företag T.ex. transport, datasupport, kontrostjänster. Offentliga sektorn T.ex. omsorg, skola, polis. Vad som är offentlig och privat sektor varierar mellan olika länder.


Ladda ner ppt "Varor och tjänster."

Liknande presentationer


Google-annonser