Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tekniken inom musiken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tekniken inom musiken."— Presentationens avskrift:

1 Tekniken inom musiken

2 Högtalare Till att börja med omvandlar den elektriska signaler till ljud. Den omvandlar elektriska signaler till mekanisk rörelse. Elektriska signaler skickas till spolen som in sin tur börjar vibrera olika mycket på skillnad av signalens styrka. Vibrationerna från spolen fortsätter till membranet som ger ifrån sig hörbara ljud. Detta är nog svårt fast fråga Bengt-Göran om du är intresserad (Han kan förklarar bättre). Ljud är svängningar som gör att luftens molekyler och atomer åker iväg från saken som vibrerar. Sedan omvandlar våra öron luftens rörelse till ett ljud.

3 Vad är det för skillnad på högtalare och förstärkare?
Man hör ju på namnet vad det är men jag ska förklara lite bättre för er. Om du ska få en högre volym måste man ha en förstärkare och högtalare dock utan förstärkare får du ljud fast inte högre volym. En förstärkare förstärker ljudet med hjälp av många transistorer och en massa andra filuriga saker. Hur fungerar transistorerna? Om bas strömmen ökar litet ökar kollektor strömmen betydligt mer och den kollektor strömmen åker in i nästa transistor som gör likadant till nästa och vidare. Sedan får man en höger volym tack vare alla transistorer fast det finns andra saker också fast detta är huvud grejen. En förstärkare höjer volymen medan högtalaren spelar upp hörbara ljud.

4 Vad har drivkraften bakom den tekniska utvecklingen inom musiken?
Drivkraften kan ha varit människan själv, man kanske ville lyssna till ett band där hemma i sin lägenhet utan att gå någonstans för att höra den. Förut hade man ju grammofonen som dagens CD spelare och högtalare. Den var ju inte så praktisk och ljudkvalitén var ju inte så bra. Man har väl alltid behövt en uppfinning som kunde förstärkte ljudet och gjorde det hörbart. Ju längre man kom i samhället med tekniska grejor behövde man det allt mer speciellt när antalet invånare i ett land ökar ständigt. Man behövde ett sätt att tala till folket inte bara några utan en hel folkmassa. Man bara behövde det även idag är det nödvändigt. Har det varit positivt att tekniken har utvecklats? KLART!! Det har givit många nya möjligheter man inte hade förut. Så ingen nackdel finns mer än stöldrisken och kanske att de är dyra att reparera. Man kan spela musik som man inte kunde ana förr med hjälp av teknikens under. Jag tror att de flesta tycker så.

5 Har högtalarna påverkat musiken?
Ja det kan man nog säga, alla konserter hade man inte kunnat ha ifall inte p-a systemet hade funnits. När blev det vanligt med högtalare? Det blev inte med lösa högtalare förrän ca Tidigare satt alla högtalare ihop med musikapparaten och det blev som en hel möbel. Vad ligger priset på högtalare? Förr var det jätte dyrt, mycket dyrare än idag. Idag kan det kosta allt från nån hundralapp till en halv miljon stycket. Hur fungerar dom? En högtalare är gjort för att omvandla elektriska signaler till ett ljud som örat kan höra. Själva högtalaren gör elektriciteten till ljudvågor i luften.

6 Har utseendet förändrats?
Ja det har det lite grann. Från början satte man bara upp högtalarelementen på en skiva, så kallat öppen buffel. Sen satte man högtalarelementen i en låda, en ganska stor låda. Eftersom de ljudet som kommer bakifrån vill man för det mesta ta bort för annars blir det ingen bas. Från början hade man ett högtalarelement som skulle ge både bas och diskant, men nu har man istället för det mesta oftast flera högtalarelement i samma högtalare. Man kom också sen på att man inte behövde ha lika stora lådor om man ändrade lite på högtalarelementet och när man kom på det kallade man de tryckkammarhögtalare. Man har gjort massor av olika lådor som man kan sätta högtalarelementen i; Horn, sluten låda, basreflex, pipa mm.

7 Radioapparaters design
De från den gamla tiden är gjorda av trä och batolit för det mesta och dagens är nästan bara gjorda av plast och metall. Dom nyaste radioapparaterna har antenn för att man ska få bättre signal till radion plus de ser mer tekniska ut. De flesta är drivna av el och batteri. De är lättare att ta med sig än de gamla. Jag tror att de har bättre ljud och att de inte kostar lika mycket som tidigare. Idag kan man få en radioapparat för 20 kr.

8 Hur har högtalare och förtärkare påverkat musiken och musiklyssnandet?
Strömmen och pengar har idag gjort att musiken utvecklats. Folk idag har fått mer pengar och kan betala strömmen. El-gitarr, el-piano och bas m.m. Dessa tre exempel behöver ström. Instrument med el har fått ett starkare ljud. Det har väckt människor intresse för musik. Eftersom att elen har gett förstärkning. Så har man kunnat använda mer instrument. Människorna har tyckt att det låter häftigt. Eftersom att det blev häftigt var det många som började med instrumenten. Man fortsatte att spela. Eftersom att fler och fler väcktes. Så blev det en framgångsrik sak, det där med att använda elen till musiken. Förr när man skaffade radio var det bara en i taget som kunde lyssna på radio. Högtalaren var inte uppfunnen. Man lyssnade ur ett par hörlurar. Hade man tur så hördes några röster lång bort, svagt i dem där lurarna. Det var kanske inte så ofta man lyssnade i det där lurarna. Det var väl inte ofta det var något man hörde bra i heller. När högtalaren kom var det ett förstärkande. Nu kunde man höra alla samtidigt och det var ett bättre ljud. Nu kunde även musiken höras. Det blev populärt genom att höra musiken hemma i radion genom de bra högtalarna. Det blev mycket musik för folks öron. Det blev troligen då mer intresse för musik och instrument. Det växte.

9 Musik DÅ Förr i tiden så sjöng man samma sånger hela tiden medan nu är en låt högst inne i 1-2 månader. Sångerna fördes vidare muntligt och därför kunde de ändras om nån hörde fel. Man spelade på fiol, munspel, dragspel, kam, och munjärn. Och bland annat luffare sjöng kända sånger för att tjäna nån slant. Barnen som var fattiga sjöng speciella tiggarvisor för att få mat eller pengar. NU Nu skriver man egna låtar men en del gör covers och låtarna förs vidare via radio, tv, nätet och via media. Det finns mycket olika musik stilar som t.e.x soul, jazz, blues, rave, hip-hop, rap, pop, rock, country och klassisk musik. Man kan använda många olika instrument när man spelar musik som t.e.x gitarr, bas, trummor, flöjt, fiol, synt, piano, munspel, datorer och trumpeter m m.

10 Designad och gjord av... Alex Rebecka Emma Johannes Kajsa


Ladda ner ppt "Tekniken inom musiken."

Liknande presentationer


Google-annonser