Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION"— Presentationens avskrift:

1 Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
”De ska ju inte vara vanebildande, utan det är väl just om man tycker att man känner sig i botten! Ja... Så då tar du dom då? Ja. Men man ska ju inte ta en gång och inte sen och så hoppa, utan man ska ju ta den då en period om man säger.../…/ Om det händer några tråkigheter eller så.” ”Jag har ju sömntabletter också för all del, bara en liten svag... Citodon...nej, vad heter den...nej det var den andra... Stilnoct heter den, och den är ju svag.”

2 Personalens perspektiv: VÅRDGIVARNAS ROLL
”Jag tror ju absolut att de litar mest på läkaren, alltså, har doktorn sagt att man ska äta si och så många, så ska det vara så… och det spelar ingen roll ens vad sköterskan säger liksom /.../ Doktorn i deras ögon, det är ju verkligen något heligt”

3 Brukarnas perspektiv: VÅRDGIVARNAS ROLL
”Ifrågasätter du läkaren någon gång? Nä, det gör jag inte. Jag litar på honom.” Motstridig information: ”Det var en läkare, hon sa ”du behöver inte ta dom medicinerna längre”. För tidigare hade jag haft två Erginyl på morgonen och en på kvällen. Okej. ”Du behöver inte ta dom längre”, sa hon. Inte alls? Nä, det menade hon. ”Nä men, vågar jag verkligen det”, sa jag, ”för att NN”, som den första läkaren hette, ”han har sagt att dom måste jag ta livet ut, dom får du inte sluta med”. ”Ja, ja” sa hon, ”ta en, men det räcker att du tar en varje gång då”, sa hon. Och det tyckte jag lät så slappt.”

4 Resultat/ Intervjuer - Brukarna
”Ska man tänka logiskt alltså, så är det ju livsfarligt att gå till läkare! Om en ska höra på allt som en har hört va. Om läkare och sjukhus och grejer, sjukhussjuka och fan och hans mormor jajaja… Jag blir så trött på det. Jag tycker det är synd om folk som råkar ut för detta, och för det mesta så är det ju äldre”

5 Brukarnas perspektiv: SAMMANFATTNING
Samtliga brukare ansåg att deras läkemedel var viktiga för bibehållen hälsa, två menade att de var nödvändiga för överlevnad Bristfällig kunskap om sina läkemedel Dålig information från läkarnas sida Stark tillit till behandlande läkare

6 Risk-Nytto analys Nytta Risker

7 När Riskerna överväger Nyttan:
Dom här som jag fick nu för värk... Dom fick jag ju ont i magen av. Dom fick du ont i magen av? Ja, nä det får hellre vara lite ont. Det får hellre vara lite ont? Ja, än just få magbesvär så, det är ju sämre.

8 Slutsatser Då många brukare har dålig kunskap om sina läkemedel krävs det att förskrivare och annan personal tar sig tid att ge bättre information. Ökad kunskap kan leda till en säkrare läkemedelsanvändning bland äldre. Äldres attityder och uppfattningar om läkemedel är komplexa och varierar både mellan och inom individer. Om alla berörda professioner inom vården tog sitt ansvar för att öka medvetenheten om att dessa skillnader i uppfattningar existerar så skulle det troligen förbättra samsynen (concordance), något som i sin tur ökar följsamheten.

9

10 Frågor?


Ladda ner ppt "Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION"

Liknande presentationer


Google-annonser