Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sinnena 4C Vt 2013.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sinnena 4C Vt 2013."— Presentationens avskrift:

1 Sinnena 4C Vt 2013

2 Våra sinnen är: Synen Hörseln Smaken Känseln Lukten

3 Vad gör sinnena? Sinnena samlar in information både från omgivningen och från din egen kropp. Informationen görs om till signaler. Signaler skickas med nerverna till hjärnan. I hjärnan ska signalerna sorteras, lagras och jämförs. Sedan fattar du beslut om vad du ska göra i olika situationer.

4 SYN Vad gör dina ögon när du ser?
Dina ögon är som två filmkameror. När du ser, tar dina ögon bilder på omgivningen. Bilderna skickas till hjärnan. Hjärnan talar för dig vad du tittar på.

5 ÖGAT

6 Vad gör tårarna med ögat?
Tårarna håller ögat rent och fuktigt.

7 Pupillen: Ljuset kommer in i ögat genom pupillen.
Med hjälp av pupillen kan ditt öga reglera den ljusmängd som kommer in i ögat. När ljuset är starkt blir pupillen liten. När det är mörkt vidgas pupillen.

8 Linsen: Linsen sitter bakom pupillen.
Linsen samlar ljusstrålarna, så att bilden som bildas i hjärnan blir skarp och tydlig.

9 Regnbågshinnan Runt pupillen breder regnbågshinnan ut sig.
Regnbågshinnan kallas också för IRIS. Färgen på iris kan skifta från person till person. Vilken färg har dina ögon?

10 HÖRSEL Av hur många delar består dina öron?
Dina öron består av tre delar: ytteörat, mellanörat och inneörat.

11 Ytterörat består av öronmusslan, hörselgången och trumhinnan.
Mellanörat Innerörat Mellanörat består av de tre hörselbenen: hammaren, städet och stigbygeln. Stigbygeln är din kropps minsta ben. Den är bara 5 mm lång. Innerörat består av snäckan och båggångarna, som är hörselns och balansens sinnesorgan.

12 HÖRSELN

13 Vad händer med ljudet? Den del av ditt öra som syns kallas för öronmusslan. Den fångar ljudet som en tratt och leder sedan ljudet vidare genom hörselgången och trumhinnan. När ljudvågorna träffar din trumhinna börjar den vibrera. Trumhinnans rörelser förs sedan vidare genom de tre hörselbenen. Till slut når vibrationerna fram till snäckan.

14 Snäckan I snäckan sitter hörselceller.
Hörselcellerna omvandlar ljudvågorna till nervimpulser. Från snäckan leds nervimpulser till hjärnan genom hörselnerven. Din hjärna uppfattar dessa impulser som ljud.

15 Varför blir du yr? Om du snabbt snurrar runt, hinner INTE vätskan i båggångarna med. Den fortsätter att röra sig, fast du har stannat. Därför har hjärnan fel signaler om vad kroppen gör och du blir yr och får svårt att hålla balansen.

16 SMAK Beroende av... Din förmåga att uppleva smak är bland annat beroende av ditt luktsinne. Om du håller för näsan är det svårt att skilja på smaken på en bit potatis eller en bit äpple. Det är därför vi oftast tycker att maten inte smaker någonting när vi är förkylda.

17 De fyra grundsmakerna Med din tunga kan du känna de fyra grundsmakerna: sött, salt, surt och beskt. På tungan har du mer än 8000 smaklökar, som var och en är specialiserad på att känna av en av dessa fyra smaker.

18 KÄNSEL Över hela din kropp finns miljoner känselmottagare som kallas receptorer. De flesta sitter i huden. Känselmottagarna har olika uppgifter: de känner av förändringar i värme, kyla, tryck, smärta eller beröring. Alla känselmottagare skickar sin information vidare med nerverna till hjärnan.

19 LUKT Vad behöver du din näsa för?
Du behöver din näsa när du andas och när du luktar. När du ändas kommer lukterna in i näsan. I näshålans tak sitter ditt luktorgan. I luktorganet finns det 10 miljoner luktsinnesceller! Du kan faktiskt känna skillnad på ungefär olika dofter, om du bara hade tid att testa dem alla!

20 Vad händer när du luktar på något?
När du luktar på något har du kanske märkt att luften försvinner efter ett tag. Det som luktade så mycket, tycks sluta efter en stund. Luktsinnet blir nämligen lätt bedövat och tröttnar därför fort. Jämfört med många djur är människans luktsinne dåligt utvecklat. Vissa hundar har ca gånger bättre luktsinne än vi människor.

21 Om du har förstått presentationen, så kommer du att klara provet om sinnena jätte bra!!! Läs NOGA och lär dig det som står i presentationen!


Ladda ner ppt "Sinnena 4C Vt 2013."

Liknande presentationer


Google-annonser