Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H"— Presentationens avskrift:

1 Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
Vad är ljus? Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H

2 Vart kommer ljuset ifrån?
Ljuskällor - ex. solen, lampor/lysrör Sänder ut ljus i alla riktningar Ljusstrålarna reflekterar omgivningen till ditt öga (studsar) - Månen är ej en ljuskälla

3 Vad händer med ljuset när vi släcker lampan?
När man släcker en lampa så upplever vi det som att ljuset försvinner men i själva verket så omvandlas ljusstrålarna till värme. – de fortsätter studsa Ljusets hastighet ( km/s) gör att vi uppfattar det som att ljuset ”försvinner” samtidigt som vi släcker lampan.

4 Ficklampan När det är mörkt ute och du lyser med en ficklampa ser det ut som om ljuset försvinner längre bort, varför? Ljusstrålarna blir glesare ju längre bort från ljuskällan de kommer, de försvinner alltså ej utan breder ut sig över ett större område och vi uppfattar det då som att ljuset ”kapas”.

5 Ljuset ”reflekteras” Har du någon gång funderat på varför du faktiskt kan se din egen hand? Detta beror på något som kallas reflektion – ljusstrålarna ”studsar” mot ett föremål och sänds till ditt öga Reflektionslagen: Ljus som träffar ytan i en vinkel, reflekteras då i samma vinkel. Reflektionsvinkeln är alltid lika stor som infallsvinkeln Infallsvinkel: Den vinkel ljuset skickas mot föremålet i, ( det faller in mot föremålet kan man säga).

6 Genomskinlighet När ljuset når ett föremål kan det hända att ljusstrålarna inte reflekteras utan istället går igenom föremålet. Detta beror på : Föremålets uppbyggnad av molekyler Exempel: glas och vatten ( när du tittar genom ett fönster på dagen kan du se igenom p.g.a. att det mesta av ljuset går genom och inte reflekteras.) Motsatsen till detta är föremål som reflekterar ljuset och då bildas en skugga Ljuset går nämligen bara rakt fram.

7 Spegelbilder Ljuset från en ljuskälla faller på föremålet  ljuset reflekteras mot dig  skickas mot spegeln  reflekteras tillbaka till ditt öga Din spegelbild är därför en exakt avbild av dig själv. Speglar – ytan är anpassad efter att ljuset ska kunna reflektera så mycket ljus som möjligt. (tunt lager av färg hindrar störande ljus bakifrån att komma åt.)

8 Konvex och konkav? Det finns olika sorters speglar bland annat konvexa och konkava vilka också har olika egenskaper men vilka är dessa egenskaper? Konkav spegel: Ljusstrålarna reflekteras mot samma punkt. Möts i brännpunkten / fokus. - Förstorar föremål. Exempel på konkava speglar: Sminkspeglar Glödlampa (lampan fungerar som fokus). Ljusstrålarna sprids ut från spegeln (brännpunkten ”bakom” spegeln). - Förminskar föremål. Exempel på konvexa speglar: I affärer som hjälpmedel för att ta fast snattare. - I snäva kurvor för långsikt. Konvex spegel

9 Varför ser linjalen bruten ut?
Prova stick ner en linjal i ett glas med vatten. Titta sedan från sidan av glaset och observera vad du ser. Visst ser den något bruten ut? Men det kan jag lugna dig med att den faktiskt inte är. det är en synvilla då ljuset lurar ögat och hjärnan när ljuset går från luft till vatten bryts ljuset på ett speciellt sätt (se bild) Från tunnare materia  tjockare materia blir infallsvinkel större än brytningsvinkeln, (den vinkel ljuset bryts i) Molekylerna är i fast form mycket tätare och kan lättare ”bromsa upp” ljuset Den raka linjen som går rakt igenom glaset kallas ”normalen”. Normalen är alltid 90° mot föremålets yta, (en rät vinkel), och hjälper oss att mäta ut i vilken vinkel ljuset faller.

10 Från tjockare till tunnare
Här ser du hur ljuset bryts när det går från glaset till luften igen: Från tjockare materia  tunnare materia blir infallsvinkeln minde än brytningsvinkeln

11 Linser, är det sådana man äter?
Det finns olika sorters linser, både sådana man äter men också en del i form av glas/plast som vi i det här fallet menar. Bland dessa linser finns det, precis som med speglar, t.ex. konvexa och konkava. Däremot fungerar de lite annorlunda, men principen är den samma. Så vad är en lins? Och vad används den till? Här nedan ser du exempel på hur linser kan se ut: Allmänt för linser: Buktig skiva av ett genomskinligt material – glas/plast Används i t.ex. glasögon, kameror, kikare och mikroskop (beroende på linsens form) Ljuset bryts på ett speciellt sätt när den träffar en lins

12 Konvex och konkav lins Konkav/spridningslins Konvex/samlingslins
Brännpunkt/fokus: den punkt dit alla strålar reflekteras mot (sitter antingen framför eller bakom linsen) När ljus träffar en konvex lins bryts ljuset så att det samlas i linsens brännpunkt När ljus träffar en konkav lins bryts ljuset från linsens brännpunkt (framför linsen), så att ljuset sprids.

13 Vår egen lins Människan har också en egen lins som sitter i ögat, men för att förstå hur den fungerar måste vi först ta reda på hur ögat är uppbyggt. Så hur fungerar egentligen ögat? Ögat är uppbyggt av mängder av delar, som tillsammans verkar för att vi ska se skarpt, för att uppfatta färger och för att vi ska kunna bedöma avståndet till andra föremål. I ögat bakom pupillen sitter ögats lins, som samlar ljuset till en upp och nervänd bild på näthinnan som sitter längst bak i ögat. Näthinnan har speciella celler som registrerar vilken färg och hur ljust det är på olika ställen på t.ex. en bild. Signaler skickas då genom synnerven till hjärnan. Hjärnan vänder bilden rätt och tolkar det som ögat ser. Det är pupillen som bestämmer hur mycket ljus som släpps in i ögat. Pupillen ändrar storlek för att vi inte ska bli bländade. När pupillen minskas, släpper den in mindre ljus och det händer när t.ex. solen lyser starkt. När det är mörk blir pupillen stor för att släppa in så mycket ljus som möjligt till näthinnan. Det är därför vi inte ser tydligt när vi släcker lampan förrän efter några sekunder.

14 synfel Om vi inte ser bra och har ett försämrat syn då kan man behöva glasögon eller kontaktlinser. Närsynt- ögat är lite för långt. Bilden från linsen hamnar inte på näthinnan utan lite framför den. Då ser man suddigt från långt håll och på nära håll ser man bra. Om man har en konkav lins framför ögat sprids ljusstrålarna så att bilden hamnar på näthinnan. Översynt- ögat är för kort. Bilden hamnar bakom näthinnan. Då ser man bra på långt håll och suddigt på nära håll. Konvex lins kan då göra att ljusstrålarna bryts mera och bilden hamnar på näthinnan. Åldersynt - man har svårt för att se på nära håll eftersom att ögats lins blir stel när man blir äldre. Genom att ha konvex lins i läsglasögon kan man se bättre på nära håll.

15 Spektrum Prisma- en sorts trekantig plast- eller glasbit.
Om vitt ljus t.ex. laser går igenom prismat delas det vita ljuset upp i regnbågens alla färger, och då kan man se att det vita ljuset är en blandning av olika färger. Det bildas ett spektrum när ljuset passerar genom prismat då färgerna bryts olika mycket. När ljus skiner igenom regndroppar bildas det en regnbåge, regndropparna fungerar då likadant som ett prisma.

16 Varför kan vi se olika färger?
När du ser att ett föremål har en viss färg beror det på att komplement färgen, (motsatta färgen), har ”absorberats” av föremålet och de övriga färgerna är då de som reflekteras till dina ögon. Den, (i det här fallet), röda färgen, (den gröna färgens komplement färg), har absorberats av tröjan.

17 Så nu kan du kanske en massa svar på frågan?
Kreativiteten i denna power-point finns här ovan, med tydliga vita bokstäver. Vänligen observera att detta ej kan ickegodtas som giltigt.


Ladda ner ppt "Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H"

Liknande presentationer


Google-annonser