Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET"— Presentationens avskrift:

1 TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET
INTRODUCERA KAPITLET Den här lektionen handlar om det svenska trygghetssystemet. Vi ska titta lite på hur skyddsnätet ser ut och vad vi själva har för möjligheter att skapa trygghet om någonting skulle gå snett. Det kan vara bra att ha en övergripande bild av hur trygghetssystemet funkar och vad vi behöver ordna själva.

2 ALLA BEHÖVER LITE EXTRA HJÄLP DÅ OCH DÅ
Känner ni igen det här? Den här bilden är från studenten förra året. Flera av de lövade flaken som åkte runt med sjungande studenter hade detta budskap: fullt ös – redlös – arbetslös. Det finns ett underliggande allvar i den här bilden. På en av de dagar som ska vara fyllda utav glädje och som utgör starten på ett nytt liv går man ut och känner att man inte längre är behövd. Eftersom arbetslösheten är hög bland unga är det intressant att kolla lite på hur det svenska skyddsnätet ser ut, för man hoppar ju inte helt utan fallskärm.

3 VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar
Privata försäkringar INGEN HOPPAR UTAN FALLSKÄRM Det svenska skyddsnätets delar Det svenska trygghetssystemet bygger på tre pelare. Socialförsäkringen är samhällets grundskydd, avtalsförsäkringar det skydd som man kan få via jobbet och privata försäkringar något som man själv kan skaffa sig för att få ett ännu bättre skydd. Förr eller senare kommer alla att behöva ekonomisk hjälp, när och hur mycket beror ofta på vilket skede i livet man befinner sig i. Det här kapitlet handlar inte om att göra någon djupdykning i olika detaljer, med det kan vara bra att ha lite koll på hur det fungerar. Det som kan vara bra att ha lite extra koll på är det som man behöver välja själv.

4 SOCIALFÖRSÄKRINGEN Extra pengar när du behöver det
Sjukpenning när du är sjuk Aktivitets- eller sjukersättning om du blir så sjuk att du inte kan arbeta Föräldrapenning och barnbidrag när du får barn Bostadsbidrag Pension när du blir gammal EXTRA PENGAR NÄR MAN BEHÖVER DET Alla tar del av socialförsäkringen någon gång under livet I princip alla kommer att ta del av socialförsäkringen och få bidrag någon gång under livet. Tanken med socialförsäkringen är att den ska ge oss lite extra pengar under de skeden i livet när vi behöver det som mest. Socialförsäkringen är till för alla som bor eller arbetar i Sverige och hanteras av Försäkringskassan, så har man några frågor kan man alltid vända sig dit. Försäkringskassan har också mycket information på sin hemsida. Förhoppningsvis kommer alla av oss att bli pensionärer och få pension, som är något som ingår i socialförsäkringen. När man får barn får man barnbidrag och föräldrapenning. Socialförsäkringen ger ersättning om man blir sjuk eller skadar sig. Den första dagen som man är borta från jobbet får man ingen inkomst, detta kallas karensdag. Dag 2-14 som man är sjuk betalar arbetsgivaren 80 procent av lönen. Om man är sjuk längre än så är det Försäkringskassan som går in och betalar. Hur mycket man får i ersättning beror på inkomst och arbetstid. Andra delar som också ingår i socialförsäkringen är bostadsbidrag och ersättning vid bland annat handikapp, arbetsskada och dödsfall.

5 VÄNNER INTRODUCERA Nu ska vi prata om de delar i trygghetssystemet som vi själva till viss del kan påverka, t ex a-kassan och hemförsäkringen. Vi kommer att göra det genom att följa personerna från TV-serien Vänner.

6 VÄNNER Joey kämpar sig fram som skådespelare, vilket oftast går ganska dåligt. Han får sitt livs roll, som Dr Drake Ramoray i såpoperan Days of our Lives, men förstör det genom att klanta till det, till exempel genom att försova sig, glömma bort, eller haka upp sig på småsaker som retar regissörer och manusförfattare. Det leder till att han får sparken. Joey har bundit upp sig med avbetalningar och köpt en lägenhet. Han var inte medlem i a-kassan eftersom han tyckte att det var mycket pengar att betala. VIKTIGT ATT GÅ MED I A-KASSAN Frivilligt att gå med Omställningsförsäkring Alfakassan ersätter dem som inte är med i någon a-kassa (Läs igenom texten på bilen högt, låt sedan eleverna prata med varandra i bikupor i ca 1 min om vad de tror är rätt svar. Berätta efter diskussionen vad svaret är och varför.) Fråga: Hur mycket skulle Joey få ut om han var arbetslös i Sverige? Svar: Om man blir arbetslös och är medlem i a-kassan kan man få arbetslöshetsersättning, men aldrig mer än 80 procent av ersättningstaket på kr per månad. Det blir kr före skatt och ungefär kr efter skatt. Allt man tjänat över kr är pengar som a-kassan inte ersätter. Många fackföreningar har extra inkomstförsäkringar som gör att deras medlemmar ersätts upp till 80 procent av inkomsten, oavsett tak. Om man inte är medlem i någon a-kassa betalar Alfakassan ut ersättning. Den motsvarar grundbeloppet, dvs 320 kr per dag i 22 dagar per månad. Det blir kr efter skatt. Inte så mycket pengar att leva på om man är van att ha en bra inkomst.

7 A-KASSA Inte ett måste – det är upp till dig att gå med!
En försäkring mot inkomstbortfall vid arbetslöshet Ersättningen beror på din tidigare inkomst Medlem i 12 månader innan arbetslöshet (Anslutningsvillkor) Anmäl till Arbetsförmedlingen redan första dagen (Grundvillkor) Arbetets omfattning, det räcker ofta med halvtid (Arbetsvillkor) EN OMSTÄLLNINGSFÖRSÄKRING Villkor för ersättning Betala avgiften även om du blir arbetslös Så vad är egentligen a-kassan och vilka är reglerna för att få ersättning? A-kassan är en inkomstbortfallsförsäkring som är tänkt att vara en extra hjälp om man skulle bli arbetslös och därmed inte ha någon inkomst. Det är ingen försäkring som det är tänkt att man ska leva länge på utan den ska ses som en omställningsförsäkring som ger trygghet medan man letar efter ett nytt jobb. Men många unga väljer bort just a-kassan. Man tänker att det är mycket pengar att betala och avstår därför. Det man kan tänka på då är att om man blir arbetslös, i exempelvis tre månader, har man snabbt tjänat in dessa pengar igen. Som ung är man också mycket utsatt på arbetsmarknaden. Exempel på situationer där unga råkat illa ut på grund av att de inte haft a-kassa finns överallt. Exempel Många kanske börjar arbeta direkt efter gymnasiet med en bra lön och startar upp sina liv genom att köpa hus, bil och skaffar barn. Allt ser bra ut, företaget som man arbetar på verkar gå bra. Varför ska man skaffa a-kassa? Men som en blixt från klar himmel kommer varslen. Från att ha haft en bra lön till varken lön eller a-kassa. Men bredbandsabonnemanget, bostads- och billånen ska fortfarande betaltas och maten köpas. Då är det lätt hänt att ta dyra krediter och lån för att försöka ställa om ekonomin. Det finns vissa saker som ska vara uppfyllda för att få full ersättning från a-kassan: man måste ha varit medlem i 12 månader innan man får ersättning och man måste ha jobbat en viss omfattning, det räcker oftast med halvtid. Man måste också anmäla sig hos Arbetsförmedlingen redan första dagen som man är arbetslös. Om man blir arbetslös är det bra om man fortsätter att betala avgiften till a-kassan så att inte utbetalningarna stryps och att man måste börja om från början. Den ersättning man får från a-kassan baseras på den inkomst man hade innan man blev arbetslös, så den kan variera mellan olika personer.

8 VÄNNER När Chandler flyttar in hos Monica flyttar Rachel till Phoebe, för att ge dem lite privatliv. De trivs bra tillsammans men Rachel råkar sätta Phoebes lägenhet i brand. Det visar sig att hon glömt dra ur plattången. HEMFÖRSÄKRING ÄR VIKTIG Täcker kostnader för brand (Läs igenom texten på bilen högt, låt sedan eleverna prata med varandra i bikupor i ca 1 min om vad de tror är rätt svar. Berätta efter diskussionen vad svaret är och varför.) Fråga: Om Phoebe och Rachel bott i Sverige, hade de kunnat få någon ersättning efter de skador som branden orsakat? Svar: Om man drabbats av en brandskada i en hyresrätt kan man få hjälp från hemförsäkringen. Försäkringen täcker både skador på egendom och merkostnader om man behöver annat boende under tiden som lägenheten repareras. Ansvarsskyddet kan hjälpa om man får ett krav från hyresvärden. Brandskador uppstår oftast genom att spisplattor glömts påslagna eller att ljus lämnats utan uppsikt. Skadorna kan bli mer eller mindre omfattande beroende på röken och eldens spridning. Som hyresgäst måste man meddela hyresvärden om lägenheten blivit skadad.

9 VÄNNER När Joey började tjäna pengar gav han Chandler ett dyrt guld-armband. Joey blev sårad när han fick veta att Chandler inte gillade armbandet. Så Chandler fick panik när han råkade tappa bort armbandet. För att inte ytterligare såra Joey köpte Chandler ett exakt likadant, trots att han egentligen tyckte att det var jättefult. HEMFÖRSÄKRING Det räknas inte som en skada att tappa bort något (Läs igenom texten på bilen högt, låt sedan eleverna prata med varandra i bikupor i ca 1 min om vad de tror är rätt svar. Berätta efter diskussionen vad svaret är och varför.) Fråga: Om Chandler bott i Sverige och haft en hemförsäkring hade han kunnat få ut ersättning för det borttappade armbandet? Svar: För att få ersättning krävs att förlusten skett genom en plötslig och oförutsedd utifrån kommande händelse. Att tappa bort något är inte en sådan händelse. Chandler hade alltså inte kunnat få ersättning.

10 HEMFÖRSÄKRINGEN Frivilligt Försäkra rätt belopp
Skydd för bohag och skador på egendom Allrisk, reseförsäkring, rätts-, ansvars- och överfallsskydd TÄCKER MER ÄN BARA SAKERNA I DITT HEM Självrisk och premie kan variera Vad som ingår kan variera Var aktiv och jämför olika bolag Som vi sett tidigare är det inte helt självklart vad hemförsäkringen täcker. Att ha en hemförsäkring är dock viktigt. Det är den absolut viktigaste försäkringen man kan skaffa sig. Därför ska vi prata lite mer om hemförsäkringen och vad som ingår. Hemförsäkring är frivilligt att skaffa och vi måste själva aktivt söka upp ett bolag att teckna försäkring hos. Många kanske tänker att de inte har så mycket saker hemma och att det de äger inte är värt så mycket och därför inte skaffar en hemförsäkring. Men det är faktiskt så att hemförsäkringen försäkrar dina saker även när de är utanför hemmet. Det ingår också fler delar i hemförsäkringen än vad man kanske direkt tänker på. Hemförsäkringen ger ett bra skydd för dina lösa saker, som möbler, kläder och prylar. Viktigt att tänka på är att lösöre är mer än bara möbler som man kanske först kommer att tänka på när man hör ordet. När man tecknar en hemförsäkring väljer man ett belopp som man vill försäkra upp till. Detta betyder att försäkringsbolaget ersätter dig upp till det beloppet. Om din lägenhet brinner ner och du har en hemförsäkring som täcker upp till kr och det visar sig att dina saker är värda mer än så får du alltså inte ut mer i ersättning än kr. Om man lägger ihop värdet av alla saker som man äger är de ofta värda mer än man tror och det är därför viktigt att ta reda på vilket belopp som är rimligt för just dig, så att du inte försäkrar ett för lågt belopp. När försäkringen löser ut betalar du en mindre avgift som kallas självrisk. Hur stor självrisken är beror på vilket bolag du har försäkringen hos, vilken typ av skada det är etc. Kolla vad som gäller för just det bolag som du har din försäkring hos, eller tänker skaffa en försäkring hos. I hemförsäkringen ingår också något som kallas rättsskydd. Detta innebär att hemförsäkringen går in och betalar dina och motpartens rättegångskostander om du skulle förlora en tvist i domstol. Staten utgår idag från att alla har en hemförsäkring och att kostnader i samband med rättegång ska täckas av den. Har du inte detta skydd kan det bli mycket dyrt om du själv tvingas betala vad rättegången kostat. Ansvarsskydd är en annan sak som ingår i hemförsäkringen. Detta betyder att hemförsäkringen kan ge ersättning om du av misstag skulle skada någon annans egendom t ex genom att slå in brännbollen i grannens fönster eller av misstag starta en brand i din lägenhet som gör att hela huset brinner ner. Har detta skett av misstag går alltså hemförsäkringen in och ersätter skadorna och du behöver inte själv stå för kostnaden. En annan del av hemförsäkringen är överfallskyddet som ger dig ersättning för de kostnader du får i samband med att du exempelvis blir nedslagen. I samband med att du blir nedslagen måste du kanske åka ambulans, det kostar pengar. Du måste kanske ligga på sjukhus några dagar, det kostar pengar. Du kanske inte kan arbeta på flera veckor efter överfallet. Då kan hemförsäkringen ersätta dig för förlorad inkomst under den period som du är hemma och täcka dina sjukhuskostnader. Allrisk, eller drulle som det också kallas, ingår i en del hemförsäkringar och måste tecknas som tillägg i andra. Allrisken ger dig ersättning om du t ex råkar tappa TV:n i golvet eller backa över kameran. Du betalar då en självrisk och får sedan ersättning för resten av sakens värde. I din hemförsäkring finns oftast en reseförsäkring som ger dig ett bra skydd om du är ute och reser en kortare period än 45 dagar. Reseförsäkringen kan exempelvis ge dig ersättning om dina väskor skulle komma bort, även vid resor inom Sverige. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du teckna en extra reseförsäkring. Detta måste du göra innan du åker. Det går inte att ringa hem från Sydostasien efter 45 dagar och be om att få teckna en reseförsäkring. Bolagen kommer att säga nej till detta eftersom de inte kan göra en riskbedömning på dig. Exempel En svensk tjej dök under utlandssemestern i en pool och bröt nacken. Hon hade ingen hemförsäkring eller reseförsäkring. Sjuktransporten hem skulle kosta kr. Idag kan man tänka sig att den skulle kosta ännu mer. Hade hon varit försäkrad hade hon kunnat få transporten bekostad av reseförsärkingen i hemförsäkringen. Det kan alltså bli dyrt att resa oförsäkrad. Ambulansflyg från Asien kan kosta kr, en dykolycka i Turkiet kr och en dags intensivvård i USA kr. Hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring kan ersätta sådana kostnader. Hemförsäkringen täcker alltså mycket mer än bara dina lösa saker. Men det är viktigt att du kollar upp vilka villkor som gäller för just din hemförsäkring. Det kan också vara bra att jämföra olika försäkringar och då fråga efter vad som inte ingår istället för vad som ingår. Viktigt att tänka på är att om du byter hemförsäkring dröjer det oftast 6 månader innan rättsskyddet åter börjar gälla. Tänk också på att många hyresvärdar har det som krav i sina kontrakt att man måste ha en hemförsäkring för att få bo där.

11 ATT ARBETA SVART – EN DYRKÖPT LÄXA
RISKER MED ATT ARBETA SVART Man hamnar utanför trygghetssystemet Man kan få skulder Det är olagligt De allra flesta arbetar vitt och tjänar in sina pensionspengar och har möjlighet till föräldraledighet och sjukpenning. Att själv arbeta svart eller att anlita någon som arbetar svart kan innebära stora risker. För att få lite mer förståelse för riskerna med att arbeta svart ska vi nu titta på en kortare film i ämnet. (Klicka på bilden för att starta filmen.) Några risker med att arbeta svart är alltså att: Man förlorar försäkringar eftersom företagets försäkringar inte gäller den som inte är anställd. Händer en olycka och man skadar dig själv är det svårt att få ut försäkringsersättning. Man får inte sjukersättning och semesterersättning från arbetsgivaren. Man får ingen sjukpenning eller föräldrapenning. För att få ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom eller vård av barn måste du ha en inkomst som syns Man får inte något anställningsavtal och kan därför bli lurad på lönen. Man får ingen a-kassa om man skulle bli arbetslös. Man kan hamna hos Kronofogden eftersom man kan få skatteskulder och inte har råd att betala. Om man arbetar svart kan man bli skyldig att i efterhand betala skatt för inkomst man har fått så långt som fem år bakåt i tiden. Man får även betala en straffavgift. Eftersom skulderna syns i Kronofogdens och Skatteverkets register kan det bli svårt att få lån, mobilabonnemang, hyresrätt med mera. Man kan få böter eller i värsta fall hamna i fängelse eftersom det är olagligt att jobba svart. Man får ingen pension eftersom inkomsten från svartjobb inte registreras som pensionsgrundande inkomst. Dessutom blir det svårare att: får svårt att hyra lägenhet låna pengar om du inte kan visa upp att du har eller har haft en inkomst

12 ÖVNINGAR

13 VAD FÅR VI FÖR VÅRA SKATTEPENGAR?
När man får sin första lön, ser man att en del av lönen går till skatt. Då är det många som ställer sig frågan ”Varför ska jag betala så mycket i skatt?” SKATTEN GÅR TILL OSS SJÄLVA Skatten finansierar vår välfärd Alternativet till skatt är avgifter När man får sin första lön, ser man att en del av lönen går till skatt. Då är det många som ställer sig frågan "Varför ska jag betala så mycket i skatt?” Men varför betalar vi skatt egentligen? Och vad går den till tror ni? (Låt eleverna fundera på frågan i ca 3 min och skriva ner sina svar. Gå sedan igenom svaren tillsammans på tavlan.) Skatten går till väldigt mycket olika saker och den går tillbaka till oss själva. Alternativet hade varit att vi betalat mer i egna avgifter. Ni betalar tillbaka de pengar som andra har skattat för att ni exempelvis går i skolan. Ni ska också betala tillbaka för det barnbidrag ni haft, de vägar ni åker på. Att ni får gratis tandvård och komma till doktorn när ni varit sjuka. Ni får också betala för att det arrangeras kulturarrangemang som ni får tillträde till. Att det är rent och snyggt i våra parker och gemensamma ytor. Även om det är många som hävdar att de inte vill betala för andra, som bistånd, arbetsmarknadsåtgärder, familjestöd osv. Så tror jag inte att de heller vill leva i ett samhälle där man inte tar hand om varandra. Genom att inte ge familjestöd så kommer det bli bråkiga barn som också kan sluta i en kriminell bana. (Fördjupningsfråga om tid finns: Om du var statsminister, hur skulle du fördela skattepengarna?) Exempel Några saker som våra skattepengar går till är: ekonomisk trygghet, sjukpenning och förtidspensioner, familjestöd, barnbidrag, föräldraförsäkring, statsbidrag till kommunerna, arbetsmarknadsåtgärder hälso- och sjukvård, utbildning och forskning, försvaret, garantipensioner, vägar och järnvägar, ränteskulder, rättsväsendet, bistånd, studiestöd, EU-avgift, jord, skog och fiske, rikets styrelse, samhällsekonomi och statsförvaltning, migration och integration, kultur, miljö och naturvård och regional tillväxt. Photo credit: Henrik Ström / Foter / CC BY-SA

14 SKA BJÖRN SKATTEJÄMKA? Björn fick ett sommarjobb i ett restaurangkök. Jobbet var en månad långt och lönen kr. Restaurangägaren frågade Björn om han hade skattejämkning. Utan jämkning skulle ägaren dra kr i skatt. Björn skulle inte jobba något mer under året. Är det en bra idé för Björn att ansöka om jämkning? Vad finns det för risker och vad finns det för fördelar? SKATTEN VARIERAR Ingen skatt om man tjänar under kr (2013) Det går att ansöka om skattejämkning När man är anställd måste arbetsgivaren enligt lag dra av för skatt på lönen. Om man tjänar olika mycket olika månader, t ex för att man bara arbetar ibland, ska arbetsgivaren oftast dra mindre i skatt än vad som framgår av skattetabellen. Då kan man begära att Skatteverket ändrar den skatt som arbetsgivaren drar från lönen varje månad. Det kallas för jämkning. Annars får man tillbaka det man har betalat för mycket först nästa år. Om man tjänar mindre än kr per år, t ex för att man pluggar, behöver man inte betala skatt alls. Hur mycket man får tjäna innan man behöver betala skatt varierar från år till år. Björn tjänar mer än kr och ska därför betala skatt. Däremot behöver han inte betala så mycket i skatt, utan det är bättre om han jämkar. Arbetsgivaren kan dra 20 % i skatt i stället för 33 %, vilket motsvarar kr. Björn betalar alltså kr mindre skatt med jämkning. Risken när Björn väljer att skattejämka är om han arbetar mer och får mer i inkomst betalat in för lite i skatt och får en skatteskuld, som han kan få svårt att betala. Det gäller alltså för Björn att vara uppmärksam om hans situation skulle förändras.


Ladda ner ppt "TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET"

Liknande presentationer


Google-annonser